Jawą na Białoruś i do Rosji :-)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jawą na Białoruś i do Rosji :-)
Cześć,
Dzisiaj wróciłem z wycieczki Jawą na Białoruś i do Rosji.
Trasa Brześć, Mińsk, Moskwa, Petersburg, Tallin, Ryga, Wilno.
Wycieczka ala espresso ponad 4 tyś km w niecałe 9 dni.
Wrażeń dużo. zdjęć również.
Jak tylko trochę ochłonę to wrzucę parę fotek.
Były przygody, również te mechaniczne ale Jawa dała radę. Sprzęt nie do zajeżdżenia nawet w ekstremalnych upałach i ulewach.
Pozdrawiam,
jacu
Dzisiaj wróciłem z wycieczki Jawą na Białoruś i do Rosji.
Trasa Brześć, Mińsk, Moskwa, Petersburg, Tallin, Ryga, Wilno.
Wycieczka ala espresso ponad 4 tyś km w niecałe 9 dni.
Wrażeń dużo. zdjęć również.
Jak tylko trochę ochłonę to wrzucę parę fotek.
Były przygody, również te mechaniczne ale Jawa dała radę. Sprzęt nie do zajeżdżenia nawet w ekstremalnych upałach i ulewach.
Pozdrawiam,
jacu
- jacu
- Świeżak
Zamieszczam linka do zdjęc z wycieczki:
http://picasaweb.google.com/jacu.franke ... directlink
Miłego oglądania
http://picasaweb.google.com/jacu.franke ... directlink
Miłego oglądania

- jacu
- Świeżak
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
Jak dla mnie starsze moto sa najlepsze do turystyki w tereny gdzie moga byc problemy z profesjonalnym serwisem,nie ma tyle elektroniki i skomplikowania,ze nie mozna nic samemu naprawic,ewentualnie kazdy w miare kumaty mechanik se poradzi.A z naszpikowanym elektronika moto mozesz tylko wyszukac w telefonie kontakt "assistance" 

KTM 950 SM Orange Power! | www.migus-motocykle.pl
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
narwhal napisał(a):Również gratuluję wyprawy. Kolejny raz Jawa pokazuje, że jest niezastąpiona!
Dodaj jakąś swoją relację z wyprawy. Obyło się bez awarii?
Z awarii:
- raz ustawiałem zapłon na oko, potem raz dokładnie
- przegrzanie lewego cylindra (było bardzo gorąco, jechałem jakieś 20km nonstop około 110km/h i silnik nagle się zatrzymał, 150 km przed Moskwą. Niezbyt miłe uczucie: Jakby ktoś znienacka w ryja dał. Ale po ostygnięciu obyło się bez rozkręcania, dalej bez większych problemów.)
- zgubiona krzywka automatu sprzęgła (nie jest niezbędna żeby jechać dalej)
- awaria napędu obrotomierza (można się obejść bez tego)
- poluzowany wkład tłumika
- naciągnięcie łańcucha napedowego
I to tyle.
Relację jakąś skrobnę, ale na razie trochę czasu brak i dużo innych zajęć

- jacu
- Świeżak
Przez takich jak Ty żona będzie na mnie kląć - na zimę mam zamiar zakupić starą jawkę i doprowadzić ją do ładu na podobne podróże
Wyjazd super. Liczyłeś może koszta? Noclegi na dziko, czy pensjonaty - jest tam w ogóle coś takiego? 

- Artur_
- Świeżak
artur dziczyzna to jest najlepszy sposob na obcowanie z natura poprostu wjezdzasz do lasu kajdankami do motoru i spij 

- zlotyrog67
- Świeżak
Artur_ napisał(a):Przez takich jak Ty żona będzie na mnie kląć - na zimę mam zamiar zakupić starą jawkę i doprowadzić ją do ładu na podobne podróżeWyjazd super. Liczyłeś może koszta? Noclegi na dziko, czy pensjonaty - jest tam w ogóle coś takiego?
Kosztów jeszcze nie liczyłem.
Na Białorusi spokojnie można nocować w "okolicznościach przyrody".
W Rosji trochę jest z tym gorzej, przynajmniej tam gdzie ja jeździłem.
Wzdłuż trasy dziesiątkami kilometrów ciągnął się bagnisty las, jak nie było lasu to i tak teren był podmokły. Pól uprawnych w tej części Rosji nie widziałem.
Poza tym droga od tego tak bagnistego lasu, oddzielona była rowem, a rów jeszcze dodatkowo zaorany.
Za to motele dla Tirowców są czyste i tanie. W przeliczeniu około 50zł.
Dlatego polecam.
Benzyna tania, 2,50-3zł.
Paczka dobrych fajek 2zł.
Pół litra dobrej wódki 10-12zł.
Woda i napoje drogie, może dlatego że były upały.
1,5litra gazowanej mineralnej około 7zł!
To samo 1litr coca-coli.
W sumie chyba więcej wydałem na wodę niż na paliwo.
- jacu
- Świeżak
napisz jakie są koszta zdobycia wizy i czy miałeś z tym jakieś większe przygody.Pozdrawiam
moja stronka podróżnicza http://www.mrzysty.pl
- mrzysty
- Świeżak
mrzysty napisał(a):napisz jakie są koszta zdobycia wizy i czy miałeś z tym jakieś większe przygody.Pozdrawiam
Wiza do Rosji koszt około 300zł, na Białoruś trochę ponad 100zł.
Jeśli nie ma zaproszenia to potrzebny jest vaucher do hotelu.
Załatwiałem przez agencję bo nie chciało mi się stać w kolejkach w ambasadzie. Dodatkowy koszt około 50zł, ale wtedy jest pewne.
- jacu
- Świeżak
- mrzysty
- Świeżak
Bardzo mnie zawsze cieszy jak ktoÅ› odwiedza moje okolice
(pochodzÄ™ ze Wschodu).
Sama też planuję taką podróż i wobec tego chciałam się spytać: jak wygląda kwestia bezpieczeństwa na drogach w Rosji? Na Białorusi wiem, że spokojnie i "cywilizowanie". Jak się jeździło po Moskwie? Z mojego doświadczenia pieszego wynika, że dżungla przy tym to plaża i relax.
Nie miałeś styczności z rozbojem na drogach? Tutaj ciągle się mówi o niebezpieczeństwie ze strony kryminału, zwłaszcza w okolicach Moskwy.
Piękne zdjęcia!

Sama też planuję taką podróż i wobec tego chciałam się spytać: jak wygląda kwestia bezpieczeństwa na drogach w Rosji? Na Białorusi wiem, że spokojnie i "cywilizowanie". Jak się jeździło po Moskwie? Z mojego doświadczenia pieszego wynika, że dżungla przy tym to plaża i relax.
Nie miałeś styczności z rozbojem na drogach? Tutaj ciągle się mówi o niebezpieczeństwie ze strony kryminału, zwłaszcza w okolicach Moskwy.
Piękne zdjęcia!

-
Pchła - Świeżak
Pchła napisał(a):Bardzo mnie zawsze cieszy jak ktoś odwiedza moje okolice(pochodzę ze Wschodu).
Piękne zdjęcia!
Witam.
Mam te same pytania... z tego co wiem jazda po Rosji ,nie mówiąc już o samej stolicy czyli Moskwie... to ponoć męczarnia... Policja-Milicja zatrzymywała?
Pozdrawiam serdecznie oraz gratuluje super podróży:)

-
mateuszhrabia - Świeżak
Kryminał zostal w latach 90-ch, tego juz nie trzeba sie obawiac.Pchła napisał(a):Bardzo mnie zawsze cieszy jak ktoś odwiedza moje okolice(pochodzę ze Wschodu).
Piękne zdjęcia!
Podrozowalem w sierpniu zeszlego roku przez Europe, a dokladnie: start-Moskwa-Bialorus-Polska-Czechy-Austria-Wlohy-Francja-Szwaicaria-znow Francja-Belgia-Hollandja-Niemcy-i przez Polska z powrotem do Rosji.
Mieszkam w Rosji.
Ruch drogowy, zupelnie sie nie rozni Europa i Rosja.
S tym, ze u nas nie jest tak ciasno na drogah miedzymjastowych...
Co do milicji-policji

Raczei, maja szczacunek do motopodrozowiczy...
Motobractwo, ma miejsce, rownierz jak wszedzie.
Zawsze ci pomoga w drodze.
- Syberian
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Turystyka motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość