Zobacz wątek - centrowanie koła w domowym zaciszu ?
NAS Analytics TAG

centrowanie koła w domowym zaciszu ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

centrowanie koła w domowym zaciszu ?

Postprzez henio12323 » 7/11/2010, 10:36

mam takie pytanko :D czy ktos moze ogarniał temat centrowania kół szprychowych ? tak sie zastanawiam wlasnie czy jest to proste czy wymaga specjalistycznych narzędzi ? naczytalem sie o centrowaniu kół rowerowych jednak tam sprawa wyglada nieco prościej. nie chcialbym zrobic krzywdy moim felgom i sie zastanawiam czy placic 150 zł w serwisie za zaplatanie i centrowanie koła - skoro mozna (o ile mozna :D ) zrobic to samemu we własnym zakresie. jezeli ktos cokolwiek na ten temat wie prosze o wypowiadanie sie :D kazda informacja mysle ze była by przydatna a przynajmniej zaoszczędzi mi i moze nie tylko mi głupich podstawowych błedów ;d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez dawca.nerek » 8/11/2010, 19:06

Witam.
Jest to wykonalne, lecz to zajęcie dla cierpliwych ludzi.
Jeśli ma być zrobione perfekt to musisz posiadać profesjonalną centrownicę ( najlepiej laserową ) lub poświecić na jedno koło nawet kilka godzin.
Mogą się na początku nim się naumiesz dziać alogiczne sytuacje, że cała twa robota weźmie w łeb na samym końcu.
Centrowałem koła po amatorach.
Kiedy pozrywali gwinty na nypelkach.
Jeśli nie masz ochoty kopać się z koniem to lepiej zostaw to ludziom, którzy wiedzą jak się to robi.
Ja mam za sobą setki wycentrowanych, kół więc i twoje chętnie zaplotę, ( jeśli trzeba ) i wycentruję za kwotę mniejszą niż ta, którą wymieniłeś.
Ps.
Jeśli koło zostało mocno zgięte po wypadku to nim się podejmę to wpierw muszę zobaczyć szczegółowe zdjęcie jak wygląda.
dawca.nerek
Świeżak

Postprzez Dr_Acula » 8/11/2010, 20:45

Mój brat się bawi w rowery i jego znajomi z forum którzy jeżdżą wyczynowo albo biorą udział w zawodach mają albo pokupowane centrownice rowerowe, albo porobione własne no-nami i sami centrują sobie koła. Jak napisał przedmówca da się samemu nacentrować, ale na pewno nie pójdzie tak łatwo i szybko jak komuś kto już to robił, zna się na tym i ma sprzęt.
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez henio12323 » 8/11/2010, 21:32

haha czaje :D ja własciwie nie mam kół krzywych ale z kolegą myslimy o anodowaniu felg no i niestety anodowanie jest tansze niz sama robocizna czyli rozbieranie ;/ :d w razie czego dzięki za info juz wiem do kogo sie zgłaszac :d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Landryss25 » 8/11/2010, 21:34

Mi kiedyś w serwisie rowerowym przepletli (po stłuczce miałem krzywą felgę i kupiłem samą obręcz) i wycentrowali koło motocyklowe (21') za jakieś 20-30zł.

Tu masz poradnik http://www.motox.pl/garaz-motox-com-pl- ... etrie-kola
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê