Zobacz wÄ…tek - 2 suw i wydech pytanie co do mocy.
NAS Analytics TAG

2 suw i wydech pytanie co do mocy.

i inne małe pojemności
_________

2 suw i wydech pytanie co do mocy.

Postprzez Slomyr » 22/9/2010, 18:28

Witam mam takie co do wydechy w 2 suw bo one nie pojada bez wydechu no moze pojada ale i tak dziadowsko bo 2 suw bierze paliwo w tedy gdy spaliny sie wydala i tu jest moje pytanie ja mam wydech od cylka wszytko ok przykrecony ale on byl w 2 miejscach przecinany i potem spawany no ale te spawy nie sa tak perfekcyjne jak by z fabryki wyjechal i sa dziury i czy nie trace cos mocy przez ten przeciek bo nie mam jednego wylotu tylko tak jak y mbial z 4 stron
p.s sorki za bledy ale klawiatura sie zacina
Sprzedam skutera Soprano z silnikiem hondy dio wiecej info prosze o wyslanie wiadomosci :D
Slomyr
Świeżak

Postprzez grunder » 22/9/2010, 18:53

A więc tak, w 2T cały układ wydechowy powinien byc szczelny. Powodem tego jest zjawisko fizyczne które się nazywa: rezonans fali. Poczytaj troche o tym, a bedziesz wiedział. Dyfuzor w 2T jest po to aby regulował cała ilośc fal. Dzięki temu sterujesz momentem obrotowym w 2t. Radze ci dobrze pospawac, albo uciac tamten kawalek i wstawic nowy z dobrze wykonanymi spawami.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez grunder » 22/9/2010, 18:58

Założmy na przykład odkrec caly tlumik i jezdzij bez. I zobaczysz ze to tylko jest zludzenie twojej mocy, poniewaz silnik dostaje wysokiego momentu obrotowego i nic wiecej, a poza tym jest wieksze spalanie. ale predkosc tez sie zmieni np z 90 do 70. Wszsytko przez to ze nie ma szczelnego układu wydechowego i nie zachodzi zjawisko rezonansu fali.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Marshal » 22/9/2010, 20:24

A czy katalizator w komorze rozprężnej zmniejsza moc?
Bo mam dość małą komorę(spawaną, w sensie nie do rozkręcenia), a w niej katalizator i nie wiem czy jest sens jej cięcia.

A czy np. wybebeszenie końcówki tłumika może też zwiększyć moc?
Marshal
Świeżak

Postprzez grunder » 22/9/2010, 20:53

Najpierw wyjaśnij sobie do czego służy katalizator. Głownym jego zadaniem jest zmniejszenie toksycznych pierwiastków szkodliwych dla środowiska. Czyli katalizaotr hamuje swobodny przepływ fali, dlatego też może zmniejszyc troszeczke mocy motoru.

Wybebeszenie końcóki tłumika. Próbowałem to MTX 80 i bez skutku co do mocy silnika. Jedynie bedzie moto głosniejsze i nic poza tym, choc nie wiem jaki ty masz moto i nie wiem jak sie zachowa, sproboj to zdemontowac. Zobaczysz wtedy
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Marshal » 23/9/2010, 13:18

Moto to niestety X-Ray (imo nie jest zły, daje radzie nawet Sendzie).

Czy wykrycie braku katalizatora jest mocno karalne przy takiej pojemności?
Marshal
Świeżak

Postprzez grunder » 23/9/2010, 13:33

żadko kiedy mogą ci wykryc, no chyba że trafisz na takiego policjanta że aż szkoda gadac. Motocykl może byc zakwalifikowany kiedy jest uciążliwy dla środowiska z powodu: wydawania nadmiernego hałasu, z pojazdu wycekają różne płyny, zawartośc spalin jest nieprawidłowa. Załużmy że w książce o motocyklu pisze spalanie norma: EURO 3, a policjant Ciebie może zatrzymac w celu sprawdzenia motoru w stacji obsługi pojazdów, a będzie do dupy norma spalania i bedzie problem.

Moje zdanie jest takie, możesz jeździc bez katalizatora, napewno jest w jakiś sposób karalne, ale nie aż tak. W moim rejonie jest za dużo głobów w poplicji i nic się nie znają, zreszta kto to sie czepi? W Niemczech to miałbyś problem bo tam środowisko dla nich to rzecz najważniejsza, a do Polski ten teamt wkracza bardzo powoli...
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Marshal » 23/9/2010, 16:22

Czyli postanowione, w weekend rozkroje i zobaczę co tam siedzi, spróbuję jakieś fotki strzelić.

A co do końcówki szkoda mi ją rozcinać ale motorek mógłby załapać bardziej rasowy chód...
Marshal
Świeżak

Postprzez grunder » 23/9/2010, 18:11

ten chód będzie taki metaliczny, ale ja tego dźwięku nie nawidze, jeszcze jak się moto bardzo powoli rozpędza ( więcej huku niż osiagów).

Opinie są podzielone co do przeróbki seryjnego wydechu. Inni mówią żeby lepiej tego nei robic, a jak już to założyc cały układ wydechowy tunningowy. Może wyjęcie tej części z wydechu tj, katalizatora, motor wpadnie ci w lepsze obroty, to wtedy wyreguluj dawke powietrza na gaźniku.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Marshal » 23/9/2010, 20:17

Ogólnie po wymianie cylindra nic więcej z nim nie robiłem. Tj. cały czas chodzi na fabrycznych częściach.
Oczywiści każde łożysko i uszczelka dokładnie sprawdzona.
Myślę, że sama regulacja dawki powietrza i paliwa dużo by dała, a wymiana gaźnika na większy to już wgl:D

Z wydechem zobaczę co da się zrobić, w razie czego będę informował:)
Marshal
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê