GSX F kopci na niebiesko - czy to normalne?
• Strona 1 z 1
GSX F kopci na niebiesko - czy to normalne?
witam .
po rozruchu moj motocykl wydaje z siebie niebieski, gryzacy dym
stan oleju jest ok, zreszta nie nabijam takich przebiegow zeby stwierdzic ze bierze olej.
Czy takie niebieskawe spaliny to normalka? kopci jak stara syrena... na niebiesko albo trabant
pozdrawiam
po rozruchu moj motocykl wydaje z siebie niebieski, gryzacy dym
stan oleju jest ok, zreszta nie nabijam takich przebiegow zeby stwierdzic ze bierze olej.
Czy takie niebieskawe spaliny to normalka? kopci jak stara syrena... na niebiesko albo trabant
pozdrawiam
suzuki GSX 750F 1996r
-
marcinoo28 - Świeżak
wydaje mi sie ze na poczatku, jak jade to juz raczej nie widac tej niebieskiej chmury ; ] zreszta latem nie widac dymu zbytnio bo jest cieplo i nie ma roznicy temperatur.spazz napisał(a):a caly czas czy tylko ma poczatku? jak caly czas to pewnie ze bierze olej
suzuki GSX 750F 1996r
-
marcinoo28 - Świeżak
Zacznijmy od tego że kopcenie na jaki kolwiek inny kolor niz biały czy jasno-szary jest oznaka że coś sie zaczyna dziać z silnikiem lub już się dzieje coś niedobrego, niebieski dym to oczywiście oznaka przedostawania sie oleju do komory spalania, przyczyna-prawdopodobnie pierścienie. Na początku gdy luz jest mały po rozgrzaniu silnika kopcenie ustaje ale po dłuższym okresie podejrzewam że zacznie kopcić cały czas, straci kompresje i moc-na twoim miejscu skontrolował bym stan pierścieni i cylindrów bo potem może być za póżno i naprawa może kosztować dużo więcej.
Podrawiam
Podrawiam
...Zawsze jestem sobÄ… nie statystykÄ… OBOP'u...
Honda CBR 600 PC25
Honda CBR 600 PC25
-
siegi_85 - Świeżak
siegi_85 napisał(a):Zacznijmy od tego że kopcenie na jaki kolwiek inny kolor niz biały czy jasno-szary jest oznaka że coś sie zaczyna dziać z silnikiem lub już się dzieje coś niedobrego, niebieski dym to oczywiście oznaka przedostawania sie oleju do komory spalania, przyczyna-prawdopodobnie pierścienie. Na początku gdy luz jest mały po rozgrzaniu silnika kopcenie ustaje ale po dłuższym okresie podejrzewam że zacznie kopcić cały czas, straci kompresje i moc-na twoim miejscu skontrolował bym stan pierścieni i cylindrów bo potem może być za póżno i naprawa może kosztować dużo więcej.
Podrawiam
Zgadzam sie. Mi tez wydaje sie ze pierscienie. Przestaje kopcic jak sie rozszerza pierscienie od temp czyli jak sie zagrzeje. Sprawdz te pierscienie.
-
lowlo - VIP Åšcigacz.pl
Ja jako czytelnik teorii to raczej zaczytałem, że kopcenie na początku to nie pierścienie, tylko uszczelniacze zaworów. Jak silnik stoi to sobie olej powoli spływa do cylindrów. Ale najlepiej nie teoretyzować tylko zmierzyć kompresję.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
-
Grubas - VIP Åšcigacz.pl
Grubas napisał(a):Ja jako czytelnik teorii to raczej zaczytałem, że kopcenie na początku to nie pierścienie, tylko uszczelniacze zaworów. Jak silnik stoi to sobie olej powoli spływa do cylindrów. Ale najlepiej nie teoretyzować tylko zmierzyć kompresję.
Bardzo prawdopodobne, przyznaje się nie pomyślałem o zaworach, zmierzenie kompresji nie jest kosztowne a z pewnością potwierdzi albo zaprzeczy temu czy z silnikiem sie cos niedobrego dzieje
Pozdrawiam
...Zawsze jestem sobÄ… nie statystykÄ… OBOP'u...
Honda CBR 600 PC25
Honda CBR 600 PC25
-
siegi_85 - Świeżak
Jesli jest gryzacy i niebieski to z pewnoscia nie jest to tylko para wodna...
Grubas - jestes moim guru w znajdowaniu prostych rozwiazan. Ja tez obstawiam w tym kierunku i pojechałbym zmierzyc kompresje
:):)
pozdro
Grubas - jestes moim guru w znajdowaniu prostych rozwiazan. Ja tez obstawiam w tym kierunku i pojechałbym zmierzyc kompresje

pozdro
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
-
Wombat - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości