Zobacz wątek - Czy taki dźwięk ma mieć skuter ?
NAS Analytics TAG

Czy taki dźwięk ma mieć skuter ?

i inne małe pojemności
_________

Czy taki dźwięk ma mieć skuter ?

Postprzez krzysieg » 25/5/2010, 17:54

Witam

Ostatnio na niskich obrotach silnik ma jakby metaliczny dźwięk ,przydźwięk w rytm pracy silnika...
jak dodam trochÄ™ gazu to jest ok .
To nie jest dźwięk z tłumika raczej z wariatora .

Kiepski dźwiek ale może coś to da...
http://www.youtube.com/watch?v=do0BmP1Dj5U (otwórz link)

Jak dodaje gazu to już tego nie słychać tak ,dla porównania w dalszej części filmiku dźwięk z tlumika czyli praktycznie tylko z tamtąd powino być słychać całą prace silniczka...
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Z00M93 » 25/5/2010, 18:00

Sprawdź rolki w jakim są stanie
Z00M93
Świeżak

Postprzez krzysieg » 25/5/2010, 19:35

Rolki i pasek wymieniałem niedawno ale odkręcę wariator i zobaczę może coś znajdę mogę też odpalić bez wariatora....
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez krzysieg » 26/5/2010, 14:06

Odkręciłem wariator i nic nie widze żeby było coś nie tak , przy sprzęgle też nic nie lata nie ma luzu ...
Nadal ma taki dźwięk na niskich że nie jestem pewien czy tak ma być ,ale przynajmniej posprawdzałem wszystko nasmarowałem zębatki od rozrusznika i inne ...

Jeszcze zobaczę czy śruby od tłumika się nie poluzowały :)
Chcę go sprzedać i uczciwie powiedzieć ze jest wszystko ok...
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Slomyr » 26/5/2010, 14:52

Jezu zaden warriator tylko zawory stukaja jak glupie i to slychac bardzo dobrze.
Sprzedam skutera Soprano z silnikiem hondy dio wiecej info prosze o wyslanie wiadomosci :D
Slomyr
Świeżak

Postprzez krzysieg » 26/5/2010, 15:01

To jest 2T minarelli horizontal .
To nie tłumik nie wariator nie sprzęgło itp....
Teraz się przejechałem rozgrzał się i o wiele mniej stuka .
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Slomyr » 26/5/2010, 15:05

No to lozyszka na korbowodzie jedyne wytlumaczenie
Sprzedam skutera Soprano z silnikiem hondy dio wiecej info prosze o wyslanie wiadomosci :D
Slomyr
Świeżak

Postprzez skonek13 » 26/5/2010, 17:00

Ja mam podobny silnik i pod pokrywą tak samo wygląda jak na filmiku.U mnie tez był metaliczny dzwięk.A powodem tego było to że ta duża zębatka która "rozkręca" silnik miała luzy.Problem zniknął jak odkręciłem dociśk zębatki pod rozrusznikiem i dogiąłem go bardziej w stronę tej dużej zębatki(ponieważ docisk dociska tą dużą zębatkę) i problem zniknął.Tylko z tym gięciem to trzeba ostrożnie bo jak będzie za mocno dociśnięte do dużej zębatki to rozrusznik będzie miał trudniej zapalić
APRILIA RALLY LC
skonek13
Świeżak

Postprzez krzysieg » 26/5/2010, 17:18

Ta duża zębatka pod wariatorem (zakłada się jako pierwsze na wał) jest razem z takim mechanizmem plastik-metal który powoduję że w jedną stronę kręci a w drugą blokuje to oto chodzi ?
Zębatka u góry o średnicy ok 3 cm jest dociskana przez docisk taka blaszka przykręcana na dwa imbusy -na dole ma taką końcówkę która blokuje tą największą zębatkę - tą końcówkę muszę dogiąć żeby ta duża zębatka miała mniejszy luz ?

Też tylko na niskich obrotach był ten przydźwięk ?
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez skonek13 » 26/5/2010, 20:09

Właśnie o to chodzi tylko z umiarem jak pisałem wyżej ale najpierw sprawdz na zgaszonym silniku czy ta duza zębatka ma luz na boki jezeli ma to na zapalonym silniku spróbuj długim srubokrętem docisnąc ją lekko.Tylko rób to uważnie!!Żeby nie wsadzić srubokręta pod pasek!!U mnie ten metaliczny dzwięk powodował właśnie luz na tej dużej zębatce.Odkręć te dwie śruby na sredniej zębatce i wyjmij tą blaszkę i dognij ją w stronę dużej zębatki.U mnie pomogło.

I na mniejszych obrotach też miałem ten dzwięk napisz do mnie na GG

Edytuj posty.. kravec
APRILIA RALLY LC
skonek13
Świeżak

Postprzez krzysieg » 29/5/2010, 23:05

Ok napisze na gg jak będziesz .

Ten dźwięk jest raczej z przekładni bo to słychać przy kole .
Mogłem od razu odpalić jak zdejmowałem wariator ..
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Pavlak » 30/5/2010, 09:34

Kolego, sprzęgło rozrusznika daje się we znaki. Mam Neos'a i tak samo miałem, musiałem kupić nowe sprzęgło (bendix) rozrusznika. Spróbuj pierw je ściągnąć tylko uważaj bo tam są takie rolki i sprężynki które je wypychają, lubi to wylatywać. Nasmaruj ładnie te rolki i łożysko na którym kręci się ta duża zębatka odbiorcza którą napędza rozrusznik i załóż z powrotem. Jak dalej będą takie stuki to wymiana na nowy.

A przy odpalaniu z rozrusznika masz może jakieś trzaski??
Pavlak
Świeżak

Postprzez krzysieg » 31/5/2010, 15:32

Przy kręceniu rozrusznikiem nie ma stuków .
Teraz się za to zabrałem jak kręcę wariatorem to raz lub 2 razy jest z niego właśnie takie tyknięcie na jeden obrót .
Blaszkę odkręciłem tą co dociska tą dużą zębatkę ale farba na niej jest lekko wytarta więc nie jest zużyta to nie ta przyczyna .

Wydawało mi się że te stuki są z przekładni , jak włożyłem tam śrubokręt
to olej jest gdzieś do 1/3 wysokości .
Jakie oznaczenie ma olej do takiej przekładni ?
Nie moge znaleźć śruby od spuszczania oleju .

Na filmiku dźwięk jest trochę inny na założonej pokrywie jeszcze inny ,
normalnie jak jest złożony to tak słychać jakby np kulka tam latała i obijała się o metalową część ...
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez krzysieg » 31/5/2010, 19:06

W tym bendixie to co tam właściwie się zużywa ?

Wydaje mi się że docisk dolnego talerza (między tymi elementami są rolki) stukał o bendiks a gdy wzrosły obroty talerz sie rozsuwał i już nie było luzu.
Dałem gumową podkładkę przed założeniem docisku z talerzem, jak kręcę wałem już nie tyka może będzie dobrze .
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Marcin_dudek3 » 1/6/2010, 21:25

ja mysle ze to lozyska na wale. sprzwdz czy wal nie ma luzu gora dol i na boki... a jak nie to rolki moga byc za luzne.
Marcin_dudek3
Świeżak

Postprzez krzysieg » 2/6/2010, 17:13

Właśnie dałem podkładkę po to żeby talerz z rolkami i dociskiem nie był za luźny , wsadziłem inne rolki i nadal czasem brzęczy na niskich obrotach .
Wałem kręciłem i ruszałem i wszystko ok.
Ten dźwięk dochodzi wyraźnie z tyłu czyli od sprzęgła ,od przekładnie raczej nie bo to jest na niskich jak jeszcze sprzęgło nie załączy przekładni...
zdjąłem pasek kręciłem wewnętrzną częścią sprzęgła tam gdzie pasek i zewnętrzną która idzie na przekładnie i dalej na koło i nic nie słychać lekko kręci bez oporów itp
Chciałem odkręcić sprzęgło ale bardzo mocno jest przykręcone ...prędzej koło połamie blokując je niż to odkręcę także dałem se spokój .
Pasek dałem stary tak samo rolki bo te nowe co zmieniałem jakiś czas temu to była tanizna chińska a po za tym ten oryginalny pasek jest troszkę krótszy ...

Tak po za tym przydźwiękiem na niskich obr. w skuterze wszystko dobrze działa jest w dobrym stanie i nie ma się raczej do czego przyczepić nic nie trzeba wymieniać ...
Tak na marginesie
Wystawiłem go za 1400zł jest to yamaha axis 96 rok 12000 przebieg .
Ale chyba nie moge tu dawać linków do aukcji ...
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez krzysieg » 7/6/2010, 15:49

Znalazłem przyczynę ...pasek ,wstawiłem stary oryginalny i jest dobrze nie brzęczy nie stuka już ale jest zużyty i się trochę ślizga, na tamtym miał lepszy start...

Jakiś czas temu zmieniałem pasek na jakiś tani o rozmiarach :
788x17x28 .
Przez kilka tysięcy km było dobrze ale wydaję mi się że był troszkę za długi i być może się jeszcze rozciągnął .

Mój model nie jest zbyt popularny ale silnik tak , w jogu ,why i paru innych jest taki sam silnik ? tak by było łatwiej znaleźć .

Jaki polecacie kupić ?
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê