Zobacz wÄ…tek - jaki motocykl dla mnie , ktm 400?
NAS Analytics TAG

jaki motocykl dla mnie , ktm 400?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

jaki motocykl dla mnie , ktm 400?

Postprzez Leonneon » 13/6/2010, 00:54

"jaki motocykl dla mnie:
mysle o ktm 400

- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
praktycznie zerowe, kilka km

- Wiek, waga, wzrost,
22 lat 60 kg 174 cm

- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?

jazda na co dzień
jazda po szutrach lub cięższym terenie
od czasu do czasu zmiana na szosowe opony i moze jakis przejazd w trase (troche szalone jak na ten typ motocyklu)

- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
nie wiem

- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
mysle ze okolo 6-10tys zl

- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
nie orietuje sie w kosztach sezonowych wiec nie podaje

- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
ktm 400 , dodam ze nie miaem przyjemnosci jezdzic na nim. Jestem w trakcie zarabiania na motocykl, planuje zrobic prawko Akat i zbieram jak najwiecej informacji.

- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
ktm 400 (z opini slyszalem ze scigaczami latwo sie przewrocic na polskich drogach, w ktm widze mozliwosci zabawy w ciezkim terenie i jazdy chwilami szosowej po zmianie opon)

Mam nadzieje na opinie doswiadczonych motocyklistow
Leonneon
Świeżak

Postprzez Kamusial » 13/6/2010, 08:03

Z tego co wyczytałem... LC4 daje radę, grunt to kupić zadbaną sztukę!
Ogólnie polecam lektury tych forów:
- enduro-adventure.com
- advrider.pl
- advrider.com
- forum trampka, forum afryki twin

ostatnio w oczy rzuciło mi się coś takiego, ale poza budżetem: http://advrider.pl/viewtopic.php?f=8&t=5737
lub taki: http://forum.enduro-adventure.com/viewtopic.php?t=3677

Jak zrozumiałem chcesz jeździć 70% w każdym terenie. Wtedy musisz celować w lekkie motocykle, z dobrym zawieszeniem.
o czym możesz jeszcze pomyśleć- suzuki DRZ 400, honda XR400 lub XR600, Yamaha TTR 600 (chłopaki na nich pojechali z Gdańska do Kapsztadu- motoafrica). Bardziej lajtowo : yamaha XT tenere, super tenere, trampek, africa twin jest dla mnie ewenementem na skalę światową jeżeli chodzi o ceny, DR650, Kawa KLR 650 (w stanach ją kochają), LC4 620. Jednak wagowo i zawieszeniowo KTM 400, chyba je wszystkie zjada. Silnik to niestety inna bajka...
Tak jak pisałem- opinie wyczytane niżeli potwierdzone w praktyce. Literatura przedmiotu wyżej podana :)

Proponuję duuużo poczytać i dobrze się zastanowić do czego ma Ci ten sprzęt dokładnie służyć, ile możesz przeznaczyć na utrzymanie i serwisy.

Nie wiem czy nie lepiej ten temat założyć w dziale offroad.

Daj znać co Ci z tego wyszło.

pozdro
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
Kamusial
Bywalec

Postprzez arti16 » 13/6/2010, 09:41

Tobie chodzi o exc 400 czy o lc4 400?
arti16
Świeżak

Postprzez Leonneon » 13/6/2010, 13:19

nie wiem czym sie roznia
Leonneon
Świeżak

Postprzez arti16 » 14/6/2010, 11:55

lc4 jest to jak by poprzednik exc. Ale nie weim czy na fajne exc ci styknie kasy. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem było by suzuki drz 400 w wersji E
arti16
Świeżak

Postprzez Leonneon » 14/6/2010, 23:54

spalanie tych motocykli wyglada nie ciekawie kolo 8l, wiadomo jeski w terenie piaski itd to rozumiem ale jesli bedzie mi lykal 8l czy kolo 10 przy spokojniej jezzdzie po miescie to duzo.
Im wiecej czytam tym bardziej sie boje ze nie utrzymam ktma.
Ma ktos z forum ktm 400 albo inny cros o podobnych gabarytach i moglby napisac ile pali, ile kosztuje go utrzymanie roczne, wymiana podstawowych czesci w sezonie? Byl bym bardzo wdzieczny
Leonneon
Świeżak

Postprzez BlackRider » 15/6/2010, 17:47

Witam, może byłbyś zainteresowany viewtopic.php?p=551418#551418 Okazyjnie sprzedam. Kompersja i moc super. Pojemność masz zbliżoną do ktma o którego pytasz.

Pozdrawiam
BlackRider
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê