Zmiana wyglÄ…du kolektora
• Strona 1 z 1
Zmiana wyglÄ…du kolektora
Witam, chciałem zmienić wygląd kolektorów , sa matowe czarne bleh,
myślałem o chromowaniu ale słyszałem ze to dość droga zabawa.
Macie jakieś propozycje co z nimi zrobić? Czytałem kiedyś coś o ceramice że nakładają na kolektory ale nikt nie pisał jak to w motocyklu sie sprawdza.
Malowanie podobno nie wytrzymuje tej temperatury:/
Orientuje siÄ™ ktoÅ› jakie sÄ… koszta chromowania kolektora 4w1.
Pozdrawiam.
myślałem o chromowaniu ale słyszałem ze to dość droga zabawa.
Macie jakieś propozycje co z nimi zrobić? Czytałem kiedyś coś o ceramice że nakładają na kolektory ale nikt nie pisał jak to w motocyklu sie sprawdza.
Malowanie podobno nie wytrzymuje tej temperatury:/
Orientuje siÄ™ ktoÅ› jakie sÄ… koszta chromowania kolektora 4w1.
Pozdrawiam.
- Delik
- Świeżak
mam podobny problem ;/ w kacie mam tez taki słaby kolor. i ja stawiam że szlif papjerkiem sciernym poprawi jego wizualke ;d a co do takiego rozwiazania jak ty masz to tylko bym chromował
cena nie jest az taka duza

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
farbe musisz zedrzec oczywiscie.w sumie nie wiem czy przy silniku sie nie odbarwi ta rura.ja w hayabusie robilem ale nie od samego silnika i jest ok,ja mam z nierdzewki wydech...tez byl pomalowany czarna farba ktora odpadala...polerujesz metal a nie farbe;)
po
http://s1225.photobucket.com/albums/ee3 ... 19_006.jpg
nei moge znalesc jak bylo przed ale wszystko poza sama puszka wydechu bylo czarna matowa farba
a co do konserwacji to wystarczy przetrzec jaka szamtka raz od czasu i znow sie swieci
jak samym papierem zrobicie to zardzewieje...trzeba wypolerowac bo gladka powierzchnia potem chroni przed korozja
po
http://s1225.photobucket.com/albums/ee3 ... 19_006.jpg
nei moge znalesc jak bylo przed ale wszystko poza sama puszka wydechu bylo czarna matowa farba
a co do konserwacji to wystarczy przetrzec jaka szamtka raz od czasu i znow sie swieci
jak samym papierem zrobicie to zardzewieje...trzeba wypolerowac bo gladka powierzchnia potem chroni przed korozja
Busa,Junak i DR-ka;)...doszła jeszcze SP-1
- Mahoney
- Świeżak
hmm czyli po prostu mam zedrzeć do gołego i wypolerować ??
w sumie mogę tak zrobić jak nie wyjdzie oddam do chromowania , może policzą taniej że powierzchnia przygotowana heh.
Mahoney robiłeś to ręcznie papier w łapę i ogień czy na wiertarkę czy coś ?
w sumie mogę tak zrobić jak nie wyjdzie oddam do chromowania , może policzą taniej że powierzchnia przygotowana heh.
Mahoney robiłeś to ręcznie papier w łapę i ogień czy na wiertarkę czy coś ?
- Delik
- Świeżak
najlepiej jest ździerac stara powloke szczotka druciana na wiertarke - idzie w moment. ja w skóterku pomogłem sobie scansolem (preparat do usuwania starych powłok lakierskich ) i i dosłownie w moment miałem czysciutki
i taki juz zostawiłem - czysty metal
z czasem fajnie sie wypalił na brązowo

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja robilem to taka stara wiertarka boscha(nie do zajechania)ma ona 2 biegi-bez plynnej regulacji, na 1 jechalem czyli w miare wolne obroty.kupilem taka nasadke na wiertarke na rzepy(125mm) i pierwsze dalem na to papier 150 zeby latwiej zedrzec potem gradacja 240 (musi byc taki drobny bo nie wychodzi fajnie) nastepnie na ta sama nasadke na rzepe nakleilem filc i specjalna pasta(ciezko kupic) tez to jechalem tymi malymi obrotami...ja to robilem mechanicznie,ale recznie pewnie tez da sie to zrobic-ale zycze powodzenia
takie cos
http://allegro.pl/pasta-do-polerowania- ... 76326.html
takie cos
http://allegro.pl/pasta-do-polerowania- ... 76326.html
Busa,Junak i DR-ka;)...doszła jeszcze SP-1
- Mahoney
- Świeżak
fazer gaznik miał rdzewiejące ten fazer po lifcie nadal gaźnik miał już podobno z nierdzewki, była to jedna ze zmian jaka ty masz wersje to nie wiem bo nie wiem jak to sie rocznikowo przedstawia
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
czyli pozostaje mi tylko oddać do chromowania.
a tak z innej beczki, nie będę już robił nowego.
nie ostrożnie rozebrałem sety pasażera do polerowania, teraz nie mogę ich złożyć...tzn. same sie otwierają, może ktoś rozbierał i pamięta jak to złożyć? ;P cześć które mam to kuleczka tulejka i sprężynka
a tak z innej beczki, nie będę już robił nowego.
nie ostrożnie rozebrałem sety pasażera do polerowania, teraz nie mogę ich złożyć...tzn. same sie otwierają, może ktoś rozbierał i pamięta jak to złożyć? ;P cześć które mam to kuleczka tulejka i sprężynka

- Delik
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości