Cieknacy płyn chłodniczy dt 125
• Strona 1 z 1
Cieknacy płyn chłodniczy dt 125
Witam! Mam problem ze swoją dt, mianowicie po remoncie strasznie sie grzała (no ale niby to nie takie dziwne musi sie wszystko dotrzeć) Po remoncie zrobiłem już ok 600km i cały czas to samo, a pare dni temu jak przejechałem się może z 3 km tak normalnie po drodze bez pałowania temp doszła na czerwone pole, pomyślałem więc że może termostat sie zrypał i nie puszcza (miałem tak w aucie) wywaliłem więc termostat i temp jest dobra nie grzeje się. Ale zauważyłem że leje mi sie płyn chłodniczy z ramy dokładnie to w miescu gdzie jest przykręcony czujnik stopki. O co chodzi?? :/ dodam że termostat wrzuciłem do gotującej się wody i zaczął się kurczyć (otwierać wlot płynu) tylko wydaje mi sie że troche mało i to mogło blokować przepływ, ale o co kaman z tym cieknącym płynem ?
- gienek197
- Świeżak
Witam,
Też mi się motor grzał zaraz po szlifie. Było to spowodowane złym szlifem cylindra, dopiero przy nowym zauważyłem niedokładność poprzedniego. Przy prawidłowym działaniu trzeba się namęczyć żeby temperatura dochodziła na czerwone.
W miejscu, o którym mówisz jest zbiorniczek retencyjny, więc może masz po prostu za dużo płynu w układzie. Brak termostatu raczej niema na to wpływu, ja też go wyciągnąłem.
Też mi się motor grzał zaraz po szlifie. Było to spowodowane złym szlifem cylindra, dopiero przy nowym zauważyłem niedokładność poprzedniego. Przy prawidłowym działaniu trzeba się namęczyć żeby temperatura dochodziła na czerwone.
W miejscu, o którym mówisz jest zbiorniczek retencyjny, więc może masz po prostu za dużo płynu w układzie. Brak termostatu raczej niema na to wpływu, ja też go wyciągnąłem.
- cochler
- Świeżak
teraz jak nie mam termostatu to moto sie nie grzeje wskazówka naprawde minimalnie sie odchyla dopiero przy ostrzejszej jeździe albo jak stoje na postoju to troszkę bardziej sie odchyla i to mi odpowiada, tylko ciekawił mnie ten cieknący płyn. Pytałem jeszcze na forum dt i odpowiedzieli mi że to walnieta uszczelka pod głowicą, dlatego właśnie wywalało mi płyn bo ciśnienie z cylka go wypychało i przez to się też grzał
- gienek197
- Świeżak
ale uszczelka jakby padla to by tez cisnieniem walilo do cylindra i by ci wydechem woda plul. a grzanie to tak albo zly szlif albo jeszcze cos z docieraniem no albo ten termostat.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
szlif raczej zły nie jest bo robił mi go koleś co zna sie na tym konkretnie, woda nie pluje, może rzeczywiście to jeszcze sie wszystko nie dotarło bo w sumie to wymieniłem prawie "pół" silnika, narazie pojeżdżę bez termostatu i zobacze co się będzie działo bo póki co cały czas płyn mi wycieka:/ jeszcze chyba padł mi simer od dzwigienki biegów bo mi olej stamtąd kapie, a tak przy okazji to wystarczy go jakos wydłubać i włozyć nowy czy coś wiecej trzeba rozebrać?
- gienek197
- Świeżak
Nie wiem jak w dt ale w wiekszosci crossow odkrecasz dzwignie biegow i zsuwasz taka tulejke jaby i bezproblemowo wymieniasz simering na nowy... A w tej calej tulejce czasami jest jeszcze oring...
A co do wody to jak ci zagotowal to sie nie dziw, ze zaczelo kapac, pod wplywem temp rosnie objetosc plynu i pewnie siknelo nadmiarem...
I tez tak nie do konca, ze po remoncie musi sie grzac - wlasnie trzeba bardzo uwazac zeby go nie przegrzac i kontrolowac stan plynu ale jak temp wali w czerwone pole to cos musi byc nie tak...
A co do wody to jak ci zagotowal to sie nie dziw, ze zaczelo kapac, pod wplywem temp rosnie objetosc plynu i pewnie siknelo nadmiarem...
I tez tak nie do konca, ze po remoncie musi sie grzac - wlasnie trzeba bardzo uwazac zeby go nie przegrzac i kontrolowac stan plynu ale jak temp wali w czerwone pole to cos musi byc nie tak...
...Life is the lesson - LEARN AND NEVER DIE!!!...
-
gh_joker - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości