Zobacz wątek - darowizna motocykla z niemiec?
NAS Analytics TAG

darowizna motocykla z niemiec?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

darowizna motocykla z niemiec?

Postprzez kapasek » 20/11/2010, 18:57

witam wszystkich,

mam pytanie odnośnie jak to jest z darowizną motocykla od osoby mieszkającej w Niemczech. Otóż moja siostra chce podarować mi motocykl, jest on tam zarejestrowany, zapewne sporządzenie umowy darowizny ale czy w 2 językach? następnie zakładając ze dojeżdżamy do Polski i co dalej z papierkami? czy pomiędzy siostrą i bratem trzeba płacić podatek od darowizny? z tego co słyszałem to zależy od wartości ale czy na umowie czy wg. jakiegoś ich eurotaxu bądź innego dziwnego kalkulatora?
kapasek
Świeżak

Postprzez TCE » 20/11/2010, 19:52

Odpusc sobie. Temat przerabial znajomy z samochodem.
Generalnie ciezki temat, moze wyjsc na jedno.
Oplaty sa naprawde niewielkie za moto, lepiej spiszcie umowe na jakas kwote, wpisujac zly stan lakieru.
Spiszcie na umowie polsko-niemieckiej, zawsze zaoszczedzone pare pln na tlumaczenie.
Yamaha FZ8 50th Anniversary 2012
TCE
Świeżak

Postprzez kapasek » 24/11/2010, 22:53

no tak ale jest to nowy motocykl a w świetle Urzędu Skarbowego do 6 miesiecy i ponizej ileś tam tysięcy km to podatek jest taki ze lepiej kupic go w Polsce z jakimiś rabatami....
kapasek
Świeżak

Postprzez hax-ldz » 25/11/2010, 00:04

Chyba do 6tys kilometrow jest uwazany jako nowy, niech twoja siostra zacznie jezdzić ;). Na lato bedziesz miał.
Czarna Honda CBF500, zamulam, nie trąbić ;)
hax-ldz
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.