Zobacz wątek - Jakie ubranko na naked'a ?
NAS Analytics TAG

Jakie ubranko na naked'a ?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jakie ubranko na naked'a ?

Postprzez Aizo » 12/5/2010, 14:13

Koledzy czy możecie doradzić w co się ubrać na motorek naked'a ?
Na necie jak widzę to zwykle są spodnie zwykle dzinsy, do tego juz jakas motocyklowa kurtka, rekawice, buty i kask.

Byłbym wdzięczny za podanie modeli ubran, oraz sugestie co na siebie włożyć. Cena nie ma znaczenia, na firmę biorę to wszystko wyjdzie mi 60% ceny.
Aizo
Świeżak

Postprzez Miczab » 12/5/2010, 14:36

Cześć. Moim zdaniem to zależy raczej od tego jak i gdzie jeździsz i jak w danych ciuchach się czujesz. Jedni jeżdżą w pełnych skórach, inni w texach, są też zawodnicy w szortach i adidasach. Np. do jazdy po mieście brałbym jeansy z protektorami + tekstylną kurtkę na cieplejsze dni jakąś zbroję pod bluzę. W trasy jakiś komplecik tekstylny. Ja jeżdżę głównie w mieście - dojazdy do pracy i wieczorami dla samej jazdy. Raz w miesiącu traska 250km w jedną stronę. Komplet Modeki: kurtka Mesh Sport + spodnie Sporting dają nieźle radę. Cichobiegi sportowe Alpinestars SMX-R zamiennie z Modeka LeMans i rękawiczki skórzane. Mnie w pełni wystarcza. Czekam teraz na dostępność nowych modeli Mottowear i sam wyposażę się też w jeansy na moto.

Pozdr,
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez emwu » 13/5/2010, 08:53

Ja mam Naked'a i wychodzę z założenia maksymalnej ochrony w razie gleby, zatem zasuwam w kurtce i spodniach skórzanych Arlen Ness zawsze. Nawet jak jadę do pracy 4,5 km. Żeby nie paść zakupiłem termoaktywną Rukka, bluza N2S + spodnie z serii Cool na ciepłe dni i seria ocieplająca na zimne.

Jak dotąd jestem zadowolony, kilka upalnych dni było i mam porównanie jazdy bez spodni termo i z nimi.

Rękawiczki Rukka z goretexem się sprawdzają. Jedyny minus, jak w ciepłe dni je ściągnę w przerwie jazdy to jest mały problem, z dłoni nic nie odprowadza potu, zatem mokre łapy wsadzam do rękawic.
Użądlony
emwu
Świeżak

Postprzez warmplace » 13/5/2010, 09:33

Hej
Ja mam taką opcję -
1. kurciała modeka roma - super na miasto odpinana membrana -wstawki mesh, odpinana podpinka. Ostatnio robiłem trasę w nocy 120 KM w temp 9-8 stopni i dała radę naprawdę bardzo fajnie z podpinką, ale bez ocieplenia:)
2. spodnie uvex traveller - popruły się jak stara... no mniejsza oddałem do naprawy są ok jesli chodzi o trasy w miasto masakra ;P pancerniaki :P
3. spodnie mottowear combat - wczoraj kupilem swoje wczesniej kolega pozyczyl - bo uvexy w naprawie ;P. Super na miasto i w trasie tez jechalem. z termokalesonem dadza radę :P
4. rekawice modeka sahara traveller - na wspomnianej wczesniej trasie bylo juz lekko zimno :) ale bez tragedii. rekawersy w dobrej cenie na lato i jak jest cieplo są super
5. buty jak Cie interesują to mam probiker traveller ... tanie ;) to wszystko co mozna o nich powiedziec:P

Generalnie tak jak wyżej niestety cieżko znaleźć coś uniwersalnego ja myślałem np ze 1 spodnie mi wystarczą... myliłem się :P
warmplace
Świeżak

Postprzez Robson1903 » 13/5/2010, 13:59

ciepłe dobrej jakości.
CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
Robson1903
VIP Ścigacz.pl

Re: Jakie ubranko na naked'a ?

Postprzez mianps » 13/5/2010, 17:35

Aizo napisał(a):Koledzy czy możecie doradzić w co się ubrać na motorek naked'a ?

Hmm, rozumiem, że na nakeda nie pasuje skóra z frędzelkami, no i skórzane kombi sportowe.
Reszta to już chyba kwestia gustu. Każdy napiszę co innego więc za bardzo nie widzę sensu zadawać takich pytań.

Z mojej strony dodam, że śmigam w kurtce Modeka Downtown Race, rękawice modeka boston T. , buty Modeka Spa, spodnie mottowear city + plastiki na nogach jako protektory. Szlif przy 80km/h w tym zestawie zaliczony i nadal odzież użytku :) Na ciepłe dni po mieście buty, kurtka już sobie kiepsko radzą :/
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez xede » 14/5/2010, 12:44

a czemu mialoby nie pasowac sportowe kombi?
kazdy kupuje to co mu pasuje wedlug mnie, oczywiscie w dobrej cene i oferujace dobre wlasciwosci ochronne
xede
Świeżak

Postprzez mianps » 14/5/2010, 17:48

a czemu miałaby nie pasować skórzana kurtka z frędzelkami?

Tak jak napisałem wyżej, kwestia gustu. Dla mnie gość w sportowym kombi, z garbem na plecach i śmigający na nakedzie to nieodpowiednie połączenie.
Podobnie na chopera nie ubierzesz się w sportowe kombi bo to by wyglądało przekomicznie
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez Trop » 14/5/2010, 18:57

"...gość w sportowym kombi, z garbem na plecach i śmigający na nakedzie to nieodpowiednie połączenie."

jakieś uzasadnienie tej tezy... czy tylko "przekomicznie"?

sportowe kombi to + do bezpieczeństwa, nie widzę tu nic nieodpowiedniego.
Nieodpowiednie jest raczej nie zadbanie w maksymalnym stopniu o swoje zdrowie/życie podczas jazdy na motocyklu.
Ja polecam sportowe kombi na nakeda
+ żółw pod kombi :)
Trop
Świeżak

Postprzez mianps » 14/5/2010, 19:13

Przecież napisałem: KWESTIA GUSTU

sportowe kombi to + do bezpieczeństwa, czemu więc zatem na choperze nie jeździ się w super bezpiecznym sportowym kombi?
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez madcap » 14/5/2010, 22:23

po pierwsze byłby to widok dziwny nieco, a nawet bardzo
po wtóre ludzie poruszają się schematami odzieżowymi - stąd po pierwsze
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez motoftw » 14/5/2010, 22:32

A jakby ktoś latał sportem w tekstylu? to też dziwny widok?
motoftw
Stały bywalec

Postprzez mianps » 15/5/2010, 08:25

madcap_72 napisał(a):po wtóre ludzie poruszają się schematami odzieżowymi - stąd po pierwsze

I właśnie stąd pytanie zadane w temacie postu: Jakie ubranko na naked'a ?
Bo jak widać schematy odzieżowe są i nadają jakiś kierunek w ubieraniu się.
Jak ktoś twierdzi, że w ubiorze motocyklisty tylko liczy się bezpieczeństwo to jest w błędzie, bo strój ma się też podobać wizualnie posiadaczowi.

A wracając do pierwszego posta to rzadko zdarza się pytanie ze stwierdzeniem "cena nie ma znaczenia" i jak widać już gorzej coś polecić komuś dla kogo cena nie ma znaczenia...
bierz zatem co Ci się podoba i kosztuje ok.1k za sztukę ;-P
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez xede » 18/5/2010, 00:14

jezdze na z750 i mam skorzane kombi aplinestars'a tx-1 i moim zdaniem wygladam kozacko i mam +10 do bezpieczenstwa :)
xede
Świeżak

Postprzez ernestpierwszy » 19/5/2010, 20:56

Ja na nakeda kupiłem:
1. Kask Shoei XR1100 - wiele mierzyłem ten akurat był OK, choć ciasnawy przy szczęce (chomik) i trochę boli szczęka (po 1,5h). Rozmiar OK, może się wyrobi.
2. Kurtka Roleff Liverpool - dla mnie super. Długa, wygodna, nieprzemakalna
3. Buty Daytona Bandit - super nie przemakają, mają GoreTex:) Sprawdzone w ulewie.
4. Rękawice Harvessons RoadStar - zwykłe, bez bajerów i bardzo wygodne.
1=1580 zł
2=500 zł
3=900 zł
4=220 zł
Nie mam spodni, ale pewnie też wezmę roleffy 456 czy jakoś tak. Będą pasowały do kurtki.
ernestpierwszy
Świeżak

Postprzez xede » 22/5/2010, 10:52

wez takie zeby dalo sie spiac je razem :)

jeszcze bedziesz bluznil na ta membrane w lato w tych butach ;)
xede
Świeżak

Postprzez Aizo » 25/5/2010, 03:11

mianps napisał(a):
A wracając do pierwszego posta to rzadko zdarza się pytanie ze stwierdzeniem "cena nie ma znaczenia" i jak widać już gorzej coś polecić komuś dla kogo cena nie ma znaczenia...
bierz zatem co Ci się podoba i kosztuje ok.1k za sztukę ;-P

Wolę kupić raz a dobrze, ale nie zależy mi na lansie i bajerkach z najwyższej półki, przy glebie mogą tak samo łatwo się porwać. Rzecz w tym że jeśli są jakieś rękawice za 500zł które są ekstra ale mają wadę że ręka się w nich poci to ja wolę dołożyć 200zł i mieć takie które już raczej wad nie będą miały.

Kask chomik też mi się podoba, jutro zajdę do salonu i sprawdzę kilka jak leżą. Rękawice które polecacie to są zwykle turystyczne ... kojarzą mi się z tymi co się zakłada na motorki BMW gdy się jedzie w ekspedycję do innych krajów. Czy te rękawice przy glebie na asfalcie ochronią mi dłonie ?
No i jeszcze problem z butami, może ktoś mi coś jeszcze konkretnego polecić ? Za dużo nie będę w nich chodzić, raczej na moto, ale jak już podejdę to wolałbym mieć wygodnie.
Aizo
Świeżak

Postprzez madcap » 25/5/2010, 11:39

motoftw napisał(a):A jakby ktoś latał sportem w tekstylu? to też dziwny widok?

dla mnie nie
ale o gustach się nie decyduje
gusta się kreuje
Ostatnio edytowano 25/5/2010, 11:42 przez madcap, łącznie edytowano 1 raz
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez ernestpierwszy » 26/5/2010, 10:13

xede napisał(a):wez takie zeby dalo sie spiac je razem :)

jeszcze bedziesz bluznil na ta membrane w lato w tych butach ;)

Co do kurtki to się zgodzę. 2 godziny kręcenia "ósemek" na placyku w upał dały w końcu całkowicie mokry podkoszulek, normalnie mokry! Otwarcie wszystkich wywietrzników nic nie dało. Oczywiście w normalnej jeździe pęd powietrza wietrzył kurtkę normalnie, ale na placyku przy prędkościach 10-30 km/h to sauna.
Natomiast buty Daytona Bandit w takich warunkach dały radę, stopy SUCHE:) Piszczele miałem mokre (widać po długich skarpetach) ale same stopy (góra-dół) ładnie się wietrzą. W ulewie było też sucho.
Co do spodni to roleff456 czy podobne mają suwak pasujący do kurtek roleff. Nie powinno być problemu.
ernestpierwszy
Świeżak

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe