Kurtka długa czy krótka na nakeda?
• Strona 1 z 1
Kurtka długa czy krótka na nakeda?
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem właśnie na etapie kompletowania swojego stroju na motocykl.
Obecnie jeżdżę Kawasaki Er-5, w przyszłości także planuje jakiegoś nakeda, a więc moje ubranie raczej pozostanie bez zmian przez conajmniej kilka lat.
Problem z wyborem kasku, butów itd mam już za sobą. Przyszła kolej na wybór kurtki. Biorę pod uwagę tak naprawdę dwa modele: Modeka Roma oraz model 2010 Modeka Alabama. Ceny dosyć podobne. Obie kurtki mieszczą się w przedziale cenowym do ok 700zl(tyle chce przezaczyć na kurtke). Problem polega na tym iż nie wiem co jest lepsze, czy kurtka długa, czy krótka? Czy w krótkiej nie wieje po nerach? Czy w długiej nie bede wyglądał śmiesznie na nakedzie? Czy krótka jest tak samo praktyczna co długa? Czy jeżeli będę dojeżdżał codziennie do szkoły to się w długiej kurtce nie ugotuje?
Jestem otwarty na wszelkie propozycje z waszej strony. A także wszelkie porady i informacje. Wyszukałem na forum kilka ciekawych tematów lecz żaden nie dostarczył mi oczekiwanych informacji.
Jestem właśnie na etapie kompletowania swojego stroju na motocykl.
Obecnie jeżdżę Kawasaki Er-5, w przyszłości także planuje jakiegoś nakeda, a więc moje ubranie raczej pozostanie bez zmian przez conajmniej kilka lat.
Problem z wyborem kasku, butów itd mam już za sobą. Przyszła kolej na wybór kurtki. Biorę pod uwagę tak naprawdę dwa modele: Modeka Roma oraz model 2010 Modeka Alabama. Ceny dosyć podobne. Obie kurtki mieszczą się w przedziale cenowym do ok 700zl(tyle chce przezaczyć na kurtke). Problem polega na tym iż nie wiem co jest lepsze, czy kurtka długa, czy krótka? Czy w krótkiej nie wieje po nerach? Czy w długiej nie bede wyglądał śmiesznie na nakedzie? Czy krótka jest tak samo praktyczna co długa? Czy jeżeli będę dojeżdżał codziennie do szkoły to się w długiej kurtce nie ugotuje?
Jestem otwarty na wszelkie propozycje z waszej strony. A także wszelkie porady i informacje. Wyszukałem na forum kilka ciekawych tematów lecz żaden nie dostarczył mi oczekiwanych informacji.
- Kubson
- Świeżak
Roma, będzie bardziej praktyczna bo ma wypinaną membranę, a Alabama nie. Z drugiej strony jak planujesz zwiedzać świat to długa kurta będzie jednak lepsza. Ale do miasta to bierz rome
a na nerki to pas nerkowy za 2 dychy i problem z głowy
a na nerki to pas nerkowy za 2 dychy i problem z głowy

- slusar_o2
- Świeżak
Pas nerkowy to podstawa, oraz raczej nie ma znaczenie czy kurtka jest długa czy krótka tylko system wentylacji oraz materiał z jakiego jest wykonana.
Musisz dowiedzieć się u sprzedawcy, jaką wentylację oraz ile podpinek ma dana kurtka (są czasem kurtki z wypinanymi 2-ma podpinkami oraz membraną - zaleźnie od temperatury przeznaczenia).
Warto dokupić spodnie lub przynajmniej crossowe ochraniacze na kolana.
Musisz dowiedzieć się u sprzedawcy, jaką wentylację oraz ile podpinek ma dana kurtka (są czasem kurtki z wypinanymi 2-ma podpinkami oraz membraną - zaleźnie od temperatury przeznaczenia).
Warto dokupić spodnie lub przynajmniej crossowe ochraniacze na kolana.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Spodnie będą na pewno. Na 90% coś w stylu jeansy z ochraniaczami.
W sklepie też polecali mi Rome plus pas nerkowy. Tylko ja się w niej dziwnie czułem, jakby była za krótka.... nie wiem jak to wytłumaczyć do końca. Może dam przykład: na milion procent widzieliście kiedyś dziewczynę z bluzką, a raczej bluzeczką, dzięki której dana osobniczka obnażała swój brzuch oraz pępek. Tak mniej więcej ja czułem się w tej kurtce
ProszÄ™ o jeszcze jakieÅ› opinie
Im więcej wiedzy przyswoje tym lepszego dokonam zakupu 
W sklepie też polecali mi Rome plus pas nerkowy. Tylko ja się w niej dziwnie czułem, jakby była za krótka.... nie wiem jak to wytłumaczyć do końca. Może dam przykład: na milion procent widzieliście kiedyś dziewczynę z bluzką, a raczej bluzeczką, dzięki której dana osobniczka obnażała swój brzuch oraz pępek. Tak mniej więcej ja czułem się w tej kurtce

ProszÄ™ o jeszcze jakieÅ› opinie

- Kubson
- Świeżak
Jeśli się źle czujesz w jakimś ciuchu to go kupujesz?
Na w dłuższe trasy i przy obecnej pogodzie to krótka kurtka jest wg mnie bezsensu, tym bardziej na nakedzie gdzie prawie wszędzie wiatr daje się we znaki.
Nadal nie rozumiem po co pas nerkowy przy długiej kurtce...przerost formy nad treścią...
Na w dłuższe trasy i przy obecnej pogodzie to krótka kurtka jest wg mnie bezsensu, tym bardziej na nakedzie gdzie prawie wszędzie wiatr daje się we znaki.
Nadal nie rozumiem po co pas nerkowy przy długiej kurtce...przerost formy nad treścią...
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
Raczej nie kupuje jak się źle czuje i nie wiem po co taki wg mnie oskarżycielski ton Twojej wypowiedzi.
Nikt kto wcześniej nie kupował kurtki na moto nie będzie się w niej czuł tak jak w swojej lekkiej codziennej kurtce. To chyba proste i zrozumiałe
Na taka pogode jak dotychczas to owszem, zgadzam się, nie widzę się w kurtce krótkiej. Tyle, że taka pogoda nie utrzymuje się przez kilka lat.
Chyba jednak wybiorę długą ponieważ jest bardziej uniwersalna. I na złą i dobrą pogodę, i w trasy i na miasto(jeżeli ma wypinane wszystkie podpinki i membrany itp).
Nikt kto wcześniej nie kupował kurtki na moto nie będzie się w niej czuł tak jak w swojej lekkiej codziennej kurtce. To chyba proste i zrozumiałe

Na taka pogode jak dotychczas to owszem, zgadzam się, nie widzę się w kurtce krótkiej. Tyle, że taka pogoda nie utrzymuje się przez kilka lat.
Chyba jednak wybiorę długą ponieważ jest bardziej uniwersalna. I na złą i dobrą pogodę, i w trasy i na miasto(jeżeli ma wypinane wszystkie podpinki i membrany itp).
- Kubson
- Świeżak
Ja mam krotka kurtke ( Wolf Racing - ten angielski) w zestawie ze spodniami (na zamek spinane) , ktore maja wyzszy tyl i zamontowany pas nerkowy. Jeszcze nigdy nie narzekalem na przewiane albo bolace nerki
W dobrze spietej i dopasowanej kurtce nie ma prawa przedostac sie zadna kropla wody 

http://pl.youtube.com/watch?v=Ygm6irGpy ... re=related | | Pamietamy... [*]
-
s_extrem* - Świeżak
Jeżeli krótkie wypady to bierz krótką i pas nerkowy. Kurtkę lepiej wziąć z wypinaną podpinką i oddzielnie wypinaną membraną. Jeżeli chodzi i Modekę i Warszawę to polecam moto styl na targowej, mają duży wybór i miłą obsługę. Możesz przymierzyć obie kurtki dosiadając motocykl w salonie.
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
-
Nal - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości