Pierwszy motor: Suzuki GS500 vs Honda CB500C
• Strona 1 z 1
Pierwszy motor: Suzuki GS500 vs Honda CB500C
Czesc,
na przyszly sezon planuje kupic pierwsze moto.
Doswiadczenia mam tyle co nic (czytaj: kurs na kat A)
Planowane uzycie motoru - mieszane. Zarowno typowo do miasta, dookola (obwodnica trojmiejska) a w weekendy chetnie jakies dluzsze wypady
)
Moj wzrost - 185cm, waga 80kg
Posrod rekomendacji ciagle slysze o Hondzie CB500 i Suzuki GS500...
i prosilbym was o opinie w tym porownaniu
Wiem ze byl podobny temat, ale tam dyskusja szybko stracila wartosc merytoryczna, dlatego bede wdzieczny za odpowiedzi podparte sensownymi argumentami, a nie posty w stylu "wez cb500" albo "ja tam wole suzuki".
Dodam ze dosyc krytyczna jest dla mnie cena motorku, chociaz jak widzialem po Allegro, oba mozna kupic zaczynajac od (srednio) 4tysiecy.
na przyszly sezon planuje kupic pierwsze moto.
Doswiadczenia mam tyle co nic (czytaj: kurs na kat A)
Planowane uzycie motoru - mieszane. Zarowno typowo do miasta, dookola (obwodnica trojmiejska) a w weekendy chetnie jakies dluzsze wypady

Moj wzrost - 185cm, waga 80kg
Posrod rekomendacji ciagle slysze o Hondzie CB500 i Suzuki GS500...
i prosilbym was o opinie w tym porownaniu

Wiem ze byl podobny temat, ale tam dyskusja szybko stracila wartosc merytoryczna, dlatego bede wdzieczny za odpowiedzi podparte sensownymi argumentami, a nie posty w stylu "wez cb500" albo "ja tam wole suzuki".
Dodam ze dosyc krytyczna jest dla mnie cena motorku, chociaz jak widzialem po Allegro, oba mozna kupic zaczynajac od (srednio) 4tysiecy.
- vcppp_p
- Świeżak
W cenie różnica taka, że za Honde trzeba dać trochę więcej. GS jest trochę tańszy, co nie znaczy, że gorszy. Ale na pewno na 5000 PLN GS będzie w lepszym stanie niż CB.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Ja za swoją CB z 95 roku zapłaciłem 4500 zrobiłem serwis i przejeździłem sezon bez awaryjnie po czym sprzedałem ją za ponad 5000 ... Chcąc kupić sprawdziłem Gsa , kawe er5 i CB . Postawiłem na CB gdyż z całej stawki była najmocniejsza , bezawaryjna i najbardziej mi sie podobałą ale wiadomo o gustach nie dyskutujemy . Na Gsie sie źle czułem gdy sie przymierzałem i to go spaliło od razu , kawa też odpadła . Tak jak mówi Cbool za np tą samą sumę kupi się nowszego gsa , lecz pamietaj co dobre to się ceni .
sc33 FireBlade
-
JędrekZDW - Bywalec
Miałem taki sam wybór i wybrałem CB500.
Szczerze mówiąc nie jeździłem GSem, kupiłem pierwsze moto jakie oglądałem, a było to CB500 (już wiedziałem, że kupię CB, a nie GSa).
Za CB500 przemówiły większa moc i w końcu uznałem, że jednak CB wygląda bardziej motocyklowo ( z początku bardziej podobał mi się GS), teraz jak patrzę na GSa to taki mały się wydaje. Przy twoim wzroście proponuję usiąść na jednego i drugiego. Jeżeli miałbym wybierać drugi raz, to również wybrałbym CB (nadal nie jeździłem GSem
). Moto bardzo fajne, mocy, jak na pierwszy sprzęt, w miarę starcza, jeździ spoko... Nie wiem jak GS trzyma cenę, ale ja swoją cebule sprzedałem, jak kolega wyżej, drożej niż kupiłem
(przesiadam siÄ™ na Horneta, z moto nie rezygnujÄ™
)
Mieszkam w GDA, także jakbyś miał coś do oglądania, a nie masz znajomego motocyklisty to mogę pomóc, może strasznie doświadczony nie jestem (jeden sezon), ale kilkoma moto latałem i coś tam wiem
Pzdr.
Szczerze mówiąc nie jeździłem GSem, kupiłem pierwsze moto jakie oglądałem, a było to CB500 (już wiedziałem, że kupię CB, a nie GSa).
Za CB500 przemówiły większa moc i w końcu uznałem, że jednak CB wygląda bardziej motocyklowo ( z początku bardziej podobał mi się GS), teraz jak patrzę na GSa to taki mały się wydaje. Przy twoim wzroście proponuję usiąść na jednego i drugiego. Jeżeli miałbym wybierać drugi raz, to również wybrałbym CB (nadal nie jeździłem GSem

Mieszkam w GDA, także jakbyś miał coś do oglądania, a nie masz znajomego motocyklisty to mogę pomóc, może strasznie doświadczony nie jestem (jeden sezon), ale kilkoma moto latałem i coś tam wiem

Pzdr.
-
inmate - Świeżak
Ja wybierałem między CBF 500, a GS 500F. Pierwszą oglądałem Hondę, ładnie jeździła, ale już była trochę wyeksploatowana (aż dziwne, że jeszcze przednia tarczówka się nie złamała). Jako drugiego oglądałem GSa i go kupiłem. Stan idealny, nic do wymiany. Z tym, że straciłem na nim 1500 zł (kupowałem takowego z 2004r. za 10900zł). Strata wynika z tego, że w tych czasach 99% ludzi patrzy na rocznik moto, a nie na jego stan i tak wolą 2007r. po ślizgu niż 2004r. igłe za tą samą cenę.
Jednak to są nowsze modele niż CB i GS.
IMO jak wybierasz między nakedami to CB będzie lepsza.
Jednak to są nowsze modele niż CB i GS.
IMO jak wybierasz między nakedami to CB będzie lepsza.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Przy Twoim wzroście oba motocykle są małe, ale gs jest trochę mniejszy od cb więc kolejny +. Jeździłem gsem i cb, cb posiadam teraz i jednak znów postawiłbym na cb. Nie patrz na allegro tych najniższych cen, bo to trupy, niektórzy cenią za CB koło 6k ale to też trupy, ciężko znaleźć dobrą CB poniżej 5500zł moim zdaniem.
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
-
JędrekZDW - Bywalec
Jesli juz zdecydowałes się zacząć naukę od 500 poj. to mam radę:
kup jak najtańsze moto w przyzwoitym stanie tech.
O stanie motocykla absolutnie nie świadczy cena ani marka...a ci co tak twierdzą...to raczej po prostu nie potrafią ocenic stanu tech przed kupnem.
Cb 500 ,gs 500 , er5, to bez znaczenia -poniewaz jesli to twoj pierwszy sezon na kazdym będziesz się czuł świetnie,każdy to solidny japończyk ,i każdy z nich zrobi na tobie wrażenie.
Z baardzo dużym prawdopodobienstwem za rok będziesz chciał wymiany na mocniejszy...i co wtedy zrobisz z taką przepłaconą hondą z 96 -8roku? na którą wydasz 6-7 tys...? ano bedziesz sie bujał ze sprzedazą rok a potem obnizyz cene do 4-5 tys...i przeczytasz na forum ze za tyle to chodzą trupy
...ehhh
Patrz na stan techniczny,i ewentualnie wizualny-i zbijaj cene ile sie da ...bo tyle wlasnie wiecej zostanie ci za sezon.
Co do wymiarów...ze swoimi spokojnie będziesz górował nad każdym z tych motocykli,ale to nie oznacza że one będa za małe,będziesz miał duzo łatwiej w razie jakiegoś uslizgu,przechyłu itd z wyjsciem z sytuacji.Tez mam 185 i generalnie ciezko mi bylo sie przewrócic na gpzetce.
Ja polecam er-5 z tego względu że kupisz młodsze za te same pieniądze,silniczek nie do zajechania,obsługa i serwis bardzo proste,podstawowe czynności serwisowe do opanowania samemu.
Na mit o tym że honda to lepsza jakość radziłbym nie zważac i kierowac przy kupnie ,stanem tech. motocykla oraz rozsądkiem
pozdrawiam
kup jak najtańsze moto w przyzwoitym stanie tech.
O stanie motocykla absolutnie nie świadczy cena ani marka...a ci co tak twierdzą...to raczej po prostu nie potrafią ocenic stanu tech przed kupnem.
Cb 500 ,gs 500 , er5, to bez znaczenia -poniewaz jesli to twoj pierwszy sezon na kazdym będziesz się czuł świetnie,każdy to solidny japończyk ,i każdy z nich zrobi na tobie wrażenie.
Z baardzo dużym prawdopodobienstwem za rok będziesz chciał wymiany na mocniejszy...i co wtedy zrobisz z taką przepłaconą hondą z 96 -8roku? na którą wydasz 6-7 tys...? ano bedziesz sie bujał ze sprzedazą rok a potem obnizyz cene do 4-5 tys...i przeczytasz na forum ze za tyle to chodzą trupy

Patrz na stan techniczny,i ewentualnie wizualny-i zbijaj cene ile sie da ...bo tyle wlasnie wiecej zostanie ci za sezon.
Co do wymiarów...ze swoimi spokojnie będziesz górował nad każdym z tych motocykli,ale to nie oznacza że one będa za małe,będziesz miał duzo łatwiej w razie jakiegoś uslizgu,przechyłu itd z wyjsciem z sytuacji.Tez mam 185 i generalnie ciezko mi bylo sie przewrócic na gpzetce.
Ja polecam er-5 z tego względu że kupisz młodsze za te same pieniądze,silniczek nie do zajechania,obsługa i serwis bardzo proste,podstawowe czynności serwisowe do opanowania samemu.
Na mit o tym że honda to lepsza jakość radziłbym nie zważac i kierowac przy kupnie ,stanem tech. motocykla oraz rozsądkiem

pozdrawiam
-
front247 - Świeżak
JędrekZDW napisał(a):vcppp_p ile możesz max przeznaczyć na motocykl ?
chciałbym temat motocykla zamknąć w 5k, tak by pozostało na dobry strój.
tak jak pisze kolega front247, i tak na pewno będę szczęśliwy z motorka dopóki będzie jeździł (czytaj: dla mnie liczy się bezawaryjność a nie moc

pozdrawiam i czekam na dalszy ciÄ…g dyskusji

- vcppp_p
- Świeżak
Hm. jestem w podobnej sytuacji co vcppp_p (ten sam przedział cenowy, podobne wzrost i waga, również szukam pierwszego motocykla)
Tylko że ja z swoim przyszłym motocyklem będę latał pewnie na regaty, jak się znajdzie sponsor to co tydzień, a to oznacza trasy koło 500km, robione po dwóch dniach ostrych zawodów. Który z tych motocykli wymagałby w takiej sytuacji mniej siły do opanowania, mniej by męczył w trasie?
Tylko że ja z swoim przyszłym motocyklem będę latał pewnie na regaty, jak się znajdzie sponsor to co tydzień, a to oznacza trasy koło 500km, robione po dwóch dniach ostrych zawodów. Który z tych motocykli wymagałby w takiej sytuacji mniej siły do opanowania, mniej by męczył w trasie?
-
misiakw - Świeżak
Jak chcesz latać w trasy to szukaj GPZ500 albo CB500S bo mają owiewkę i nie będziesz się tak męczył na trasie, ja mam cb nakeda ale mam szybke puiga i nawet to sporo daje, a co mówić owiewka.. 

Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
-
JędrekZDW - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości