Zobacz wÄ…tek - YAMAHA R1 RN12 2005 problem z instalacjÄ… elektrycznÄ… itd
NAS Analytics TAG

YAMAHA R1 RN12 2005 problem z instalacjÄ… elektrycznÄ… itd

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

YAMAHA R1 RN12 2005 problem z instalacjÄ… elektrycznÄ… itd

Postprzez miodek18 » 8/6/2010, 13:08

Witam, po dwóch dniach jazdy motorem wstawiłem go do garażu, po kilku dniach jak chciałem go odpalić nie było wogle prądu... akumulator jest napewno dobry. Podłaczyłęm kabelkami mocniejszy akumulator od autka i prąd się znalazł ale na akumulatorze robiły się dzwięki jakby od zwarcia.. motor odpaliłem i chwile pośmigał na obrotach, po czym odłączyłem kabel i zgasł [ zero prądu ] zrobiłem tak drugi raz i było to samo sprawdzałem ładowanie to niewiem czy było - pokazywało 12,7 -12,8v maxymalnie. Po drugiej próbie spalił się bezpiecznik 50A, który jest pod siedzeniem obok akumulatora, łączy dwa kable plusowe jak sie dojrzałem jeden śmiga do regulatora napięcia.

Mam pytanko, co może być przyczyną zwarcia ?? Dodam iż wcześniej miałem problem z światłami ( po zamontowaniu xenonow) ponieważ znikały wszystkie łącznie z postojówkami, kierunkami - problemem było zwarcie na kostce z prawej strony - na czarnym kabelku ( wydaje mi się że to masa ) zostało to zrobione na stałe poza kostką i problem już nie powrócił, ale zrobiło się zwarcie wyżej opisane :(
Zauważyłem że przy wyższych obrotach, jak i śmiganiu na gumce przy 11 tys obr zaczynała mi się robić choinka na zegarze ( migały kontrolki od kierunków ) czy to były już oznaki tego ?

z góry dziękuję za każda pomoc :)

Mam jeszcze jedno pytanko :) Jakich wymiarów są uszczelniacze orginalnego kolektora ? potrzebuję wymiaru zewnętrznego i wenętrznego, chętnie odkupię jak ktoś ma :)
Po co pić i leżeć skoro można zapalić i latać ? :)
miodek18
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 8/6/2010, 22:51

http://www.larsson.pl/?c=odk&nt=1629&cd ... bid=111905

1. Wymień bezpiecznik.
2. Naładuj akumulator.
3. Sprawdź pobór prądu przez instalację.
4. Sprawdź napięcie ładowania.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez miodek18 » 8/6/2010, 22:59

po podłaczeniu akumulatora non stop gdzieś jest zwarcie ... motorek miał dwóch właścicieli w Warszawie :) 5666 :)
Po co pić i leżeć skoro można zapalić i latać ? :)
miodek18
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê