Aprilia rs 125 FATALNY PROBLEM
• Strona 1 z 1
Aprilia rs 125 FATALNY PROBLEM
Nie wiedziałem gdzie to napisać.
Mam nie lada problem w aprilce którą nacieszyłem sie 1 dzień
Otóż podczas jazdy przy około 8 tys obrotów słychać było zgrzyt i motor zgasł.
Został oddany do mechanika ,który po rozpolowiniu silnika stwierdził że poszło łożysko na korbowodzie .
Skótki tego to zatarty tłok w cylindrze wał do wymiany korbowód do wymiany.
Zeby tego było mało korbowód rozwalił kartery i kartery również są do wymiany.
Znalazłem stary silnik z 93 roku dodam że moja była z 97
lecz ten silniczek nie pasuje.
Więc oddałem tamte kartery do spawu aluminowego i będe chciał wrzucić bebechy z tego co kupiłem.
Ogólnie rzecz biorąc mechanik powiedział że jak 30 lat robi to pierwszy raz widzi taką rzecz,
na dodatek stało się to 1 dzień po zakupie a motorek chodził wcześniej wyśmienicie nic nie pukało w silnika pięknie się wkręcał na obroty i wogóle.
Mam pytanie czy ktoś miał podobny problem w swoim 2 t .?
Mam nie lada problem w aprilce którą nacieszyłem sie 1 dzień
Otóż podczas jazdy przy około 8 tys obrotów słychać było zgrzyt i motor zgasł.
Został oddany do mechanika ,który po rozpolowiniu silnika stwierdził że poszło łożysko na korbowodzie .
Skótki tego to zatarty tłok w cylindrze wał do wymiany korbowód do wymiany.
Zeby tego było mało korbowód rozwalił kartery i kartery również są do wymiany.
Znalazłem stary silnik z 93 roku dodam że moja była z 97
lecz ten silniczek nie pasuje.
Więc oddałem tamte kartery do spawu aluminowego i będe chciał wrzucić bebechy z tego co kupiłem.
Ogólnie rzecz biorąc mechanik powiedział że jak 30 lat robi to pierwszy raz widzi taką rzecz,
na dodatek stało się to 1 dzień po zakupie a motorek chodził wcześniej wyśmienicie nic nie pukało w silnika pięknie się wkręcał na obroty i wogóle.
Mam pytanie czy ktoś miał podobny problem w swoim 2 t .?
- daderga
- Świeżak
to nie wina handlarza
handlarz to porzadny gosc ktory ja szanował bardzo
mamy kotakt z handlarzem pokryje część kosztów
to kwestia nie wymieniania lozysk przez taka pierdołe cały silnik do wymiany :/
Handlarz myśli że ja ją rozwaliłem , no bo po 1 dniu caly silnik do wymiany,
zresztą on nią jeździł na codzień a jak kupowałem byłem tam z kumplem mechanikiem i ocenił ją bardzo dobrze.
PO prostu niesamowity pech
handlarz to porzadny gosc ktory ja szanował bardzo
mamy kotakt z handlarzem pokryje część kosztów
to kwestia nie wymieniania lozysk przez taka pierdołe cały silnik do wymiany :/
Handlarz myśli że ja ją rozwaliłem , no bo po 1 dniu caly silnik do wymiany,
zresztą on nią jeździł na codzień a jak kupowałem byłem tam z kumplem mechanikiem i ocenił ją bardzo dobrze.
PO prostu niesamowity pech
- daderga
- Świeżak
Tłok zmieniał na czas, za to ma +. Dlatego czasem warto sprawdzic inne części w silniku, jeżeli taki remont się przeprowadza.
Co ja ci poradze? Cieś się że za dużo nie wyłożysz ze swojej kieszeni. A czy miałem taki przypadek? Nie i już nie będę miał bo z CR przechodze na 4T i tu zaacznie się dopiero...
Co ja ci poradze? Cieś się że za dużo nie wyłożysz ze swojej kieszeni. A czy miałem taki przypadek? Nie i już nie będę miał bo z CR przechodze na 4T i tu zaacznie się dopiero...
-
grunder - Mieszkaniec forum
zdarza sie
wypadki chodza po ludziach. moze olej sie skonczyl ? brak samrowania i poszło. moze za bardzo przyciskałes go np na zimnym silniku. no ale to tez troche urok pojazdów mechanicznych ;D nigdy nie ma 100% pewnosci ze cie nie zawiedzie. ale dziwne jest to ze od razu kartery zozsadziło. mi nie raz poszedł wał i wystarczyło łozysko zmienic i korbe i było wszystko jak nowe ;D

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
opiłki na świecy były ;/
Najgorsze że to jechał mój kuzyn on też lubi sobie przygazować a silnik był nagrzany wcześniej pilnowałem żeby było 65 stopni ;p
mało płynu chłodniczego było ale to chyba nie wpłyneło na to co się stało
olej do mieszanki lałem raz zresztą to zaraz na 2 dzień po kupnie a motor chodził jak żyleta ;p
Najgorsze że to jechał mój kuzyn on też lubi sobie przygazować a silnik był nagrzany wcześniej pilnowałem żeby było 65 stopni ;p
mało płynu chłodniczego było ale to chyba nie wpłyneło na to co się stało
olej do mieszanki lałem raz zresztą to zaraz na 2 dzień po kupnie a motor chodził jak żyleta ;p
- daderga
- Świeżak
65 stopni ? to jeszcze zimny
temp robocza silnika spalinowego benzynowego chłodzonego cieczą to 90 stopni kolego ;D a nawet 90-100 (100 z groszami)
mało płynu szybko by nie zajeździło moto. ja ci powiem ze miałem DT zreszta juz to pisałem i pół roku ponad latałem z padnieta uszczelka pod głowica. co kilka dni wody dolewalem (choc wode silnik przepalał w kilkanascie minut ;P) wiec latałem albo bez wody całkiem albo z wodą w komorze spalania xD i jeździł pół roku a potem oddałem do naprawy bo mnie wkurzał ;P a tak o jeszcze by ciagnał. to był mocny sprzet. wiec to co sie u ciebie stało to po prostu przypadek. to samo grunder miał podobnie. na kumpla CR która była w idealnym stanie wszystko paliło od kopa chodził ładnie i jechał i nagle wał stanął. z nikąd. nie wyciskał 100% mocy ale tak sie po prostu czasem dzieje

mało płynu szybko by nie zajeździło moto. ja ci powiem ze miałem DT zreszta juz to pisałem i pół roku ponad latałem z padnieta uszczelka pod głowica. co kilka dni wody dolewalem (choc wode silnik przepalał w kilkanascie minut ;P) wiec latałem albo bez wody całkiem albo z wodą w komorze spalania xD i jeździł pół roku a potem oddałem do naprawy bo mnie wkurzał ;P a tak o jeszcze by ciagnał. to był mocny sprzet. wiec to co sie u ciebie stało to po prostu przypadek. to samo grunder miał podobnie. na kumpla CR która była w idealnym stanie wszystko paliło od kopa chodził ładnie i jechał i nagle wał stanął. z nikąd. nie wyciskał 100% mocy ale tak sie po prostu czasem dzieje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości