Zobacz wÄ…tek - Dobry klej
NAS Analytics TAG

Dobry klej

i inne małe pojemności
_________

Dobry klej

Postprzez SPIKER » 6/9/2010, 17:36

Witam, poszukuję mocnego kleju aby skleic malutką częsc owiewki w aprili rs 50
MOzecie mi cos doradzic?
PS Spawanie nie jest konieczne
SPIKER
Świeżak

Postprzez zdunek136 » 6/9/2010, 17:55

no to żywica epoksydowa, mata szklana i jedziesz szpachlówką... ;) Po prostu tak jak nie którzy przerabiają plastiki... ;)
zdunek136
Świeżak

Postprzez krzysieg » 6/9/2010, 18:30

no to żywica epoksydowa, mata szklana i jedziesz szpachlówką... Wink Po prostu tak jak nie którzy przerabiają plastiki... Wink

Napisał małą część którą na dodatek chyba ma .

Co to jest za część dokładnie jak to jest ułamane i czy masz ten kawałek ?
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez gruby19 » 6/9/2010, 18:31

dokładnie. ładujesz wate szklana i żywice. jak wyschnie to zamieni sie w kamien. a to w sumie nie jest droga sprawa.
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez zdunek136 » 6/9/2010, 21:57

no to jak jest tak jak mówi krzysieg, to ten kawałek przyłap lutownicą na 3- wetknięcia (ale takie nie do przesady, żeby całkiem nie przepalić, jak ładnie ustawisz, to zrób te wetknięcia tak dookoła tego co chcesz przymocować jedno przy drugim ( odstęp co ok. 3mm) potem szpachlówką drobnoziarnistą wykończeniową na łączenia i ładnie objedź papierem wodnym tak, żeby nie było widać, że co kol wiek robiłeś, podkład i lakierek na to... Dla pewności: http://scooter-stunt.com/ss/art/technika/praczzyw.php (otwórz link)
zdunek136
Świeżak

Postprzez SPIKER » 7/9/2010, 12:44

CHodzi tu o mala czesc do mocowania bocznej owiewki(ulamana od strony silnika wiec nie widac jej, ale konieczne jest, aby sie dobrze trzymala)
Mam ta czesc
SPIKER
Świeżak

Postprzez krzysieg » 7/9/2010, 14:04

Nie wiem jak spawają plastiki ale lutownicą prubowałem różne rzeczy łączyć
i w miejscu przytopienia lutownicą plastik był kruchy i łatwo sie łamało....
Ale mam jeden plastik spawany i wygląda tak jakby te co są nie były przytapiane tylko jest na to nałożony inny plastik , tak jak do lutowania używa sie cyny tak do łączenia plastików używa sie jakiegos specjalnego plastiku ...

W skuterze miałem pęknięty plastik i do tego kawałka brakowało - skleiłem
i nałożyłem klej starannie w miejscu brakującego kawałka po wyschnięciu przecierałem papierem ściernym malowałem - to tak w skrócie .
Efekt -wygląda tak jakby nic nie było nigdy uszkodzone a jest to w widocznym miejscu i nic nie pęka od 2 lat .
Używałem distalu - to jest klej tego samego typu co poxipol tylko dłuzej schnie i jest tańszy .
Po sklejeniu i wyschnieciu wzmocnij nakładając klej na wierzch pękniecia jeszcze..
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez zdunek136 » 7/9/2010, 14:28

krzysieg po to nakłada się matę szklaną i plewa tym preparatem, żeby nie był kruchy...
zdunek136
Świeżak

Postprzez krzysieg » 7/9/2010, 18:07

Mata szklana i na to żywica z utwardzaczem to wiem ale spawanie plastiku to inna sprawa.
Nawet jakbyś całkiem przetopił plastik nie tylko punktowo tylko tak żeby całkiem sie stopił zlał w miejscu pęknięcia to i tak w tym miejscu pęknie i to z łatwością ...
A na tej stronce co podałeś stapianie plastiku od zewnetrznej strony to głupota niewiele wzmocni a namęczysz się żeby to później idealnie wyrównać ...
Od środka czemu nie można podtopić lutownicą ja tak robiłem ale głównie po to żeby jakoś połączyć i potem klej zamiast trzymać i czekać az wyschnie :D

Zawsze można użyć poxipol na pęknięcia a później te włokno szklane na całość ...przy takim większym pęknięciu jak na tej stronie.
Poxipol czy Distal to dokładnie masa plastyczna :)

Tak jak pisałem mam mocowanie w owiewce spawane fachowo ale jak to nie mam pojecia co tam jest użyte...jakby było podtopione tylko lutownicą to by dawno pękło .
moge zrobić zdjecie.
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez zdunek136 » 7/9/2010, 18:38

Jak tam jest zgrzane z obu stron :D A tak wgl. to na ten poxipoli nie polecam kłaść maty z utwardzaczem, bo może wejść w reakcje i wiadomo, że to już nie będzie to chyba że z jednej strony poxipol, a z drugiej mata to tak.. A i wspominałeś, że to mocowanie owiewki, tak że chyba najlepiej będzie jeśli użyjesz poxipolu...
zdunek136
Świeżak

Postprzez krzysieg » 7/9/2010, 19:28

No gosciu tam smażył z obu stron ten plastik zobacz.
http://scooter-stunt.com/ss/art/technika/praczzyw.php

Poxipol najdroższy najmniejszy ale łatwo dostępny,Distal polski na pewno nie gorszy a chyba nawet lepszy i tani ale cieżko dostać ...wszystkie te 2 składnikowe różnią sie tylko ceną i czasem schnięcia .
Dobrze je się szlifuje papierem ściernym jak szpachle ale znacznie mocniejsze polecam .
Nie powinien wejść w reakcje pod warunkiem że dobrze wyschnie .
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê