Pytanie o olej (Motul 5100 i 7100)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pytanie o olej (Motul 5100 i 7100)
Witam,
Wiadomo, zbliza się koniec sezonu i pora wymienić olej. Problem w tym, że nie wiem, na jakim oleju jeździł mój moto do tej pory (motocykl to Yamaha FZS 600 Fazer z 2003r z przebiegiem 42000).
I teraz wlać Motul 5100 10W40 czy 7100 10W40? Pierwszy to półsyntetyk i ta opcja wydaje się chyba najrozsądniejsza (skoro nie wiadomo co było wcześniej). Drugi to syntetyk, a nie znając przeszłości moto boję się, że "wypłuka mi nagar" z silnika i go rozszczelni... A pytam, bo z tego co wyczytałem w necie, 7100 trochę lepiej smaruje, przede wszystkim sprzegło, które w motocyklach Yamaha trochę kuleje
Co polecacie? Motul 5100 czy jednak 7100? I czy warto w ogóle przepłacać prawie 100zł za 7100?
Proszę o pomoc,
pozdrawiam.
Wiadomo, zbliza się koniec sezonu i pora wymienić olej. Problem w tym, że nie wiem, na jakim oleju jeździł mój moto do tej pory (motocykl to Yamaha FZS 600 Fazer z 2003r z przebiegiem 42000).
I teraz wlać Motul 5100 10W40 czy 7100 10W40? Pierwszy to półsyntetyk i ta opcja wydaje się chyba najrozsądniejsza (skoro nie wiadomo co było wcześniej). Drugi to syntetyk, a nie znając przeszłości moto boję się, że "wypłuka mi nagar" z silnika i go rozszczelni... A pytam, bo z tego co wyczytałem w necie, 7100 trochę lepiej smaruje, przede wszystkim sprzegło, które w motocyklach Yamaha trochę kuleje

Co polecacie? Motul 5100 czy jednak 7100? I czy warto w ogóle przepłacać prawie 100zł za 7100?
Proszę o pomoc,
pozdrawiam.
- ryto
- Świeżak
rossavu napisał(a):Invinciblee napisał(a):wymieniam 2 razy na sezon.
Jak bijesz 12 tys km w ciagu sezonu...![]()
No właśnie o to chodzi. A 12 tys to pewnie jeszcze przekroczę

-
Invi - VIP Ścigacz.pl
Ja tam zawsze do mojego moto leje full syntetyka. Nie wiem dlaczego, ale tak mam. Taki schizzz 

http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
melvin napisał(a): (prócz tych co mają nowe erłany itp)
a Oni niby na czy latają ?
Motul 300 v , lecz ta je... kontrolka się świeci uhh

Ostatnio edytowano 2/10/2010, 18:34 przez Trimix, łącznie edytowano 1 raz
<B>Yamaha R ONE 2009 and 2010 by Trimix</B>
-
Trimix - Świeżak
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
300V to już za wysoka półka
Bez przesady, nie będę brał udziału w wyścigach, fakt, przycisnę czasami, ale nie na tyle, żeby inwestować w "sportowy" olej...
5100 lub 7100 mi wystarcz. Tylko właśnie który
Cóż, sam nie wiem. Pewnie podjadę do mechanika w tygodniu i zobaczę, co on mi poradzi...

5100 lub 7100 mi wystarcz. Tylko właśnie który

Cóż, sam nie wiem. Pewnie podjadę do mechanika w tygodniu i zobaczę, co on mi poradzi...
- ryto
- Świeżak
-
Boguc - Świeżak
Do tego typu moto też zalałbym raczej 5100. Aczkolwiek 7100 też dałby radę ale jednak chyba półsynetyk.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
Ja do mojego gsxra 600 02 którego kupiłem w zimę zalałem 5100, stwierdziłem że silnik nie bierze oleju i na następny sezon zaleje 7100. Jeżeli nie bierze oleju lejcie syntetyki, wydłużycie tym życie silnika.
- krzysztofgs500
- Świeżak
Dziękuję wszystkim za pomoc...
Co prawda mam jeszcze wątpliwości, ale polecam wszystkim ten artykuł (link podany przed internautę na innym forum):
http://www.gae.pl/temp/oleje.pdf
Nie wiem, na ile można temu ufać, ale nie sądzę, żeby autor zadał sobie tyle trudu i "nakłamał". A artykuł generalnie obala mit o rozszczelnieniu silnika po przesiadce z półsyntetyka na ful syntetyk... (rozdzial 5). Tłumaczy również dlaczego pełen syntetyk jest "lepszy" od pozostałych... Oraz porusza najważniejsze kwestie związane z jakością olejów...
Odniosłem tylko wrażenie, że strasznie reklamowany jest jeden z producentów olejów
Po przeczytaniu tego artykułu to wydaje się jak najbardziej na miejscu!
Pozdrawiam i polecam lekturę...[/quote]
Co prawda mam jeszcze wątpliwości, ale polecam wszystkim ten artykuł (link podany przed internautę na innym forum):
http://www.gae.pl/temp/oleje.pdf
Nie wiem, na ile można temu ufać, ale nie sądzę, żeby autor zadał sobie tyle trudu i "nakłamał". A artykuł generalnie obala mit o rozszczelnieniu silnika po przesiadce z półsyntetyka na ful syntetyk... (rozdzial 5). Tłumaczy również dlaczego pełen syntetyk jest "lepszy" od pozostałych... Oraz porusza najważniejsze kwestie związane z jakością olejów...
Odniosłem tylko wrażenie, że strasznie reklamowany jest jeden z producentów olejów

Jeżeli nie bierze oleju lejcie syntetyki, wydłużycie tym życie silnika.
Po przeczytaniu tego artykułu to wydaje się jak najbardziej na miejscu!
Pozdrawiam i polecam lekturę...[/quote]
- ryto
- Świeżak
Hejka
Podpinam sie pod temta
Co wlac do FZ1 z 2006 ???
Moto ma 8.5k przebiegu , ostatni wlasciciel nie wie co bylo zalewane. Na tym oleju bylo zrobione ok 4k tylko ,ze w dwa lata.
Zastanawiam sie pomiedzy 5100 a 7100 .
Nie chce narobic bigosu , jak myslicie co bedzie lepsze w takim przypadku , full czy polsyntetyk ???
Podpinam sie pod temta
Co wlac do FZ1 z 2006 ???
Moto ma 8.5k przebiegu , ostatni wlasciciel nie wie co bylo zalewane. Na tym oleju bylo zrobione ok 4k tylko ,ze w dwa lata.
Zastanawiam sie pomiedzy 5100 a 7100 .
Nie chce narobic bigosu , jak myslicie co bedzie lepsze w takim przypadku , full czy polsyntetyk ???
- mart_
- Świeżak
dzisiaj bylem w serwisie oficjalnym np ktma. i gosc kupowal olej i chcial tez kupic pół syntetyka bo mowil ze ma starszy motor i boi sie nalac syntetyka. mechanik powiedzial ze nie ma co sie martwic. ze syntetyki sa po prostu najlepsze i nie polecal mineralnego.aha i jeszcze wspomnial taka rzecz ciekawa. ze niby w serwisówkach jest napisane zeby lac 10W, i sie nie do konca zx tym zgadzał. bo 10W jest dla temp od - iluśtam do plus 40. czyli niby polskie warunki - ale kto jeździ w ujemnych temp ? (oprócz mnie oczywiscie xd ) i mowil ze do jazdy w sezonie w polsce poleca 15 W bo jest od 0 do plus 50 czyli bardziej polskie warunki. bo 10 W jest za rzadki i przy wysokich temp jest nieco za rzadki.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
To człowiek się niestety nie zna na olejach.
10W 40
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy
10W - ten parametr wg. SAE określa lepkość w Zimę
40 - ten parametr określa lepkość po rozgrzaniu.
Po za tym jest kilka sposobów dobierania oleju silnikowego po klasyfikacji SAE.
Motocyklowe oleje o tej samej lepkości mogą być - mineralne, półsyntetyczne, syntetyczne.
Oraz oleje motocyklowe mają zupełnie inne dodatki niż samochodowe.
Osobiście uważam że w motocyklu pełen syntetyk tylko do sportów i wyczynu, a dla codziennej eksploatacji w zupełności wystarczą półsyntetyczne oleje silnikowe.
Nawet jeden z kolegów w Crossie 4T testował półsyntetyk i jego zdaniem wypadł tak samo jak niby pełen syntetyk.
Nie zawsze to co jest na opakowaniu jest prawdą - syntetyk, pół syntetyk.
10W 40
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy
10W - ten parametr wg. SAE określa lepkość w Zimę
40 - ten parametr określa lepkość po rozgrzaniu.
Po za tym jest kilka sposobów dobierania oleju silnikowego po klasyfikacji SAE.
Motocyklowe oleje o tej samej lepkości mogą być - mineralne, półsyntetyczne, syntetyczne.
Oraz oleje motocyklowe mają zupełnie inne dodatki niż samochodowe.
Osobiście uważam że w motocyklu pełen syntetyk tylko do sportów i wyczynu, a dla codziennej eksploatacji w zupełności wystarczą półsyntetyczne oleje silnikowe.
Nawet jeden z kolegów w Crossie 4T testował półsyntetyk i jego zdaniem wypadł tak samo jak niby pełen syntetyk.
Nie zawsze to co jest na opakowaniu jest prawdą - syntetyk, pół syntetyk.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
ja latam na syntetyku z lidla 5w/40 za 17zl za litr oczywiscie samochodowy i co i nic juz 5 tys strzelilo sprzeglo sie nie slizga
albo nowosc oleje hydrokrakowane jak v 300
niby 100% syntetyk 

-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
a mozesz mi zdradzic w jaki sposób testował olej ?
bo wiesz zalanie oleju i że jedzie tak samo to nie test. test jest jak miał 2 identyczne moto zalał do jednego pół syntetyk. do drugiego syntetyk puscił na 1 tor i po 10 tys km powiedzmy otwiera silniki i wtedy widac róznice. bo zalac raz na miesiac i polatac to nie jest żaden test
co do oznaczen to rzeczywiscie
ale to nie zmienai faktu takiego że skoro mielibysmy idealny olej 0W 40 czyli w zimie przy zimnym rozruchu mamy prawie wode
i od razu ładne smarowanie
a na rozgrzanym silniku mamy 40stke czyli tyle samo co inne oleje. to czemu miał by ktos lac 15 W i przy chłodniejszych dniach miał za gęsty olej ? wtedy kazdy by raczej kupował 0 od razu. i w serwisówkach by podawali od 0 bo taki na zdrowy rozum wydaje sie najbardziej uniwersalny ? moze ktos to mi wyjasnic bo sie aż zamotałem 

co do oznaczen to rzeczywiscie

ale to nie zmienai faktu takiego że skoro mielibysmy idealny olej 0W 40 czyli w zimie przy zimnym rozruchu mamy prawie wode

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa