Zobacz wÄ…tek - Odblokowany 50cc... Legalnie? Czepianie siÄ™ policji?
NAS Analytics TAG

Odblokowany 50cc... Legalnie? Czepianie siÄ™ policji?

i inne małe pojemności
_________

Odblokowany 50cc... Legalnie? Czepianie siÄ™ policji?

Postprzez kamylek95 » 28/8/2010, 23:19

Witam, jeżdżę skuterem już 3 miesiące i nigdy nie miałem styczności z czymś takim jak zatrzymanie przez policje, dzisiaj siedziałem jako pasażer gdy zatrzymali mojego kolege( byłem pasażerem) który jechał Aprilia RS 50cc. Zwykłe sprawdzenie, lecz nabrałem teraz wątpliwości czy na pewno jeżdżąc odblokowywanym skuterem możemy czuć się bezpiecznie, mianowicie motorower powinien poruszać się z prędkością nie przekraczającą 45km/h i pojemność to maksymalnie 49,9cc. Więc policja chyba nie jest taka głupia i widzi, że 80% skuterów pomyka sporo ponad te 45km/h. Osobiście w zabudowanym, na ograniczeniu do 40km/h staram się nie przekraczać 50km/h... ale rozmawiałem kiedyś z policjantami na temat motorów itd.( przyjechało wojsko, policja itd. aby pokazać swój sprzęt w sąsiednim mieście) i zapytałem się a jak to jest właśnie kiedy skuter jedzie powyżej 50km/h czyli jest już odblokowany.... Odpowiedź była mniej więcej taka... Często gdy suszymy i jedzie skuter 80km/h... jeszcze raz... 80km/h to jest oczywiście kara w swoim rodzaju i policjant może wysłać ponownie na badania techniczne( i coś tam jeszcze...). Zamierzam w niedalekiej przyszłości kupić cos typu Xr6, tzr, gpr... ale mam mieszane uczucia co do "legalności 50cc co lecą 100km/h"

Co o tym myślicie? Czy ktoś kiedyś wpadł na mądrzejszych policjantów? I czy można spokojnie poruszać się po mieście czymś co nie wygląda na "pięćdziesiątkę" ( teraz jeżdżę zippem quantumem to tego i tak się nikt nie czepnie :D)
kamylek95
Świeżak

Postprzez kuba94 » 29/8/2010, 00:34

legalne to nie jest bo po odblokowaniu motoroweru powinienes miec juz na niego prawko.. ale wiekszosc policjantow sie nie czepia.. jednak jesli na wrednego trafisz moze wyslac na kontrole na bierzni i wtedy bedzie juz gozej
Piaggio NRG power DD
kuba94
Świeżak

Postprzez KIMETEK » 29/8/2010, 00:35

W terenie zabudowanym i tak jest ograniczenie do tych 40-50 km/h, więc nie powinni się czepiać gdy tyle będziesz jechał, poza terenem zabudowanym musisz już uważać, ale i tak dużo nie powinieneś jechać szybciej. Takie moto co podałeś już jakoś wygląda więc, nie zawsze się skapną że to motorower. No i śmiganie odblokowanym jest niezbyt legalne, bo motorower powinien max jechać te 45km/h.
KIMETEK
Świeżak

Postprzez kamylek95 » 29/8/2010, 10:15

No sam myślę nad zrobieniem kat. A1... już niedługo mogę się zapisać i przystępować do zdawania... no ale czy motorower 50cc który ma V-max ok. 90km/h zarejestrowany jako motorower( powinien mieć V-max 45km/h) to już nie jest wykroczenie? z jednej strony tak, bo nie da się 50 tki zarejestrowac jako nie motorower bo ma pojemność 50cc( chyba) a z drugiej strony skoro poruszam się legalnie bo na A1 to policja nie może mieć żadnych " ale"... i powiedzcie czy nie szkoda by było kasy?

Nie było by problemu gdybym zdał A1 i kupił sobie motor 125cc... lecz MOTOR to dla moich rodziców coś typu stare wsk'i, romet z-125, czoperki typu honda shadow... a nie np. Derbi GPR w 4t które mi by najbardziej odpowiadało... dla nich to jest ścigacz i jedzie 300km/h... a na 50cc jak nawet i to Derbi GPR to rodzice mówią, że jak nie będziesz jezdził szybko skuterem to pozwolimy... :D więc nie mam pojęcia co bym miał wybrać... z jednej strony A1 to najlepsze wyjście, bo czy 125cc czy 50cc które jedzie 45km/h+ i tak zawsze będę mógł prouszać się( chyba) legalnie... tylko koszty A1 to około 1000zł a jestem osobą nie pełnoletnią i nie zarabiam( tylko to co zaoszczędzę) więc te 1000zł dla mnie to sporo, bo tak samo jak skuter, rower, kaski itd. kupilem za swoją kasę :) i jak zrobie A1 to najwyżej mi starczy na motoryne. Chyba, że czerwony pasek to co innego :D ale o tym za 10miesięcy by można było pomyśleć;]
kamylek95
Świeżak

Postprzez swirus2007 » 29/8/2010, 12:32

Odblokowany 50cc... Legalnie?
Legalne pod warunkiem ze przerejestrujesz z motoroweru na motocykl lekki
Nie legalne jesli zostawidz w dowodie motorower
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
swirus2007
Stały bywalec

Postprzez zlotyrog67 » 30/8/2010, 16:34

a ja powiem wam panowie tak mam aprillke area 50 cc odblokowana jestem jej 2 wlascicielem zostala sprowadzona mam ja od bylych wakacji dopiero przed tymi zrobilem karte jest ona odblokowana nieraz mialem 95 km/h przy suszarce lecz mnie nie zatrzymali ale za to ze mam czaszki na rejstracji chcieli mi mandat wlepic dlatego jezeli trafi sie na policjanta wredote to wtedy moze nam dac kwitek na badania techniczne i nam zablokuja a jezeli policjant jest normalnym bialym czlowiekiem nie urzedasem ktoremu sie w glowce przewrocilo to tylko powie przepraszam bardzo ale nastepnym razem uwazaj bardziej na predkosciomierz i powinienes zmienic ulozenie tych czaszek na rejstracji bo ci przyslania numerek
zlotyrog67
Świeżak

Postprzez C-bool » 30/8/2010, 16:44

kamylek95 napisał(a):MOTOR to dla moich rodziców coś typu stare wsk'i, romet z-125, czoperki typu honda shadow...

A dla mnie motor to jednostka napędowa motocykla, pompy do szamba, pralki, czy wibratora.

kamylek95 napisał(a):a nie np. Derbi GPR w 4t

A derbi GPR nie jest w 2t? (pytam)
Pierwszy raz słyszę o GPR w 4t.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez LoniczekR » 30/8/2010, 17:52

legalne to jest gdy masz prawo jazdy...
LoniczekR
Świeżak

Postprzez kamylek95 » 30/8/2010, 21:08

Jednak nowością( no nie aż taką) jest Derbi GPR w 4t. Celowo podkreślałem w 4t :). Można zobaczyć na youtu. już Derbi GPR 4t vs. 2t. widiałem na alledrogo jednego w 4t( chyba od 2009 roku produkują). Lecz zawsze GPR jest kojarzone tylko i wyłącznie z 2t.

A dla mnie motor to jednostka napędowa motocykla, pompy do szamba, pralki, czy wibratora. "Dla moich rodziców wibrator a motorower typu ścigacz podkreślam typu ścigacz to tylko i wyłącznie ścigacz" :) i nie chę tu ciebie obrażać ani coś tylko się bronie ;d a nie zasłaniam rodzicami

Co do tematu tu ile by kosztowało przerejestrowanie motoroweru na "motocykl lekki"? a potem jeśli by była taka możliwość na powtórnie motorower? chyba misja hardcorowa i zaginanie z prawem... no ale skoro "dopalacze są legalne"...
kamylek95
Świeżak

Postprzez gruby19 » 30/8/2010, 22:27

C-bool napisał(a):
kamylek95 napisał(a):a nie np. Derbi GPR w 4t

A derbi GPR nie jest w 2t? (pytam)
Pierwszy raz słyszę o GPR w 4t.

Wiekszosc producentów którzy wypuszczali do tej pory sporty 125cc w 2T wycofało sie juz z ich produkcji bodajże rok czy 2 lata temu ze wzgledu na rygorystyczne normy emisji spalin co zwiększało koszty produkcji. Dlatego tanszym i bardziej przyszlosciowym rozwiazaniem bylo wypuszczenie nowych modeli tych motocykli z silnikami 4T. Dlatego od jakiegos czasu nie trudno spotkać Derbi GPR, Peugeota XR7, Motorhispanie, z silnikami 4T. a juz nie długo także rieju rs3 ;)
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez kamylek95 » 31/8/2010, 10:59

Dziękuje Gruby za potwierdzenie mojej wypowiedzi.

Co do tematu to sprawa wyjaśniona, odblokowany 50cc zarejestrowany o i tak wykroczenie poza prawo. Prawie nikt się nie czepnie ale zawsze może... Lecz pamiętajmy, ze prędkość przekraczając 40km/h w terenie zabudowanym to także wykroczenie poza prawo tylko mniejszego stopnia, może za rok uda się dorwać mi jakąś XR7 w 125cc :) bo obecnie to nie da rady, Xr6 chyba nie produkowane są w 125cc a ja po prostu kocham te motorki ;D ujdzie jeszcze tylko Derbi GPR, rieju to dla mnie nie firma ;d ale są gusty i guściki.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i zapraszam do tematu "Zipp quantum- problem ze ssaniem" nie wiem co z tym można zrobić a może forumowicze znajdą na to odpowiedź:)

Pozdrawiam, Kamylek
kamylek95
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê