Zobacz wątek - Czy da się wymienić łożyska na wale w 4t
NAS Analytics TAG

Czy da się wymienić łożyska na wale w 4t

i inne małe pojemności
_________

Czy da się wymienić łożyska na wale w 4t

Postprzez komarcc » 16/10/2010, 01:10

Cześć, poszerzam swoją wiedzę na temat wymiany łożysk na wale w 4t, przeczytałem wiele na ten temat na innych forach, a na tym nic nie było, więc postanowiłem być pierwszy :) wiem już, że da się to zrobić, może nie będzie łatwo, ale skoro wymieniłem łożyska w alternatorze (gość od naprawy alternatorów się dziwił, że zrobiłem to bez jakiegoś ściągacza, który podobno jest niezbędny) więc i z tym dam sobie radę.

Tylko męczy mnie jedna rzecz czy jak przestawię zębatkę na wale dajmy na to o 1mm, to czy będę mógł potem przestawić rozrząd tak żeby wszystko się ładnie schodziło, np na łańcuszku czy czymś innym? Jest jakiś sposób żeby ściągnąć, a potem w identycznie to samo miejsce włożyć? Podobno jeśli znak T na kole zamachowym nie jest idealnie równo z tym zębem na karterze to nie robi wielkiej różnicy.

No i czy w ogóle warto to robić? Powiedzmy, że nowy wał będzie kosztował 90zł, a jeśli zrobię to sam to za łożyska + uszczelniacze 35zł, czyli 55zł w kieszeni, nie jest to nie wiadomo ile, ale zawsze coś.
komarcc
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Marcin_dudek3 » 16/10/2010, 12:08

łożyska na wale da sie wymienic sam tak juz 150 razy robilem ale nie wiem czy to jest sens bo na mielochu nwy wal z łożyskami kosztuje 120zł a kupując dobre łozyka osobno to 50zl za sztuke i jeszcze uszczelniacze...a zebatke na wale mozesz ustawic jak chcesz no chyba ze jak chcesz to mozesz sobie sam znaki porobic jakies kropki na kole zabtym i na wale...dla mnie bylo by to nieoplacalne...
tu masz link do walu z lozyskami na mielochu http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 9a4b1039c4
Marcin_dudek3
Świeżak

Postprzez komarcc » 16/10/2010, 13:06

U mnie w mieście takie 2 łożyska FAG + uszczelniacze kosztują 35zł :)

Podobno jak się przestawi tą zębatkę to będzie klekotać w silniku więc nie wiem czy jest to obojętne.

Jak możesz to napisz jeszcze czy wymieniałeś to w skuterach 4t czy w jakichś innych motocyklach.
komarcc
VIP Ścigacz.pl

Postprzez komarcc » 16/10/2010, 20:06

Hmm to mnie zaskoczyłeś, wszędzie było napisane że jest tylko nabita na wał i nie ma nawet frezów :/

I jeszcze jedno jeśli mam luz na korbowodzie, czyli na tym co jest po środku wału, to czy to też jest wymienne? Jeśli wał w romecie miał taki luz to pozostawało go oddać do regeneracji lub kupić nowy. Okazało się że łożyska są jak nowe, a wał się sypie :(
komarcc
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm