Jaki olej do silnika z popychaczami chydraulicznymi?...
• Strona 1 z 1
Jaki olej do silnika z popychaczami chydraulicznymi?...
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
W ostatnim tygodniu zakupiłem Hondę CB 750 sprzęcik pierwsza klasa. Przymierzam się do wymianu oleju tyle że do końca nie wiem jaki zalać. W silnik podobny był zalany Motul 15W40 a serwisówka zaleca 10W40. Problem polega na tym że po zapaleniu słychać popychacze, dopiero kiedy silnik porządnie się nagrzeje to popychacze przestają cykać. Z tego co wyczytałem do tej pory to właśnie olej ma tu pierwszorzędne znaczenie. Dlatego też zastanawiam się jaki zastosować, czy taki jak zaleca serwis 10W40 np. Motula 5100? czy może są jakieś specjalne oleje do silników z popychaczami hydraulicznymi, jak to ma miejsce w samochodach osobowych. Dodam jeszcze że może być to olej już od klasy SE. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
W ostatnim tygodniu zakupiłem Hondę CB 750 sprzęcik pierwsza klasa. Przymierzam się do wymianu oleju tyle że do końca nie wiem jaki zalać. W silnik podobny był zalany Motul 15W40 a serwisówka zaleca 10W40. Problem polega na tym że po zapaleniu słychać popychacze, dopiero kiedy silnik porządnie się nagrzeje to popychacze przestają cykać. Z tego co wyczytałem do tej pory to właśnie olej ma tu pierwszorzędne znaczenie. Dlatego też zastanawiam się jaki zastosować, czy taki jak zaleca serwis 10W40 np. Motula 5100? czy może są jakieś specjalne oleje do silników z popychaczami hydraulicznymi, jak to ma miejsce w samochodach osobowych. Dodam jeszcze że może być to olej już od klasy SE. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
- florian
- Świeżak
Mam te sama honde.
Leje zawsze Motula 5100 10W40 wymiana co 6 tys km i zaworki nie cykaja.
Mozliwe ze moto ma spory przebieg i poprzedni wlasciciel nie przestrzegal terminu wymiany oleju i trzeba wyczyscic ewentualnie wymienic popychacze.
Leje zawsze Motula 5100 10W40 wymiana co 6 tys km i zaworki nie cykaja.
Mozliwe ze moto ma spory przebieg i poprzedni wlasciciel nie przestrzegal terminu wymiany oleju i trzeba wyczyscic ewentualnie wymienic popychacze.
929
-
cycu_rsko - Moderator
Drodzy forumowicze, zalałem do mojej CB motula 5100 10W40 tak jak zaleca producent i efekt jest taki iż wydaje mi się że teraz nawet bardziej cykają te popychacze niż wcześniej. Odpalam motor na zimnym, zagrzeje się, wyłączę ssanie i na wolnych obrotach zaczyna je być słychać, wszystko ustaje po przejechaniu około 10km, wynika z tego że silnik musi być porządnie zagrzany, niestety nie mam czujnika temperatury. Honda była serwisowana, przebieg 62tys. km. także chyba niewiele jak na ten silnik. Proszę o poradę wszystkich którzy mieli styczność z podobnym problemem, może inny olej? może jakiś specjalny środek do przeczyszczenia silnika?czy cokolwiek? w ostateczności gdzie można by kupić nowe? Dziękuję
- florian
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości