Problem z poziomem oleju GS 500
• Strona 1 z 1
Problem z poziomem oleju GS 500
Siemanko.
Dzis z kumplem zmienialiśmy olej w suzuki Gs 500 (1998r)
Po zlaniu oleju wlaliśmy 1.9l oleju i było do pełna według miarku (bagnet oparty a nie wkrecony tak jak zaleca producent)
Przejechalem sie ok 200 m zaczekalismy az moto pozadnie ostyggnie (ok godzinki) i teraz na miarce jest przy poiomie minimalnym. Powiedzcie mi co moze być przyczyna.
Starego oleju łącznie z wymiana filtra zlalismy ok 2 litrow i nic wiecej a przed wymiana byla na maxa oleju)
CoÅ› jest nie tak??
Dolac go zeby na miarce byl max??
A moze olej gdzies uucieka??
Pomożcie jesli mozecie.
Dzieki.
Dzis z kumplem zmienialiśmy olej w suzuki Gs 500 (1998r)
Po zlaniu oleju wlaliśmy 1.9l oleju i było do pełna według miarku (bagnet oparty a nie wkrecony tak jak zaleca producent)
Przejechalem sie ok 200 m zaczekalismy az moto pozadnie ostyggnie (ok godzinki) i teraz na miarce jest przy poiomie minimalnym. Powiedzcie mi co moze być przyczyna.
Starego oleju łącznie z wymiana filtra zlalismy ok 2 litrow i nic wiecej a przed wymiana byla na maxa oleju)
CoÅ› jest nie tak??
Dolac go zeby na miarce byl max??
A moze olej gdzies uucieka??
Pomożcie jesli mozecie.
Dzieki.
pozdro
- Senior
- Świeżak
jak wleliście szybko wszystko na raz to olej nie zdążył się pewnie rozejść po wszystkich zakamarkach silnika i dopiero po ruszeniu spenetrował całość przez co zmniejszył się jego poziom, ja bym po prostu dolał i jak nie zauważysz że cieknie to niczym się nie przejmował.
- cde
- Świeżak
Po pierwsze sprawdz na serwisówce lub google ile oleju wchodzi z wymiana filtra,jednak ktos tutja juz to podal
Druga sprawa ,ze olej musi sie rozejsc itp
A trzecia ,to ja w swoim bandicie mialem tak ,ze pokazywalo mi ,ze mam malo oleju ,jednak jak odkrecilem poziom byl OK...
Wszystko bylo spowodowane tym ,ze stal na bocznej nózce troche i olej nie sciekał tak jak powinien i przez ''okienko'' nie bylo widac jaki jest jego poziom
Druga sprawa ,ze olej musi sie rozejsc itp
A trzecia ,to ja w swoim bandicie mialem tak ,ze pokazywalo mi ,ze mam malo oleju ,jednak jak odkrecilem poziom byl OK...
Wszystko bylo spowodowane tym ,ze stal na bocznej nózce troche i olej nie sciekał tak jak powinien i przez ''okienko'' nie bylo widac jaki jest jego poziom

- hans313
- Świeżak
Ja pozwole się podpiąć pod temat, tylko że w moim przypadku jest Xj 600 '97.
Powiedzcie mi czy to co zauważyłem to prawda.
Olej na zimnym silniku ( np. po nocy) mimo tego, że w całości zdążył spłynąć z silnika do miski, to jest go mniej niż rozgrzanego, bo zimny gęstnieje. Prawda?
Dla tego poziom oleju należy sprawdzać jak jest rozgrzany i po kilku minutach już spłynie do miski?
W momencie sprawdzania poziomu tego rozgrzanego oleju będzie go więcej niż zimnego, i w okienku nie powinno być więcej niż max. (po prostu obawiam się, że mam go troche za dużo, bo kiedy jest rozgrzany to ma trochę bąbelków, pieni się, a to podobno świadczy też o zbyt dużym poziomie) za to nie jest go na tyle dużo, żeby wywalało przez odmę.
Pytam bo nigdy nie byłem do końca pewny:)
Powiedzcie mi czy to co zauważyłem to prawda.
Olej na zimnym silniku ( np. po nocy) mimo tego, że w całości zdążył spłynąć z silnika do miski, to jest go mniej niż rozgrzanego, bo zimny gęstnieje. Prawda?
Dla tego poziom oleju należy sprawdzać jak jest rozgrzany i po kilku minutach już spłynie do miski?
W momencie sprawdzania poziomu tego rozgrzanego oleju będzie go więcej niż zimnego, i w okienku nie powinno być więcej niż max. (po prostu obawiam się, że mam go troche za dużo, bo kiedy jest rozgrzany to ma trochę bąbelków, pieni się, a to podobno świadczy też o zbyt dużym poziomie) za to nie jest go na tyle dużo, żeby wywalało przez odmę.
Pytam bo nigdy nie byłem do końca pewny:)
-
sonsiat - Świeżak
-
rosa - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości