Zobacz wÄ…tek - Prostowanie felg motocyklowych
NAS Analytics TAG

Prostowanie felg motocyklowych

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Prostowanie felg motocyklowych

Postprzez Traperoso » 8/9/2010, 14:30

Witam, mam pytanko, czy felgi motocyklowe czyli raczej te z aluminium mozna prostowac jezeli sa odgiete, je*niete, albo jest sa odgiete i krzywe w zarazem, czy taka operacja to samobojstwo, tzn zly pomysl?

Wyglada to przykladowo ta, da sie to naprawic?

http://www.motogen.pl/gfx/motogen/pl/de ... 2010_3.jpg

Czy lepiej rozgladac sie za nowymi, badz tez uzywanymi felgami?
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Postprzez Meciek » 8/9/2010, 16:05

Jeżeli krzywy jest tylko rant to ja bym prostował, jeżeli jednak felga ma bicie to bym kupił nową.
Meciek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Repsol » 9/9/2010, 09:02

Bardzo cięzko jest sprostować felgę motocyklową jeżeli ma bicie poprzeczne (prawo-lewo).

Oczywiście zrobić da się wszystko, ceny w dobrych zakładch tym zajmującymi się zaczynaja się od 150zł i rosna w zaleznści od tego czy wymagane jest spawanie, toczenie, lakierowanie, czy felga ma jakies ubytki itp.

Ta ze zdjęcia prawdopodobnie przy prostowaniu pęknie, więc moim skromnym zdaniem cos takiego do skupu metali kolorowych mozna oddać. Bał bym się jeździć na czymś takim.

Natomiast małe odchyłki spokojnie można prostować.
2 x ZX6R
Repsol
Świeżak

Postprzez Kedar-88 » 9/9/2010, 11:29

Felgi takie bezproblemowo można naprawiać, chyba że uległy pęknięciu lub bardzo silnemu odkształceniu. Jednak zwykle takie naprawy są nie opłacalne, ze względu na ceny sprawnych używek. Trzeba przy tym pamiętać że prostowanie idzie w parze z malowaniem, koszt tych dwóch usług zbliża naprawę w większości przypadkach do cenny używki. Przy czym felga prostowana nigdy już nie odzyska swojej pełnej sprawności. Nigdy też nie do końca wiadomo jak felga została potraktowana podczas prostowania.
Bandit 1200
Kedar-88
Stały bywalec

Postprzez Trimix » 9/9/2010, 19:05

felg , lag i opon się nie naprawia .... mam na dzieję , iż swoją opinią nie rozpętam III wojny światowej
<B>Yamaha R ONE 2009 and 2010 by Trimix</B>
Trimix
Świeżak

Postprzez Traperoso » 10/9/2010, 14:26

Wojny nie bedzie, ja chyba bym byl za tym, ze jak rant jest krzywy to prostowac, ale jak bije to wymieniac. W koncu odlew aluminium nigdy nie bedzie taki sam po prostowaniu, druga sprawa, okej - moze sa spece od prostowania, ale nie wiem na kogo trafimy i czy nie stracimy przez to kiedys zycia, rozgladam sie za nowymi.

Dzieki za opinie, pozdro
Kawasaki ER5 2005
Traperoso
Mieszkaniec forum

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê