Jaki olej do Suzuki RG 80?
• Strona 1 z 1
Jaki olej do Suzuki RG 80?
Na początku witam wszystkich forumowiczów, ponieważ jest to mój pierwszy post
Mam małe pytanko odnośnie Suzuki RG 80 - dwusuwowy silnik, rok produkcji 1991. Nabyłem ten motor kilka dni temu, a ponieważ stał on przez kilka lat nie używany powinnienem wymienić w nim olej. I tu moje pytanie jaki olej polecacie do Suzuki RG 80? Chodzi mi o olej do silnika, a nie do paliwa. Pozdrawiam i liczę na pomoc. 

- Suzuki Driver
- Świeżak
No tak jak piszę stał on przez około 5 lat nie używany. Rok produkcji to 91, a dałem za niego nieco ponad 1000zł i dostałem trochę części
Motor jest w stanie dobrym, silnik bardzo dobrym. Wymaga małych napraw np. hamulec z przodu, podłączenie lamp i licznika. Po dwóch pierwszych wstępnych jazdach, mogę stwierdzić, że ma "moc". Widać i czuć, że nie był zajeżdżany. Więcej wrażeń zapodam jak wymienię olej i pójdę śmigać
Na razie jednak nie wiem jaki olej do niego wlać
Pozdrawiam

- Suzuki Driver
- Świeżak
He he ... na dotyk to nie odpalił. Najpierw dwa razy na zapych odpalał, potem na kopa za 8 razem. A wczoraj już odpalał za 5, 4, 3 i raz za 2 razem. Jest coraz lepiej
Wczoraj chciałem się przjechać, (a jak widać sporo go odpalałem) ujechałem sto metrów i koniec benzyny 

- Suzuki Driver
- Świeżak
M.in. dlatego założyłem ten temat, by ktoś coś podpowiedział odnośnie wymiany oleju, by go nie jeździć na tym starym
A moto mam zamiar szanować, a nie dobijać. Dla mnie to nie jest zabawka, a coś znacznie ważniejszego
pozdro i czekam na osobę, która podpowie odnośnie wymiany oleju 

- Suzuki Driver
- Świeżak
Sprobuj znalezc manuala do tego modelu na google. Ja tak zrobilem ze swoim moto. A jak nie to zawsze mozesz sie przejsc do jakiegos mechanika i on na pewno bedzie wiedzial.
Ostatnio edytowano 15/2/2009, 21:58 przez siekson, łącznie edytowano 1 raz
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
siekson dobrze gada, ale napewno nie lej lotusów i tego typu wynalazków
powinieneś znaleźć przedewszystkim jaka gęstoś oleju powinna być [jaką podał producent] i olej o takiej gęstości napewno Ci chłopaki dobry doradzą 

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
- Suzuki Driver
- Świeżak
sorry ze zopuznieniem chlopaki ale przegladam stare tematy i tak trafilem
nigdy nie slyszalem aby do silnika dwosowowego lalo sie olej osobno zawsze jest on zmieszany z paliwem albo za pomoca "dozownika" albo za pomoca "kanistra" do baku
no chyba ze ci o olej do skrzyni chodzi
nigdy nie slyszalem aby do silnika dwosowowego lalo sie olej osobno zawsze jest on zmieszany z paliwem albo za pomoca "dozownika" albo za pomoca "kanistra" do baku

no chyba ze ci o olej do skrzyni chodzi

- jest ryzyko jest przyjemnosc -
- cubars
- Świeżak
RG...olej do Silnika
Tacy znawcy a niewiedzą jaki olej leje sie do silnika (skrzynia biegow, sprzęglo itp) wchodzi go dokładnie 850ml i najlepiej wylej stary wykręc srubke pod silnikiem i go sposc do sloika litrowego... i wlej nowy O nazwie "HIPOL" taki olej jest najlepszy o odpowiedneij gestosci i nagrzewalnosci...bylena stacji benzynowej ci sprzedadząi najlepeij silnik rozebraz i ropa przeczyscic z tego syfu po starym oleju pędzelkie umyc ropa ci odtłuszczy...lub tak przelac z odkręconom srobka dolną ale lepei wszystko wykęcici jezeli nieumeisz i nieznasz sie na tym...to przelej tylko
A jak mas zjakeis zastrzezenia to napis zna gg:3883921 no to tyle sam am rg wiec jak cos nierwiesz to pytaj narazie

Każdy Temat w którym sie udziele robi się zaraz popularny...
-
ZELEK RG - Świeżak
Thrillco napisał(a):nooo..jak hipola zalejesz to z pewnoscią pojeździsz...do konca sezonu może...
Thrillco ale to niejest Bandit ty zejdz na Ziemie...jak wlejesz hipola nie z targu za 2 zl tylko elfa abo Cuś to pojezdzisz długo...a najlepiej spytaj sie na stacji benzynowej o olej do przekładni skrzyni biegów lepszej filrmy..
Każdy Temat w którym sie udziele robi się zaraz popularny...
-
ZELEK RG - Świeżak
jestescie swietni
do takiego motocykla "malego" to nieleje sie zwyklego oleju do przekladni tylko cos lzejszego,
ja np leje do tzr 125 olej silnikowy sae 10w/40 bo taki jest polecany przez producenta to maly silniczek i mala moc moze se nie dac rady a czyms gestszym
thrillco ma racje sezon to max na hipol'u
do takiego motocykla "malego" to nieleje sie zwyklego oleju do przekladni tylko cos lzejszego,
ja np leje do tzr 125 olej silnikowy sae 10w/40 bo taki jest polecany przez producenta to maly silniczek i mala moc moze se nie dac rady a czyms gestszym
thrillco ma racje sezon to max na hipol'u
- jest ryzyko jest przyjemnosc -
- cubars
- Świeżak
ja jak kupilem ergiawke to bez klamki sprzegla no to zanim klamke zalatwilem to wlalem narazie hipola i mi sie sprzeglo klei tzn jak silnik jest zimny to sprzeglo nie lapie musze wcisnos je i sie odepchne to wrzucam 2 i 2 m przejade to jest ok tylko musze go potem rozgrac o co z tym chodzi czy to przez olej tak sie dzieje ? (troche zamieszalem) gg 6803993
-
aribaa - Świeżak
Re: RG...olej do Silnika
ZELEK RG napisał(a):...znawcy.....najlepiej wylej stary wykręc srubke pod silnikiem i go sposc do sloika litrowego... i wlej nowy O nazwie "HIPOL" taki olej jest najlepszy o odpowiedneij gestosci i nagrzewalnosci...
zelek... sprobuj zlac olej bez wykrecania srubki.......

Z tym Hipolem to chyba przegiecie drobne... jak juz thrillco zauwazyl
no i jedno pytanie na koniec... .... co to jest ta nagrzewalnosc oleju? nijak nie moge znalezc tego nigdzie i sie douczyc..... a bardzo bym chcial.
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
-
Wombat - VIP Åšcigacz.pl
hehe,no,dokładnie na byle hipolu niepojeździ,hipol to do wski sie nadaje a nie do suzuki.hyba,że komuś na moto niezależy,ale myśląc racjonalnie to nielepiej dać troche więcej za olej ,a mieć pewność ,ze się silnik nierozkraczy??
- dawid756
- Świeżak
Suzuki rg 80
Gdzie w krakowie można kupić części do suzuki rg 80?? prosze o szybką odpowiedź pozdro
- maxias
- Świeżak
witam. tez mam suzuki rg 80 i niechcącowylalo mi sie troche oleju z amortyzatorów. Postanowiłem wylać go i wlać nowy lecz nie mam pojęcia ile mam go wlać
proszÄ™ o pomoc.

- maniiek123
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości