Motocykl uległ usterce po sprzedaży, jakie prawa ma kupujący
• Strona 1 z 1
Motocykl uległ usterce po sprzedaży, jakie prawa ma kupujący
Witam, niedawno sprzedałem skuter 125cc i kupiec był napalony bla bla bla. Kilka rzeczy mu sie nie podobało opuściłem mu cene. Spisaliśmy umowę na 899zł, nie ma w niej podpunktu, że kupujący zapoznał się ze stanem skutera.
Skuter uszkodził się w ten sam dzień, w który kupił ten facet. Z tego co mi opowiadał to jechał pełnym ogniem i zerwał sie pasek napędowy, założył drugi i po paru km dzieje sie to samo. Z tego co sie dowiedziałem jechał 140 i ogólnie nonstop na pełnym gazie. Moim zdaniem nadmiernie sie przegrzał i sie zerwał blokując korektor momentu przez co skuter będzie zrywał kolejne paski... Ja sam nigdy tak nie katowałem skutera i przejechałem na nim bezawaryjnie ponad 3000km.
Czego może ode mnie żądać kupujący? jakie ma prawa? Czy jezeli w umowie jest kwota 899 to ma prawo żądać ode mnie zwrotu jej w zamian za oddanie niesprawnego skutera?
w rzeczywistości skuter sprzedałem za więcej ale umowa jest na 899 żebym ja ominął podatek od wzbogacenia, a kupujący podatek od kupna...
Nie jestem typem oszusta gdyby cos było nie tak wcześniej to bym to zrobił przed sprzedażą i zawołał więcej za ten skuter.
Proszę od szybką odpowiedź.
Skuter uszkodził się w ten sam dzień, w który kupił ten facet. Z tego co mi opowiadał to jechał pełnym ogniem i zerwał sie pasek napędowy, założył drugi i po paru km dzieje sie to samo. Z tego co sie dowiedziałem jechał 140 i ogólnie nonstop na pełnym gazie. Moim zdaniem nadmiernie sie przegrzał i sie zerwał blokując korektor momentu przez co skuter będzie zrywał kolejne paski... Ja sam nigdy tak nie katowałem skutera i przejechałem na nim bezawaryjnie ponad 3000km.
Czego może ode mnie żądać kupujący? jakie ma prawa? Czy jezeli w umowie jest kwota 899 to ma prawo żądać ode mnie zwrotu jej w zamian za oddanie niesprawnego skutera?
w rzeczywistości skuter sprzedałem za więcej ale umowa jest na 899 żebym ja ominął podatek od wzbogacenia, a kupujący podatek od kupna...
Nie jestem typem oszusta gdyby cos było nie tak wcześniej to bym to zrobił przed sprzedażą i zawołał więcej za ten skuter.
Proszę od szybką odpowiedź.
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
napiszę tylko tyle, że umowa jest sporządzona z wadą prawną, co już sam zauważyłeś, więc jak wiesz, jeśli się powoła na prawa konsumenckie, to masz porażkę
ogólnie sytuacja patowa
więc jeśli gość się będzie ciskał o zwrot kasy zqa sprzęt, mimo, że doprowadził do usterki, to proponuję zwrócić tyle ile jest w umowie
ps.
rzeczoznawca nie jest zdolny stwierdzić kiedy doszło do uszkodzenia
ogólnie sytuacja patowa
więc jeśli gość się będzie ciskał o zwrot kasy zqa sprzęt, mimo, że doprowadził do usterki, to proponuję zwrócić tyle ile jest w umowie
ps.
rzeczoznawca nie jest zdolny stwierdzić kiedy doszło do uszkodzenia
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Skuter niedawno miał robione badanie techniczne gdzie jak wiadomo został odpalony, sprawdzone hamulce, swiatala itp. więc był dopuszczony do ruchu i sprawny w tym momncie. Doradziłem kupującemu co ma z tym zrobić, co posprawdzać i nawet zaproponowałem naprawe za darmo (on pokrywa koszty częsci, a ja zrobię tak żeby wszystko działało).
A więc ja mam lipę bo w umowie nie ma tego podpunktu o zapoznaniu się ze stanem, a kupujący bo na umowie widnieje 899zł. Także pozostaje nam sie dogadać...
Jak kupowałem skuter to na umowie też było 899zł.
A więc ja mam lipę bo w umowie nie ma tego podpunktu o zapoznaniu się ze stanem, a kupujący bo na umowie widnieje 899zł. Także pozostaje nam sie dogadać...
Jak kupowałem skuter to na umowie też było 899zł.
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Ostatnio znajomy kupił motocykl od osoby fizycznej (żadnej firmy) który miał krzywą ramę, dowiedział się kilka dni później u mechanika sprzedający (zniknął, zmienił numer i miejsce zamieszkania - nie jest znane rodzinie), był na komisariacie i w prokuraturze, chciał zgłosić świadome wprowadzenie w błąd,
niestety odprawiono go z kwitkiem mówiąc:
"trzeba było wziąć rzeczoznawcę przed zakupem - teraz nic nie możemy"
umowa zawierała klauzulę o wadach ukrytych.
Został z w.w pojazdem.
Ważne jest co napisano w instrukcji obsługi pojazdu: często jest tam zapis o ograniczonym czasie jazdy z V-max. Po za tym istotny jest producent w.w. paska napędowego i stan pozostałych elementów (weryfikacja).
niestety odprawiono go z kwitkiem mówiąc:
"trzeba było wziąć rzeczoznawcę przed zakupem - teraz nic nie możemy"
umowa zawierała klauzulę o wadach ukrytych.
Został z w.w pojazdem.
Ważne jest co napisano w instrukcji obsługi pojazdu: często jest tam zapis o ograniczonym czasie jazdy z V-max. Po za tym istotny jest producent w.w. paska napędowego i stan pozostałych elementów (weryfikacja).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Kolego jak weźmiesz skuter i oddasz mu kasę to wtedy będą Cię mogli nazwać łosiem stulecia
bez obrazy!
Podpisując umowę kupna sprzedaży pojazdu zgadzamy się na jego warunki techniczne łącznie z wadami ukrytymi.
Jeżeli w umowie jest zapis" rama jest prosta" a po zakupie okaże się krzywa wtedy możemy iść do Sądu Cywilnego i dochodzić swoich praw a jak nie ma jasno na białym to taki kupujący może Cię....
Zresztą on uszkodził go własnoręcznie więc czego on oczekuje? Nie daj się zrobić byle cwaniakowi.
Pozdrawiam!

Podpisując umowę kupna sprzedaży pojazdu zgadzamy się na jego warunki techniczne łącznie z wadami ukrytymi.
Jeżeli w umowie jest zapis" rama jest prosta" a po zakupie okaże się krzywa wtedy możemy iść do Sądu Cywilnego i dochodzić swoich praw a jak nie ma jasno na białym to taki kupujący może Cię....

Zresztą on uszkodził go własnoręcznie więc czego on oczekuje? Nie daj się zrobić byle cwaniakowi.
Pozdrawiam!
- dasio
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości