Źle ustawione tylne koło
• Strona 1 z 1
Źle ustawione tylne koło
Witam!
Wszedłem jakiś czas temu w posiadanie GS500 no i jeździłem sobie, jeździłem, jakiś czas. W ostatni długi weekend było ładnie więc uznałem, że wybiorę się w ostatni w tym sezonie wypad no i w czasie jazdy już nie wiem czemu puściłem kierownicę. No i wtedy strasznie się zdziwiłem, bo motocykl zaczęło brać na prawo. Jak najszybciej skończyłem wycieczkę, żeby na spokojnie w domu obadać co to może być. Jak popatrzyłem na niego od tyłu zauważyłem, że patrząc na położenie tylnego koła względem rejestracji, nie jest ono dokładnie na jej środku! Jest trochę przesunięte w prawo. Moto na oko wydaję się proste, tylko to tylne koło jest jakby przesunięte. Co to może być i na wydatek jakiej wielkości szykować się na początek sezonu?
Wszedłem jakiś czas temu w posiadanie GS500 no i jeździłem sobie, jeździłem, jakiś czas. W ostatni długi weekend było ładnie więc uznałem, że wybiorę się w ostatni w tym sezonie wypad no i w czasie jazdy już nie wiem czemu puściłem kierownicę. No i wtedy strasznie się zdziwiłem, bo motocykl zaczęło brać na prawo. Jak najszybciej skończyłem wycieczkę, żeby na spokojnie w domu obadać co to może być. Jak popatrzyłem na niego od tyłu zauważyłem, że patrząc na położenie tylnego koła względem rejestracji, nie jest ono dokładnie na jej środku! Jest trochę przesunięte w prawo. Moto na oko wydaję się proste, tylko to tylne koło jest jakby przesunięte. Co to może być i na wydatek jakiej wielkości szykować się na początek sezonu?
- Conkerns
- Świeżak
Moze rejstracja jest krzywo przykrecona?
A tak na powaznie sprawdz czy oska kola jest rowno ustawiona na wachaczu.

A tak na powaznie sprawdz czy oska kola jest rowno ustawiona na wachaczu.
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
Kolego od pewnego czasu mam ten sam problem w swojej kawie. Tyle ze powstał wtedy kiedy zmieniałem tylną oponę. Baran z serwisu kawasaki bo inaczej się go nie da nazwać, albo źle wyważył koło, albo po prostu krzywo je założył. Tak mi się wydaje, chociaż nigdy z tym nie robiłem. Dodam, że na starej oponie było wszystko ok. Podniosłem moto podnośnikiem odpaliłem moto. Na pierwszym biegu i niskiej prędkości widać efekt scentrowanego koła, a wcześniej było wszystko git. Nawet zębatka i tarcza chodzą krzywo. Postanowiłem dać moto do innego mechanika, żeby z tym zrobił. Dopiero na wiosnę, bo w górach o tej porze roku koledzy nikt już nie jeździ.
Zx6r
Zx6r
- bamber137
- Świeżak
zobaczcie czy wlasnie kolo jest odpowiednio ustawione w wahaczu.
i powiem wam takÄ… historie kumpel kupil DT 80
przy 40-50 km h jechal i nagle moto złapał szime ;d wszystko mozliwe jednak to bylo dosyc dziwna szima bo ogarneła tylne kolo
prawdopodobnie mial je krzywo ustawione w wahaczu lub ma krzywa rame ;/ ale tak czy siak
moto sie dziwnie zachowywal 
i powiem wam takÄ… historie kumpel kupil DT 80

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Re: Źle ustawione tylne koło
Conkerns napisał(a):Witam!
1. sprawdz czy kolo jest dobrze wyregulowane na wahaczu , z lewej i s prawej strony powinno byc na tym samym poziomie, latwe do poprawienia
2. jezeli jest OK , zdejmij kolo i sprawdz czy sa wszystkie dystanse po obu stronach felgi, jezeli jednego brak to moze byc powod przesuniecia kola, dokrecajac oske dociska sie wahacz do kola i z tad efekt przesuniecia. LAtwo taki dystans zgubic przy kazdym zdejmowaniu kola.
3. jezeli wszyskto w porzadku to moze wahacz przesuniety?
- slomka84
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości