Zgłoszenie sprzedazy pojazdu - opłaty
• Strona 1 z 1
Zgłoszenie sprzedazy pojazdu - opłaty
Chciałbym się dowiedzieć czy przy zgłoszeniu sprzedaży pojazdu będę musiał coś opłacić? Pojazd był na mnie zarejestrowany.
I co musze ze sobą zabrać?
Kopia umowy, Oświadczenie zbycia pojazdu i dowód. To wszystko?
Aha i pojazd, a właściwie pojazdy były sprzedane pierwszy w marcu, a ostatni w sierpniu. Czy jakaś kara grozi za tak późne zgłoszenie?
I czy mogę do ubezpieczyciela zgłosić przed wizytą w WK? Bo ubezpieczalnie mam pod nosem i bym jutro to załatwił, natomiast do WK jadę w środę.
Pozdrawiam, Adam!
I co musze ze sobą zabrać?
Kopia umowy, Oświadczenie zbycia pojazdu i dowód. To wszystko?
Aha i pojazd, a właściwie pojazdy były sprzedane pierwszy w marcu, a ostatni w sierpniu. Czy jakaś kara grozi za tak późne zgłoszenie?
I czy mogę do ubezpieczyciela zgłosić przed wizytą w WK? Bo ubezpieczalnie mam pod nosem i bym jutro to załatwił, natomiast do WK jadę w środę.
Pozdrawiam, Adam!
- agg476
- Świeżak
Teoretycznie masz 30 dni od daty sprzedaży na zgłoszenie faktu zbycia pojazdu.
Opłat żadnych nie ma, kolejność nie ma znaczenia.
Pamiętaj o pieczątce z firmy ubezpieczeniowej potwierdzającej zgłoszenie.
A w wydziale komunikacji musisz dostarczyć tylko kopię umowy K-S, xero robią na miejscu.
Opłat żadnych nie ma, kolejność nie ma znaczenia.
Pamiętaj o pieczątce z firmy ubezpieczeniowej potwierdzającej zgłoszenie.
A w wydziale komunikacji musisz dostarczyć tylko kopię umowy K-S, xero robią na miejscu.
http://motomaniax.pl/ - serwis Ducati | http://www.motorakowski.pl/ - serwis Kawasaki | | Nie pomagam w oględzinach motocykli.
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
tylko umowę ze sobą. Wypełnisz wniosek komu zbyłeś pojazd tam na miejscu, podbije ci umowę i to wszystko, A do ubezpieczalni nie musisz iść zgłosić ,bo to jest brocha nowego nabywcy i ma na to 30 dni. Jak nie załatwi tego oc to twoją kontynuacje OC przepiszą na niego, chyba ze zrezygnuje z niego i opłaci gdzie indziej sobie, ale mowie ze to juz nie twoja broszka Przerabiałem to tydzien temu u siebie, wiec wiem
Ostatnio edytowano 27/10/2010, 18:30 przez oskaarek, łącznie edytowano 1 raz
R1 rn12 2004r+ , stunt honda+ AUDI A6 1,8T
- oskaarek
- Świeżak
-
nie_mam_motora - Świeżak
nie_mam_motora napisał(a):Do wydziału komunikacji nie musisz nic zgłaszać
Nie masz racji - poszukaj przepisów, kiedyś na ostatniej stronie dowodu rejestracyjnego była adnotacja
coś w tym stylu"o wszelkich zmianach należy powiadomić właściwy urząd w ciągu 30 dni"
pan_wiewiorka napisał(a):Raczek_6 napisał(a):Opłat żadnych nie ma, kolejność nie ma znaczenia.
Nie do końca. Jak opchniesz przed upływem pół roku, to płacisz ponieważ traktują to jako sprzęt na handel a nie do użytku własnego (czy jakoś tak). Nie wiem tylko czy od różnicy (tak jak marża) czy od całości.
Ale to w U.S. i tylko pod warunkiem że sprzedasz pojazd za kwotę wyższą niż kupiłeś (płacisz podatek od różnicy ceny - od tego co zarobiłeś).
Chyba że sprzedasz więcej niż 3 pojazdy w ciągu roku wtedy też jesteś traktowany jako handlarz.
W W.K. i u ubezpieczyciela nic nie płacisz.
Oczywiście jest obowiązek informowania firmy ubezpieczeniowej o zmianie właściciela pojazdu - chroni to osobę sprzedającą przed utratą zniżek w momencie gdy kupujący miał kolizję i zostało wypłacone odszkodowanie z Polisy OC- takie sytuacje też znam.
Umowa w zakresie AC w chwili sprzedaży ulega rozwiązaniu.
http://motomaniax.pl/ - serwis Ducati | http://www.motorakowski.pl/ - serwis Kawasaki | | Nie pomagam w oględzinach motocykli.
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
eryk79 napisał(a):nie_mam_motora napisał(a):Do wydziału komunikacji nie musisz nic zgłaszać
tu sie bardzo mylisz i jak nie wies to nie pisz głupot bo chłopak bedzie miał problem
Nigdy po sprzedaży pojazdu nic nie zgłaszałem.
Przecież jak ktoś pójdzie zarejestrować sprzedany przez chłopaka pojazd, to w miejscu gdzie był on zarejestrowany będą wiedzieć o tym.. No nie?
WR 426
-
nie_mam_motora - Świeżak
@n_m_m
to, że ty nie wyrejestrowałeś, co za tym, nie wykonałeś obowiązku nałożonego przez prowodawcę, nie jest powodem, by uczyć kogoś postępowania niezgodnego z prawem
to, że ty nie wyrejestrowałeś, co za tym, nie wykonałeś obowiązku nałożonego przez prowodawcę, nie jest powodem, by uczyć kogoś postępowania niezgodnego z prawem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
dodatkowo pójście w wydziału komunikacji ma jeszcze jednego plusa. Zgłaszasz zmianę właściciela pojazdu, przez co "odcinasz" się od niego. od tego czasu wszystkie wykroczenia, zdjęcia, i inne złamania przepisów wykonane tym pojazdem już nie są na ciebie.
-
misiakw - Świeżak
Raczek_6 napisał(a):Oczywiście jest obowiązek informowania firmy ubezpieczeniowej o zmianie właściciela pojazdu - chroni to osobę sprzedającą przed utratą zniżek w momencie gdy kupujący miał kolizję i zostało wypłacone odszkodowanie z Polisy OC- takie sytuacje też znam.
Umowa w zakresie AC w chwili sprzedaży ulega rozwiązaniu.
Dokładnie. Już kiedyś samochód sprzedałem takiemu jednemu.. Słyszałem od znajomych, że po pijaku jeździ i różne głupoty robi. Jeszcze tego samego dnia gdy sprzedałem auto zgłosiłem to. Dwa tygodnie później chłopak stracił prawko...
-
bryk77 - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości