wentylator włacza się podczas grzania motoru r1 rn04
• Strona 1 z 1
wentylator włacza się podczas grzania motoru r1 rn04
zauważyłem dziś że podczas grzania motoru po około 20-30s motor trzyma koło 2 tys. obrotów i nagle się włącza wentylator od chłodnicy, obroty automatycznie spadają a wentylator ciągle chodzi.
są 2 warianty wyłączenia go
po lekkim dodaniu gazu wentylator się wyłącz obroty wracają znowu ponad 2tys.
po jakimś czasie (mi nie znanym) wyłącza się sam
to zjawisko raczej nie jest normalne żeby przy grzaniu motoru włączało się jego chłodzenie;/
może mi ktoś coś o tym powiedzieć??
są 2 warianty wyłączenia go
po lekkim dodaniu gazu wentylator się wyłącz obroty wracają znowu ponad 2tys.
po jakimś czasie (mi nie znanym) wyłącza się sam
to zjawisko raczej nie jest normalne żeby przy grzaniu motoru włączało się jego chłodzenie;/
może mi ktoś coś o tym powiedzieć??
- powe88
- Świeżak
a przy jakiej temperaturze wentylator sie wlacza??? bo mi to wyglada na uszkodzony termostat ,uszkodzony czujnik lub zapchany ukl chlodniczy....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
nie ma stałej temperatury gdy się załącza.(tylko przy grzaniu na zimny silniku! jak jest nagrzany motocykl wszystko ok)
i dziś zauważyłem że to włączenie wentylatora powtarza się nawet 2 razy przy grzaniu motocykla.
pierwsze włączenie wentylatora wyłączam poprzez dodanie gazu i za jakiś czas znowu się włącza.
dodam że podczas użytkowania przy 105 włącza się wentylator i zbija temperaturę do 99 więc to zachowanie jest w porządku.
i dziś zauważyłem że to włączenie wentylatora powtarza się nawet 2 razy przy grzaniu motocykla.
pierwsze włączenie wentylatora wyłączam poprzez dodanie gazu i za jakiś czas znowu się włącza.
dodam że podczas użytkowania przy 105 włącza się wentylator i zbija temperaturę do 99 więc to zachowanie jest w porządku.
- powe88
- Świeżak
marcinpsk napisał(a):JAk termostat sie konczy to nie domyka wlasnie i dlugo sie grzeje silnik, a podczas jazdy nadmiernie sie wystudza bo za duzo wody idzie na duzy obieg.
Wg mnie zapowietrzony masz uklad albo zapchany.
spróbuje odpowietrzyć układ z dniem jutrzejszym zobaczymy czy coś pomoże. po działaniach napiszę co i jak dalej.
- powe88
- Świeżak
Jak się jeździ tym R łanem w porównaniu do tego czym jeździłeś wcześniej?
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
R1 tak ma podobnie Fazer 1000.
Jest to tzw. auto-diagnostyka i sprawdzenie przez moduł zapłonowy czy wszystko działa, jak by nie włączył się wentylator to za chwilę odpowiednim kodem obrotomierz pokazał by usterkę.
Nie przejmuj się R1 tak ma, to nie jest żadna usterka, jak nie wierzysz zadzwoń da ASO Yamahy i zapytaj.
Jest to tzw. auto-diagnostyka i sprawdzenie przez moduł zapłonowy czy wszystko działa, jak by nie włączył się wentylator to za chwilę odpowiednim kodem obrotomierz pokazał by usterkę.
Nie przejmuj się R1 tak ma, to nie jest żadna usterka, jak nie wierzysz zadzwoń da ASO Yamahy i zapytaj.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Przemo_rene napisał(a):Jak się jeździ tym R łanem w porównaniu do tego czym jeździłeś wcześniej?
to mój 1 motor śmiga 2 sezon. wcześniej jezdziłem wsk komar itp. wiec nie mam porównania
Autor Wiadomość
Raczek_6
PostWysłany: 13/5/2010, 23:03
Temat postu:
R1 tak ma podobnie Fazer 1000.
tylko że ja mam takie coś a kolega w tym samym motorze już nie wieć nie jest normalnością. błędów na zegarach nie pokazuje.
- powe88
- Świeżak
Wszystkie R1 RN04 które spotkałem tak miały.
Wentylator jest sterowany przez moduł zapłonowy, masz service manuala ?
Jest tam napisane:
Jeśli silnik jest uruchomiony na obrotach powyżej 1500rpm na dłużej niż 1 minutę, z włączonym luzem, nawet kiedy silnik jest zimny, wentylator zaczyna się obracać, To jednak , nie jest problem. ...
Wentylator jest sterowany przez moduł zapłonowy, masz service manuala ?
Jest tam napisane:
Jeśli silnik jest uruchomiony na obrotach powyżej 1500rpm na dłużej niż 1 minutę, z włączonym luzem, nawet kiedy silnik jest zimny, wentylator zaczyna się obracać, To jednak , nie jest problem. ...
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości