Po dłuższej trasie motor nie nadaje sie do jazdy.. Pomocy!
• Strona 1 z 1
Po dłuższej trasie motor nie nadaje sie do jazdy.. Pomocy!
Witam!
Posiadam Skuter 4t o pojemności 80ccm.. Podczas ostatniego wyjazdu z kolegą na trasę około 80km.. spotkał mnie następujący problem:
po przejechaniu około 60 km bez żadnych awarii, motor zaczął mieć muła na starcie, tzn czułem jak by go coś trzymało..
po kilku kilometrach w ogóle przestał reagować na gaz, zaczął strzelać, kichać, wszystko dosłownie i tocząc się tempem około 40km/h dotarłem do domu.. rozebrałem wtedy wszystko został goły silnik.. Oglądając Cylinder, tłok, pierścienie są w idealnym stanie, ale założyłem w tedy stary cylinder (oryginalny) i problem nie znikną, czyli winę cylindra wykluczyłem.. wymieniłem sprzęgło, pasek, rolki, wyczyściłem gaźnik, ustawiłem zawory i problem nadal ten sam..
Zwracam się o pomoc bo nie wiem co to może być?? zaglądałem do wszystkiego i nie mam już pomysłu na to..
Z góry dziękuje!
Posiadam Skuter 4t o pojemności 80ccm.. Podczas ostatniego wyjazdu z kolegą na trasę około 80km.. spotkał mnie następujący problem:
po przejechaniu około 60 km bez żadnych awarii, motor zaczął mieć muła na starcie, tzn czułem jak by go coś trzymało..

Zwracam się o pomoc bo nie wiem co to może być?? zaglądałem do wszystkiego i nie mam już pomysłu na to..
Z góry dziękuje!

Ostatnio edytowano 18/8/2010, 19:03 przez manson6666, łącznie edytowano 1 raz
- manson6666
- Świeżak
hahhah
dobry zawodnik jestes
wymien swiece bo dostala przebicia i zobaczysz ze wróci do normy a jak nie to bedziemy dalej myslec co moglo pasc
sprawdz swiece
dobry zawodnik jestes
wymien swiece bo dostala przebicia i zobaczysz ze wróci do normy a jak nie to bedziemy dalej myslec co moglo pasc
sprawdz swiece
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
jest to chiński 4t chłodzony powietrzem? jeśli tak to one mają tendencję do przegrzewania się.
SPRZEDAM r1 rn04 8500zł
-
wasil1993p - Bywalec
- manson6666
- Świeżak
Oki zmieniłem świece już.. i niestety nic to nie pomogło, podkreślę że wymieniłem nawet moduł na nowy
he he i ni hu hu ;/ tak ten skuter to chiński chłodzony powietrzem, ale gdy założyłem oryginalny dobry cylinder z tłokiem to też tak chodzi ;/;/ i w tym momencie ręce i cycki opadają ;/
A słuchajcie, może to wina przepalonych zaworów ??

A słuchajcie, może to wina przepalonych zaworów ??
- manson6666
- Świeżak
No to masz problem jak siÄ™ patrzy...
Ja bym dał rękę uciąć, że to tłok po nagrzaniu puchnie i dlatego jest tak a nie inaczej...
Ale skoro cylinder i tłok zmieniłeś na nowy (mam nadzieje że dotarłeś go przez kilka godzin nie jeżdżąc nim, tylko po prostu zapalony sobie stał i chodził), to mi też ręce opadają...
Sprawdź jeszcze te zawory ewentualnie, może jakaś poprawa nastąpi
pozdro
Ja bym dał rękę uciąć, że to tłok po nagrzaniu puchnie i dlatego jest tak a nie inaczej...
Ale skoro cylinder i tłok zmieniłeś na nowy (mam nadzieje że dotarłeś go przez kilka godzin nie jeżdżąc nim, tylko po prostu zapalony sobie stał i chodził), to mi też ręce opadają...
Sprawdź jeszcze te zawory ewentualnie, może jakaś poprawa nastąpi
pozdro
-
Sojusznik - Świeżak
postaram się.. ale wiesz tłok po tej całej usterce jak go wyciągnołem to jak nowy, bez smug, błyszczący, pierścienie w jego rowkach luźno chodzą i sprężynują w nim wiec to odpada a tym bardziej ze potem założyłem oryginalny dobry cylek i chodził tak samo i teraz właśnie sam już nie wiem bo próbowałem wszystkiego.. a i jeszcze jedno jak wyciągam świece to cała okopcona na czarno jest ;/ wiec to nie wiem.. sprawdzałem wał i symeringi wszystko ok.. kupiłem nowy moduł i nic nie dało, ale zaobserwowałem, że strasznie się grzeje ;/ ogromnie zaraz po odpaleniu to nie można się go dotknąć tak jest nagrzany..
- manson6666
- Świeżak
- manson6666
- Świeżak
Jak wygląda głowica? Zobacz gniazda zaworowe, czy nie są powypalane albo czy nie osiadł na nich nagar. Przegrzewanie się moze byc objawem złej regulacji gaźnika- sprawdź go, może membrana strzeliła lub cos się zatkało/ przestawiło/ zepsuło. Powodzenia.
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
oki już sprawdzilem głowica okopcona cała czarna jest i wydaje mi si ze jeden uszczelniacz jest walnięty, tylko pytanie czy przez to sie tak robi ?
że jest walnięty uszczelniacz

że jest walnięty uszczelniacz

- manson6666
- Świeżak
Uszczelniacz jest walnięte sam przez się, wynika to z Twojego pecha albo jego niskiej jakości/ wady fabrycznej. Pewnie wszystkiego po trochu. Głowica jest okopcona, więc sprawdź szczelność zaworów (odwracasz głowice do góry nogami, nalewasz odrobine denaturatu w zagłębienia zaworów, naokoło gniazd i patrzysz czy denaturat bedzie zwiewał do kanałów). Jeżeli tak to głowica nie trzyma, musisz ją dać do jakiegos zakładu w którym potrą Ci zawory, ewentualnie mozesz zrobić to sam, wystarczy pasta do docierania i wiertara. No chyba że głowica się przegrzała i odkształciła, wtedy niezbędne będzie jej splanowanie lub w ogóle wymiana. Przy cenie głowicy w okolicy 100zł, chyba taniej będzie ją wymienić niz dawać do jakiegoś zakładu.
P.S. - powodem okopcenia głowicy może być właśnie ten uszkodzony uszczelniacz lub nieszczelne pierścienie zgarniające. To jednak temat na inną opowieść przy ognisku
P.S. - powodem okopcenia głowicy może być właśnie ten uszkodzony uszczelniacz lub nieszczelne pierścienie zgarniające. To jednak temat na inną opowieść przy ognisku

komar 2 biegi
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
najlepiej przy ognisku bo tu dużo pisania
ale tak naseroi to nie mam pojecia co to moze byc.. próbowałem już wszystkiego i nie mam pomysłu już.. chyba na śmieci się nadaje ten motor ;/ może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły w związku z tym incydentem ?? ;>

- manson6666
- Świeżak
jasne że tak
ale już doszedłem co mi padło
to gaźnik mi sie rozklekotał.. nie da sie go ustawić, a pozatym elektrozawór ssania padł i jednym słowem dupencja ;/ musze zainwestować w nowy..
Podam tu dwa linki z gaźnikami i powiedzcie mi który wziąść
? :
[b]1
http://moto.allegro.pl/item1179808335_g ... dysza.html[/
[b]2
http://moto.allegro.pl/item1187875838_g ... 19_mm.html
doradźcie mi
da to coś jeśli bedzie miał 19mm niż 18mm ?

Podam tu dwa linki z gaźnikami i powiedzcie mi który wziąść

[b]1
http://moto.allegro.pl/item1179808335_g ... dysza.html[/
[b]2
http://moto.allegro.pl/item1187875838_g ... 19_mm.html
doradźcie mi

- manson6666
- Świeżak
Da to przyrost mocy w zakresie 1/10 konia mechanicznego więc raczej nic
To który wybierzesz zależy od Ciebie, jak dla mnie ten Walbro wydaje się lepszy.

komar 2 biegi
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
to moze zamiast tego 1 mm lepiej kupic ten Walbro ? dużej róznicy nie odczuje a lepiej mieć coś lepszego
co o tym myśłisz ? a ty jak byś miał brac to który ??

- manson6666
- Świeżak
Walbro- może to nie firma, ale skoro gaźnik już jest firmowy a nie jakiś no name to może posłuży lepiej niż ten drugi. Do tego wygląda lepiej, solidniej od tego drugiego. Jeżeli chcesz inwestować, to te 15zł Cię nie zbawi.
komar 2 biegi
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
- manson6666
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości