Zobacz wątek - Świeca zapłonowa Kawasaki z750 2007r
NAS Analytics TAG

Świeca zapłonowa Kawasaki z750 2007r

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Świeca zapłonowa Kawasaki z750 2007r

Postprzez kasztan » 28/9/2010, 11:17

Po jakim czasie wymieniacie świece zapłonowe w waszych moto. U mnie w instrukcji obsłubi serwisowej jest napisane, że co 12 tyś. Z kolei mój znajomy mechanik twierdzi, że spokojnie mogę na nich jeździć nawet aż do 40 tyś. Może źle go zrozumiałem (aktualnie mam przejechane 22tyś.).
Druga sprawa. Zalecane świece to NGK CR9EK. Czy są jakieś lepsze odpowiedniki? Jak tak to jakie i o jakich oznaczeniach? Nie chodzi mi koniecznie o np platynowe elektrody ale może jakieś lepsze firmy.
kasztan
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 28/9/2010, 11:41

Jak chcesz jakąś inną lepszą firmę to Denso. Lepsze świece to odpowiedniki platynowe i irydowe. Oznaczenia możesz sprawdzić w internetowych katalogach.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Przemo_rene » 28/9/2010, 15:15

świece zwykłe wymienia się po około 15tys km. Irydy czy platyny co drugie tyle. Często nie dla tego, że już nie dają iskry w miare dobrej ale ze względów bezpieczeństwa. Ceramiczny izolator świecy może przy większym jej przebiegu się ukruszyć robiąc rzeźnię z tłoka, i głowicy. Zużycie oraz prewencja takiemu zjawisku to podstawowe argumenty za tym by świece wymieniać na czas. Tym bardziej, że nie są to drogie sprawy.

Ps. Twój mechanik nie wie co mówi - przykro mi.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości

na górê