Wyjmowanie Akumulatora
• Strona 1 z 1
Wyjmowanie Akumulatora
Witam,
chcialem na zime wyjac akumulator z mojej CBR'ki 125, poniewaz zimuje ona w garazu. Poniewaz byl to moj pierwszy sezon i motorek nie do konca wiem jak mam sie za to zabrac.
Przechodzac do rzeczy mam dwa pytania.
1. Banalne ale niewiem. Gdzie znajduje sie akumulator w CBR 125?
(Wydaje mi sie ze pod siedzeniem.)
2. Czy musze zwrocic na cos szczegolna uwage odlaczajac akumulator?
Z gory dzieki, pozdrawiam i szczesliwego nowego roku!

chcialem na zime wyjac akumulator z mojej CBR'ki 125, poniewaz zimuje ona w garazu. Poniewaz byl to moj pierwszy sezon i motorek nie do konca wiem jak mam sie za to zabrac.

Przechodzac do rzeczy mam dwa pytania.
1. Banalne ale niewiem. Gdzie znajduje sie akumulator w CBR 125?
(Wydaje mi sie ze pod siedzeniem.)
2. Czy musze zwrocic na cos szczegolna uwage odlaczajac akumulator?
Z gory dzieki, pozdrawiam i szczesliwego nowego roku!

NO RISK ~ NO FUN 

-
stear - Świeżak
Jak jest nowiusieńkie to lepiej zadbaj żeby nie padło do następnego sezonu. W tanich akumulatorach powinien być sprawdzany poziom naładowani co 2 miesiące i w razie czego doładowany powinien być. Gadałem z gościem co pracuje w magazynie z aku do motorów i mówił że co wiosna przychodzą na gwarancje i mówią że nic nie robili przez zimę to nie chce nawet przyjmować ich na gwarancje.
SUZUKI RF 900 96'
-
marynarz1 - Świeżak
marynarz1 napisał(a):Jak jest nowiusieńkie to lepiej zadbaj żeby nie padło do następnego sezonu. W tanich akumulatorach powinien być sprawdzany poziom naładowani co 2 miesiące i w razie czego doładowany powinien być. Gadałem z gościem co pracuje w magazynie z aku do motorów i mówił że co wiosna przychodzą na gwarancje i mówią że nic nie robili przez zimę to nie chce nawet przyjmować ich na gwarancje.
tak i w tym momencie dostaje w pape i przyjmuje reklamacje. A potem wszyscy sie budzą i jest ok. Akumulator możesz oddać na gwarancji i masz wy.....ne na to jak i czy byl użytkowany. Sorry ale mam takie złe doświadczenia odnośnie aku w moto, że szok i raz typ chciał mnie wydymać i nie przyjąć. Po drobnej perswazji od ręki dostałem nowy aku(stary spuchł sam z siebie).
Ja tam nie wyciągam aku na zimę. Mam ciepełko w garażu a co jakiś czas chodze, żeby odpalić moto
Kawasaki Ninja ZX-10R 2006 rok
-
TroyaN1984 - Świeżak
ja miałem aku zima cała zime stał w dosyc ciepłym garazu ( plus 15 stopni około czasem mniej czasem wiecej ) i co nówka aku kupione na przed zima. potem do nastepnej zimy mi nie wytrzymał. pierwszy spadek temp do około 5 stopni na dworze i pod szkoła jak moto postawiłem to nie odpaliłem. i przyjeli na gwarancje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
TS900 - Świeżak
co do tego najpierw plkus potem minus to chodzi o akumulatory elektrolitowe. tu chodzi o to że powstaje gaz jakiś palny. jak podepniesz odwrotnie to moze przeskoczyc iskierka i moze strzelić aku. wiec powinna byc ta kolejnosc. oczywiscie jest to przypadek 1/10000 ale kumpel raz spawał cos i lezał na ziemi aku i strzelił mu
mimo że stał kilka metrów od spawania 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dobrze wiedziec
.Ten gaz to chyba wodor. Ja mam wlasnie taki akumulator i z boku jest podlaczona rurka do odpowietrzania aby sie gaz nie zbieral przy aku, wiec jeszcze sie to zdarza (aku to Kymco
)

Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Dr_Acula napisał(a):Kiedyś pisali w Autoświecie, że jak się odłącza aku to najpierw - a później +, a podłączając to najpierw + a później -. Choć nie wiem jakie by to niby miało mieć znaczenie.
A np. takie, że jak odkręcasz najpierw (-) i dotkniesz kluczem do ramy (masy) to nic się nie dzieje. A w pośpiechu zdarza się to często. Natomiast w takiej samej sytuacji przy odkręcaniu (+) i jednocześnie podpiętej klemie (-) robisz zwarcie. Proste?

VFR 02'
-
navi - Świeżak
Takie tam, podstawowe pierdoły o akumulatorach;
http://www.akumulatory.auto.pl/porady#40
http://www.akumulatory.auto.pl/porady#40
Mój wspaniały trampuś następny Daytona na starość Rocket III
-
TS900 - Świeżak
Bylem swiadkiem jak mechanik sprawdzal na aku tylko samochodowym rozrusznik tak na krotko czy dziala, he jedna iskra i w aku wyrwalo sciane z wielkim hukiem pryskajac wszystkich do okola kwasem, ciuchy do wyrzucenia bo dziury zosataly
-
sonycbr77 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości