Brak prawa jazdy grozi kara od 500 do 5000zł? CZY TO PRAWDA?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Torped, zrozum w końcu, że bajka o tym, że zapomniałeś dokumentu nie uchroni Cię w żaden sposób przed mandatem za brak kategorii. Jeżeli powiesz, że masz prawko ale zapomniałeś to każdy policjant natychmiast to zweryfikuje dowiadując się przy tym o posiadanych przez Ciebie kategoriach oraz punktach karnych. Obecnie standardem jest, że podczas kontroli funkcjonariusz podaje przez radio dane osoby kontrolowanej oficerowi dyżurnemu i po chwili ma informację zwrotną na temat danej osoby.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Kończąc tą dyskusję, wyprowadzam Was z błedu. Rozmawiałem dzisiaj z przypadkowo spotkanym patrolem WRD w Warszawie. Policjanci z WRD a tym bardziej z prewencji nie mają możliwości od ręki sprawdzenia posiadanych kategorii prawa jazdy i ilości posiadanych punktów. Dostają jedynie informację, czy klient posiada prawko czy nie a odnośnie punktów czy prawko jest do zatrzymania czy jeszcze nie. To wszystko. Wszelkie dalsze informacje wymagają czasochłonnych operacji i mało który patrol chce ten czas marnować.
No chyba, że policjant specjalnie zrobił mnie w jajo.
No chyba, że policjant specjalnie zrobił mnie w jajo.
- torped
- Świeżak
torped napisał(a):(...)Wszelkie dalsze informacje wymagają czasochłonnych operacji i mało który patrol chce ten czas marnować. (...)
i o to właśnie chodzi
co nie oznacza, że nie ma technicznej możliwości sprawdzenia
poza tym lepiej na miejscu przyjąc mandat niż dostać za tydzień/miesiąc info z prokuratury, że występują ze skierowaniem sprawy do sądu
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość