POMOCY!! SUZUKI RM 125 problemy z wkręcaniem się
• Strona 1 z 1
POMOCY!! SUZUKI RM 125 problemy z wkręcaniem się
Witam posiadam suzuki rm 125 z 2001 roku kupiłem go zatartego wymieniłem mu tłok przeczyściłem gaźnik oraz założyłem nową świecę lecz gdy się szarpnie gazem na full to moto wydaje dźwięk buuuuuuuuuuu i nie chce iść(zawór y sprawdzałem).Dodając powoli gazu moto się wkręca lecz po jakimś czasie gaśnie. Może ktoś mi podpowie jak dobrze wyregulować gaźnik bo nie jestem pewny ustawień iglicy mieszanki oraz poziomu paliwa w gaźniku. Co może być przyczyną takiej pracy silnika 

-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
i skoro moto jest na dotraciu to na 99% puchnie ci tlok. to jest norma.l nie mozna kręcic niedotartego silnika od razu wyżej bo tłok puchnie i sie dzieje jak sie dzieje
po 2 dolewaj wiecej oleju to bedzie lepsze chłodzenie i smarowanie tłoczka

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tłok został wymieniony kilka dni temu jest śnieg na dworze więc go nie dotrę teraz muszę poczekać do wiosny. A teraz kilka pytań
1 Jak dobrze dotrzeć moto(jest na nikasilu)
2 Czy puchnięcie tłoka samo przejdzie
3 Poprzedni tłok wygląda jakby się stopił(czemu)
4 Jaką lać mieszankę do crossa
5 jaki olej lać do mieszanki(mineralny,półsyntetyk,syntetyk)
6 Świeca na której teraz chodzi to Ngk bp6e. z tego co patrzyłem ta świeca pasuje do poloneza, lecz gdy szukałem świecy do tego modelu (NGK R6918B-8) okazała się być bardzo droga około 200 zł czy można dobrać jakaś inną świecę której koszt nie przekraczał by 40-50zł jak tak to jaka??
7 Czy świecę muszę kupywać (ładnie spala na świecy Ngk bp6e. Świeca jest bez osadu tylko lekko mokra w mieszance)
zdięcia tłoka
(otwórz link)
Uploaded with ImageShack.us (otwórz link)
(otwórz link)
Uploaded with ImageShack.us (otwórz link)[/img]
[/img]
1 Jak dobrze dotrzeć moto(jest na nikasilu)
2 Czy puchnięcie tłoka samo przejdzie
3 Poprzedni tłok wygląda jakby się stopił(czemu)
4 Jaką lać mieszankę do crossa
5 jaki olej lać do mieszanki(mineralny,półsyntetyk,syntetyk)
6 Świeca na której teraz chodzi to Ngk bp6e. z tego co patrzyłem ta świeca pasuje do poloneza, lecz gdy szukałem świecy do tego modelu (NGK R6918B-8) okazała się być bardzo droga około 200 zł czy można dobrać jakaś inną świecę której koszt nie przekraczał by 40-50zł jak tak to jaka??
7 Czy świecę muszę kupywać (ładnie spala na świecy Ngk bp6e. Świeca jest bez osadu tylko lekko mokra w mieszance)
zdięcia tłoka

Uploaded with ImageShack.us (otwórz link)

Uploaded with ImageShack.us (otwórz link)[/img]
[/img]
-
1. niechce mi się pisać jak docierać, poszukaj w dziale w Offraod lub na ścigaczu www.
2. jest na docieraniu
3. tuteż niechce mi sie pisać: Poczytaj http://www.motor-tech.katowice.pl/
4. Widzę że masz 125. Ja do CR lałem 1:27. Nie lej napewno 1:50 :O. Więcej oleju, mniej benzyny a będziesz o tłok bezpieczny i dłużej pochodzi.
5. pełny syntetyk
6. 200zł za świece? Pfff maks do 40zł. Ja do CR po rabacie płaciłem po 19zł.
7. Świece musisz kupywać wtedy kiedy iskra ci padnie.
Z poloneza świece założyłeś dla mnie to śmieszne i bym nie założył. Skoro się sprawdza to git. Sprawdziłem tą świece o której mowa:R6918B-8. To jest istny żal. Ona diament ma w środku czy co?
2. jest na docieraniu
3. tuteż niechce mi sie pisać: Poczytaj http://www.motor-tech.katowice.pl/
4. Widzę że masz 125. Ja do CR lałem 1:27. Nie lej napewno 1:50 :O. Więcej oleju, mniej benzyny a będziesz o tłok bezpieczny i dłużej pochodzi.
5. pełny syntetyk
6. 200zł za świece? Pfff maks do 40zł. Ja do CR po rabacie płaciłem po 19zł.
7. Świece musisz kupywać wtedy kiedy iskra ci padnie.
Z poloneza świece założyłeś dla mnie to śmieszne i bym nie założył. Skoro się sprawdza to git. Sprawdziłem tą świece o której mowa:R6918B-8. To jest istny żal. Ona diament ma w środku czy co?
-
grunder - Mieszkaniec forum
1 zdobyłem serwisówkę i wygląda że gaźnik mam dobrze ustawiony skąd więc ten stopiony tłok??
2 mieszanka w serwisówce do suzuki jest 1:32 a w ktm exc 125 według serwisówki 1:40-1:60 skąd ta różnica
3 czy ta praca silnika mogła być spowodowana przycięciem uszczelki pod głowicą (teraz muszę kupić nową bo poszła woda na tłoka tłok jest na szczęście ok)
4 pytałem sie mechanika dlaczego tak pracuje silnik on stawia na moduł (jest to możliwe??)
5 dodam że silnik na luzie wkręca się i lekko przerywa na najwyższych (przed dostaniem się wody na tłoka)
2 mieszanka w serwisówce do suzuki jest 1:32 a w ktm exc 125 według serwisówki 1:40-1:60 skąd ta różnica
3 czy ta praca silnika mogła być spowodowana przycięciem uszczelki pod głowicą (teraz muszę kupić nową bo poszła woda na tłoka tłok jest na szczęście ok)
4 pytałem sie mechanika dlaczego tak pracuje silnik on stawia na moduł (jest to możliwe??)
5 dodam że silnik na luzie wkręca się i lekko przerywa na najwyższych (przed dostaniem się wody na tłoka)
-
1)a jak w serwisówce masz niby że gaxnik ustawiony ? serwisówka moze Ci mniej więcej nakreślic jak by było jedno ustawienie to po co była by regulacja ?
2) różnica - wymysł serwisówek. to zależy tez jaki olej bo tez różnia sie od siebie. w ktmie moze idzie bardziej skondensowany olej lub cos takiego bo tam pewnie motorex jest zalecany. do suzi moze isc inny olej. np stihlowski olej jest gorszy niż castrol i trzeba go nieco więcej lac. stad różnica.
3) moglo byc uszczelka jak puszcza wode to nie jest za najlepiej. silnik przerywa no i ostro sie sypie
wał czy tłok mogą wtyedy pójsc w moment.
4) mało prawdopodobne. moduł od tak sie nie sypie. ale najpierw wypadało by zacząc od ustawienia gaxnika wymiany swiecy sprawdzenie czy wszystko szczelne a potem myslec o module czy czyms innym. skoro tak jest to brzmi to na kończący sie tłok albo zapchany gaxnik/ lub źle ustawiony
2) różnica - wymysł serwisówek. to zależy tez jaki olej bo tez różnia sie od siebie. w ktmie moze idzie bardziej skondensowany olej lub cos takiego bo tam pewnie motorex jest zalecany. do suzi moze isc inny olej. np stihlowski olej jest gorszy niż castrol i trzeba go nieco więcej lac. stad różnica.
3) moglo byc uszczelka jak puszcza wode to nie jest za najlepiej. silnik przerywa no i ostro sie sypie

4) mało prawdopodobne. moduł od tak sie nie sypie. ale najpierw wypadało by zacząc od ustawienia gaxnika wymiany swiecy sprawdzenie czy wszystko szczelne a potem myslec o module czy czyms innym. skoro tak jest to brzmi to na kończący sie tłok albo zapchany gaxnik/ lub źle ustawiony
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
1 gaźnik cały przedmuchałem
2 tłok jest nowy
3 gażnik wydaje mi się że jest dobrze ustawiony (śruba od mieszanki 1,5 obrotu wykręcona, iglica na 3 ząbku, pływak ma wysoki poziom ale dobrze zamyka,dodatkowo wysyłam zdięcie strony serwisówki, moto chodziło kiedyś w stanach
(otwórz link)
4 liczę że teraz jak założę cylinder i głowicę to moto zacznie dobrze chodzić
2 tłok jest nowy
3 gażnik wydaje mi się że jest dobrze ustawiony (śruba od mieszanki 1,5 obrotu wykręcona, iglica na 3 ząbku, pływak ma wysoki poziom ale dobrze zamyka,dodatkowo wysyłam zdięcie strony serwisówki, moto chodziło kiedyś w stanach

4 liczę że teraz jak założę cylinder i głowicę to moto zacznie dobrze chodzić
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości