Zobacz wątek - Buty - na co dzień jak i w trasę
NAS Analytics TAG

Buty - na co dzień jak i w trasę

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Buty - na co dzień jak i w trasę

Postprzez Rave_89 » 12/12/2010, 20:21

Witam

Jestem początkującym motocyklistą (wiosną zamierzam zakupić Kawasaki ER5 lub GS-a 500, jeszcze się waham) i chciałbym skorzystać z promocji jakie teraz można trafić w sklepach i zakupić jakieś buty motocyklowe, tyle że nie bardzo wiem czym kierować się w zakupie i na co zwrócić uwagę. Suma jaką chciałbym przeznaczyć na zakup to jakieś 400-500 złotych, motocykl chcę użytkować na co dzień więc chciałbym aby buty były względnie wygodne tzn. żeby dało się w nich jako tako chodzić na troche dłuższych dystansach niż tylko z domu do garażu, z parkingu do biura i w obrębie stacji benzynowej :P Krótkie buty odpadają, po prostu ten typ jakoś do mnie nie przemawia, a po drugie planuje również jeździć w troche dłuższe trasy więc wolałbym jednak coś za kostkę. Ostatnio wpadły mi w oko Diadory model Xtreme (można je wyrwać w promocji za 400 złotych a do sklepu mam kilkanaście kilometrów), jednak znajomy odradził mi ten model twierdząc że jest typowo sportowy i niezbyt praktyczny na co dzień. Może coś mi doradzicie?? Przeglądałem już troche tematów na forum ale nadal nie potrafię się zdecydować co jest mi tak na prawdę potrzebne, liczę że ktoś udzieli mi jakiejś cennej wskazówki. Pozdrawiam
Rave_89
Świeżak

Postprzez enek » 12/12/2010, 21:35

Moje zdanie takie : Buty do jazdy na motocyklu to nie buty do chodzenia wybierz te ktore beda najlepiej Ciebie chronily i beda przy tym wygodne, a jak bedziesz zmuszony gdzies w nich isc dalej niz do kasy na stacji to sie troche pomeczysz i juz :)
enek
Świeżak

Postprzez mirekm71 » 12/12/2010, 21:58

Jezdze turystykiem. Na poczatku roku kupilem rst i cale sie rozkleily po 20 tys km. Teraz kupilem vanucci rv1, buty troche bardziej na sciga. Duzo ochraniaczy, na bokach slizgi a leza jak papcie. Mieciutkie i wygodne. Ok 600 zl.
mirekm71
VIP Ścigacz.pl

Postprzez mianps » 12/12/2010, 22:23

Faktycznie - buty na motocykl to buty na motocykl a nie do chodzenia. Mają być wygodne i jak najlepiej chronić stopę wraz z kostką. Jak masz dalej gdzieś przejść to zabierasz do kufra lub plecaka zwykłe buty i jak trzeba to zmieniasz obuwie.
Za 400-500zł rewelacji nie znajdziesz.
Ale za nic w świecie nie kupuj ciuchów/butów motocyklowych bez ich przymierzania.
Z tego co czytam na forach nie pakuj się w żadne wynalazki typu Metro, Nitro itp.
Jak nie masz za dużo kasy to nie oszczędzaj na ochronie swojego ciała.

Te buty Vanucci które podałeś może i są OK ale 600zł to one nie kosztują :/
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez Kuba-szprota » 15/12/2010, 10:22

Od 1,5 roku jeżdżę w Outstars Force: http://www.akcesoriamotocyklowe.pl/imag ... force1.jpg

Buty bardzo wygodne (możesz w nich pochodzić tak jak piszesz), bezpieczne (zaliczyłem ślizg), jeździłem przy +2 i było ciepło, przy temp 25-30 też są dobre.
Yamaha Fazer 600
Kuba-szprota
Świeżak

Postprzez Rave_89 » 17/12/2010, 21:19

dzięki za rady, przynajmniej już wiem czego na pewno unikać :)

myślę że na pewno przejade się obejrzeć te Diadory Xtreme, zainteresowały mnie również buty Ozone Darth (w Gliwicach można je wyrwać za 349 zeta, czy warto??) po za tym mam jeszcze pare pytań co do samego zakupu, mianowicie czy buty powinny być idealnie dopasowane czy powinienem zostawić sobie ciut luzu?? bo np. buty w których śmigam sobie w cywilu zawsze mam minimalnie luźniejsze (bez przesady oczywiście :E ), czy buty motocyklowe w ogóle się rozchodzą?? no i na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?? sorry że część z moich pytań może brzmieć głupio ale póki co jestem jeszcze laikiem a chcę uniknąć wtopy i wyklinania przyszłego zakupu ;)
Rave_89
Świeżak

Postprzez mianps » 18/12/2010, 13:23

Podobnie jak z doborem motocykla - wątpliwe jest, że pierwszy motocykl będzie już docelowym, tak naprawdę życia nie starcza niektórym by znaleźli idealnie dopasowaną maszynę do siebie, swoich upodobań itp.

To samo jest z odzieżą, wątpliwe, że piersze Twoje buty motocyklowe spełnią Twoje oczekiwania w 100%.
Jak kupujesz buty "cywilne" to czym się kierujesz? Bo ja pierwsze co to czy wizualnie mi się podobają na półce, drugie czy wygodnie mi jest w nich już w trakcie założenia na stopę w sklepie, po trzecie czy wizualnie mi się podobają na mojej nodze.

Z butami motocyklowymi jest podobnie, możesz także jak masz możliwość przymierzenia ich w sklepie zrobić parę kroków ale także przysiąść się na moto w nich.
Mają wzbudzać Twoje zaufanie, że w trakcie gleby pomogą Ci nie uszkodzić stóp, mają być wygodne od samego początku no i mają Ci się podobać. A czy luźniejsze? Hmm, za ciasne nie mogą być to wiadomo...ale dla mnie ważne jest to, że w moich mogę założyć grubszą skarpetę bo nie śmigam tylko od maja do września na moto
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez mrówa » 19/12/2010, 15:01

Poleciłbym ci sidi vertigo ale są bardzo drogie ale za to mają z tyłu pokrętło które luzuje ci but do chodzenia oczywiście nie mówimy o wycieczkach pieszych ale po mieście dobrze się chodzi,i mają wentylacje na stopie otwieraną.
3 sezony jeżdżę zero zastrzeżeni tylko ta cena.
http://allegro.pl/buty-motocyklowe-spor ... 56175.html
mrówa
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe