kawasaki i duzy ubytek oleju
• Strona 1 z 1
kawasaki i duzy ubytek oleju
Witam posiadam kawasaki zx6r zauważyłem że dużo oleju ubywa po przejechanych km wymieniłem uszczelkę na klawiaturze bo tamtędy wyciekał, ale problem nie znikł dalej pobiera dużo oleju musze co jakiś czas dolewać. Co może być przyczyną ? czyżby remont silnika ? Jak postawie motor to nie widać żadnych plam z oleju.
- Bross
- Świeżak
Moze tylko uszczelnienia zaworów sa wyjechane.Kopci na niebisko?
KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
To zależy. Koszt uszczelniaczy to jakieś 120zł, do tego dochodzi robocizna, docieranie gniazd, regulacja zaworów, czyli jakieś 300- 400zł. Jeżeli o tym mówisz mając na myśli "robienie głowicy".
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
okresl jak duzo pali tego oleju na 1000km. Duzo to pojecie wzgledne. Podjedz do jakiegos warsztatu na pomiar kapresji na zimnym silniku. Bedziesz mial czesciowy obraz kondycji silnika
www.rosamotorcycle.pl | | FZ600/XRV650/WR450
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
I to stanowi chyba górną granicę, której przekroczenie świadczy o tym że remont naprawdę się zbliża. O to nie pytałem, a powinienem jako pierwsze. Ile Ci wciąga?
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
Witam!
Aby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj
Otóż jestem posiadaczem ZX6R z 98' od prawie dwóch miesięcy. Pojawił się problem, ponieważ zauważyłem, że ubywa mi olej
oczywiście po zakupie motocykla zmieniłem wszystkie filtry i płyny. Olej jaki zalałem to Motul 5100 10w40. Od wymiany zrobiłem około 900 km (mniej więcej) i zauważyłem, że poziom oleju zmniejszył się do połowy stanu na wizjerze ( był zalany na pełny stan). Jest to o tyle dziwne, bo po dokładnym obejrzeniu kawy nie stwierdziłem żadnych wycieków. Motocykl również nie puszcza niebieskiego dymu ani na zimnym ani na ciepłym silniku. Przy odpalaniu na ssaniu z komina leci jasny dymek, ale jest to chyba normalne na zimnym silniku. Zauważyłem, że jeśli dam manete na opór do odciny to wtedy z komina idzie czarny dym. Moto ma przejechane 25500 mil także jest to już sporo. Czeka mnie jeszcze regulacja zaworów. Jak myślicie gdzie leży przyczyna takiego ubytku oleju? Co może być nie tak? Czy niewyregulowane zawory mogą powodować przepalanie oleju?
proszÄ™ o odpowiedzi i porady
z góry dzięki
Aby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj

Otóż jestem posiadaczem ZX6R z 98' od prawie dwóch miesięcy. Pojawił się problem, ponieważ zauważyłem, że ubywa mi olej

proszÄ™ o odpowiedzi i porady
z góry dzięki
- Hubson1705
- Świeżak
oddaj moto na regulacje i synchronizacje gaźników, i regulacje zaworów. ale to i tak nie ma sie nic do spalania oleju. czarny dym bierze sie ze zbyt bogatej mieszanki., przy okazji obczaj swiece jak sie maja. jak czarnawe to 100% gaxnik. z kolei olej jak by brał to jak pisali wyzej. moze brac ci poprzez pierscienie, albo uszczelniaczami zaworowymi, ale wtedy by leciał dym niebieskiego koloru, zauwazalny głownie jak moto jest rozgrzane. bo na zimnym moze czasem cos zakopcic. jak mi moto upadnie i po odpaleniu leci zdecydowanie niebieski kolor oleju bo sie przelał. nie da sie go pomylic z innym ;P 2 sprawa to rozszczelnienia silnika. obczaj czy nie masz gdzieś mokro. moze cos sie poci. często nic nie poci sie na postoju. ale w jeździe może "sikać" olejem. tak miałem ja. na postoju odpaliłem nic wszystko, ok. przejechałem sie 2 km w silniku wzrosło cisnienie oleju i uszczelniaczem jednym zaczęło ciec. jak zahamowałem i stał na wolnych ew odkręcałem troche gazu znów nic nie ciekło ;P dobrze ze zauwazyłem to podczas jazdy bo inaczej mogło byc nieciekawie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum