Jakie ubranko na naked'a ?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jakie ubranko na naked'a ?
Koledzy czy możecie doradzić w co się ubrać na motorek naked'a ?
Na necie jak widzę to zwykle są spodnie zwykle dzinsy, do tego juz jakas motocyklowa kurtka, rekawice, buty i kask.
Byłbym wdzięczny za podanie modeli ubran, oraz sugestie co na siebie włożyć. Cena nie ma znaczenia, na firmę biorę to wszystko wyjdzie mi 60% ceny.
Na necie jak widzę to zwykle są spodnie zwykle dzinsy, do tego juz jakas motocyklowa kurtka, rekawice, buty i kask.
Byłbym wdzięczny za podanie modeli ubran, oraz sugestie co na siebie włożyć. Cena nie ma znaczenia, na firmę biorę to wszystko wyjdzie mi 60% ceny.
- Aizo
- Świeżak
Cześć. Moim zdaniem to zależy raczej od tego jak i gdzie jeździsz i jak w danych ciuchach się czujesz. Jedni jeżdżą w pełnych skórach, inni w texach, są też zawodnicy w szortach i adidasach. Np. do jazdy po mieście brałbym jeansy z protektorami + tekstylną kurtkę na cieplejsze dni jakąś zbroję pod bluzę. W trasy jakiś komplecik tekstylny. Ja jeżdżę głównie w mieście - dojazdy do pracy i wieczorami dla samej jazdy. Raz w miesiącu traska 250km w jedną stronę. Komplet Modeki: kurtka Mesh Sport + spodnie Sporting dają nieźle radę. Cichobiegi sportowe Alpinestars SMX-R zamiennie z Modeka LeMans i rękawiczki skórzane. Mnie w pełni wystarcza. Czekam teraz na dostępność nowych modeli Mottowear i sam wyposażę się też w jeansy na moto.
Pozdr,
Pozdr,
Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
Ja mam Naked'a i wychodzę z założenia maksymalnej ochrony w razie gleby, zatem zasuwam w kurtce i spodniach skórzanych Arlen Ness zawsze. Nawet jak jadę do pracy 4,5 km. Żeby nie paść zakupiłem termoaktywną Rukka, bluza N2S + spodnie z serii Cool na ciepłe dni i seria ocieplająca na zimne.
Jak dotąd jestem zadowolony, kilka upalnych dni było i mam porównanie jazdy bez spodni termo i z nimi.
Rękawiczki Rukka z goretexem się sprawdzają. Jedyny minus, jak w ciepłe dni je ściągnę w przerwie jazdy to jest mały problem, z dłoni nic nie odprowadza potu, zatem mokre łapy wsadzam do rękawic.
Jak dotąd jestem zadowolony, kilka upalnych dni było i mam porównanie jazdy bez spodni termo i z nimi.
Rękawiczki Rukka z goretexem się sprawdzają. Jedyny minus, jak w ciepłe dni je ściągnę w przerwie jazdy to jest mały problem, z dłoni nic nie odprowadza potu, zatem mokre łapy wsadzam do rękawic.
Użądlony
- emwu
- Świeżak
Hej
Ja mam taką opcję -
1. kurciała modeka roma - super na miasto odpinana membrana -wstawki mesh, odpinana podpinka. Ostatnio robiłem trasę w nocy 120 KM w temp 9-8 stopni i dała radę naprawdę bardzo fajnie z podpinką, ale bez ocieplenia:)
2. spodnie uvex traveller - popruły się jak stara... no mniejsza oddałem do naprawy są ok jesli chodzi o trasy w miasto masakra ;P pancerniaki
3. spodnie mottowear combat - wczoraj kupilem swoje wczesniej kolega pozyczyl - bo uvexy w naprawie ;P. Super na miasto i w trasie tez jechalem. z termokalesonem dadza radę
4. rekawice modeka sahara traveller - na wspomnianej wczesniej trasie bylo juz lekko zimno
ale bez tragedii. rekawersy w dobrej cenie na lato i jak jest cieplo są super
5. buty jak Cie interesują to mam probiker traveller ... tanie
to wszystko co mozna o nich powiedziec:P
Generalnie tak jak wyżej niestety cieżko znaleźć coś uniwersalnego ja myślałem np ze 1 spodnie mi wystarczą... myliłem się
Ja mam taką opcję -
1. kurciała modeka roma - super na miasto odpinana membrana -wstawki mesh, odpinana podpinka. Ostatnio robiłem trasę w nocy 120 KM w temp 9-8 stopni i dała radę naprawdę bardzo fajnie z podpinką, ale bez ocieplenia:)
2. spodnie uvex traveller - popruły się jak stara... no mniejsza oddałem do naprawy są ok jesli chodzi o trasy w miasto masakra ;P pancerniaki

3. spodnie mottowear combat - wczoraj kupilem swoje wczesniej kolega pozyczyl - bo uvexy w naprawie ;P. Super na miasto i w trasie tez jechalem. z termokalesonem dadza radę

4. rekawice modeka sahara traveller - na wspomnianej wczesniej trasie bylo juz lekko zimno

5. buty jak Cie interesują to mam probiker traveller ... tanie

Generalnie tak jak wyżej niestety cieżko znaleźć coś uniwersalnego ja myślałem np ze 1 spodnie mi wystarczą... myliłem się

- warmplace
- Świeżak
-
Robson1903 - VIP Ścigacz.pl
Re: Jakie ubranko na naked'a ?
Aizo napisał(a):Koledzy czy możecie doradzić w co się ubrać na motorek naked'a ?
Hmm, rozumiem, że na nakeda nie pasuje skóra z frędzelkami, no i skórzane kombi sportowe.
Reszta to już chyba kwestia gustu. Każdy napiszę co innego więc za bardzo nie widzę sensu zadawać takich pytań.
Z mojej strony dodam, że śmigam w kurtce Modeka Downtown Race, rękawice modeka boston T. , buty Modeka Spa, spodnie mottowear city + plastiki na nogach jako protektory. Szlif przy 80km/h w tym zestawie zaliczony i nadal odzież użytku

Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
a czemu mialoby nie pasowac sportowe kombi?
kazdy kupuje to co mu pasuje wedlug mnie, oczywiscie w dobrej cene i oferujace dobre wlasciwosci ochronne
kazdy kupuje to co mu pasuje wedlug mnie, oczywiscie w dobrej cene i oferujace dobre wlasciwosci ochronne
- xede
- Świeżak
a czemu miałaby nie pasować skórzana kurtka z frędzelkami?
Tak jak napisałem wyżej, kwestia gustu. Dla mnie gość w sportowym kombi, z garbem na plecach i śmigający na nakedzie to nieodpowiednie połączenie.
Podobnie na chopera nie ubierzesz się w sportowe kombi bo to by wyglądało przekomicznie
Tak jak napisałem wyżej, kwestia gustu. Dla mnie gość w sportowym kombi, z garbem na plecach i śmigający na nakedzie to nieodpowiednie połączenie.
Podobnie na chopera nie ubierzesz się w sportowe kombi bo to by wyglądało przekomicznie
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
"...gość w sportowym kombi, z garbem na plecach i śmigający na nakedzie to nieodpowiednie połączenie."
jakieś uzasadnienie tej tezy... czy tylko "przekomicznie"?
sportowe kombi to + do bezpieczeństwa, nie widzę tu nic nieodpowiedniego.
Nieodpowiednie jest raczej nie zadbanie w maksymalnym stopniu o swoje zdrowie/życie podczas jazdy na motocyklu.
Ja polecam sportowe kombi na nakeda
+ żółw pod kombi
jakieś uzasadnienie tej tezy... czy tylko "przekomicznie"?
sportowe kombi to + do bezpieczeństwa, nie widzę tu nic nieodpowiedniego.
Nieodpowiednie jest raczej nie zadbanie w maksymalnym stopniu o swoje zdrowie/życie podczas jazdy na motocyklu.
Ja polecam sportowe kombi na nakeda
+ żółw pod kombi

- Trop
- Świeżak
po pierwsze byłby to widok dziwny nieco, a nawet bardzo
po wtóre ludzie poruszają się schematami odzieżowymi - stąd po pierwsze
po wtóre ludzie poruszają się schematami odzieżowymi - stąd po pierwsze
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap_72 napisał(a):po wtóre ludzie poruszają się schematami odzieżowymi - stąd po pierwsze
I właśnie stąd pytanie zadane w temacie postu: Jakie ubranko na naked'a ?
Bo jak widać schematy odzieżowe są i nadają jakiś kierunek w ubieraniu się.
Jak ktoś twierdzi, że w ubiorze motocyklisty tylko liczy się bezpieczeństwo to jest w błędzie, bo strój ma się też podobać wizualnie posiadaczowi.
A wracając do pierwszego posta to rzadko zdarza się pytanie ze stwierdzeniem "cena nie ma znaczenia" i jak widać już gorzej coś polecić komuś dla kogo cena nie ma znaczenia...
bierz zatem co Ci się podoba i kosztuje ok.1k za sztukę ;-P
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
jezdze na z750 i mam skorzane kombi aplinestars'a tx-1 i moim zdaniem wygladam kozacko i mam +10 do bezpieczenstwa 

- xede
- Świeżak
Ja na nakeda kupiłem:
1. Kask Shoei XR1100 - wiele mierzyłem ten akurat był OK, choć ciasnawy przy szczęce (chomik) i trochę boli szczęka (po 1,5h). Rozmiar OK, może się wyrobi.
2. Kurtka Roleff Liverpool - dla mnie super. Długa, wygodna, nieprzemakalna
3. Buty Daytona Bandit - super nie przemakają, mają GoreTex:) Sprawdzone w ulewie.
4. Rękawice Harvessons RoadStar - zwykłe, bez bajerów i bardzo wygodne.
1=1580 zł
2=500 zł
3=900 zł
4=220 zł
Nie mam spodni, ale pewnie też wezmę roleffy 456 czy jakoś tak. Będą pasowały do kurtki.
1. Kask Shoei XR1100 - wiele mierzyłem ten akurat był OK, choć ciasnawy przy szczęce (chomik) i trochę boli szczęka (po 1,5h). Rozmiar OK, może się wyrobi.
2. Kurtka Roleff Liverpool - dla mnie super. Długa, wygodna, nieprzemakalna
3. Buty Daytona Bandit - super nie przemakają, mają GoreTex:) Sprawdzone w ulewie.
4. Rękawice Harvessons RoadStar - zwykłe, bez bajerów i bardzo wygodne.
1=1580 zł
2=500 zł
3=900 zł
4=220 zł
Nie mam spodni, ale pewnie też wezmę roleffy 456 czy jakoś tak. Będą pasowały do kurtki.
- ernestpierwszy
- Świeżak
- xede
- Świeżak
mianps napisał(a):
A wracając do pierwszego posta to rzadko zdarza się pytanie ze stwierdzeniem "cena nie ma znaczenia" i jak widać już gorzej coś polecić komuś dla kogo cena nie ma znaczenia...
bierz zatem co Ci się podoba i kosztuje ok.1k za sztukę ;-P
Wolę kupić raz a dobrze, ale nie zależy mi na lansie i bajerkach z najwyższej półki, przy glebie mogą tak samo łatwo się porwać. Rzecz w tym że jeśli są jakieś rękawice za 500zł które są ekstra ale mają wadę że ręka się w nich poci to ja wolę dołożyć 200zł i mieć takie które już raczej wad nie będą miały.
Kask chomik też mi się podoba, jutro zajdę do salonu i sprawdzę kilka jak leżą. Rękawice które polecacie to są zwykle turystyczne ... kojarzą mi się z tymi co się zakłada na motorki BMW gdy się jedzie w ekspedycję do innych krajów. Czy te rękawice przy glebie na asfalcie ochronią mi dłonie ?
No i jeszcze problem z butami, może ktoś mi coś jeszcze konkretnego polecić ? Za dużo nie będę w nich chodzić, raczej na moto, ale jak już podejdę to wolałbym mieć wygodnie.
- Aizo
- Świeżak
motoftw napisał(a):A jakby ktoś latał sportem w tekstylu? to też dziwny widok?
dla mnie nie
ale o gustach się nie decyduje
gusta się kreuje
Ostatnio edytowano 25/5/2010, 11:42 przez madcap, łącznie edytowano 1 raz
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
xede napisał(a):wez takie zeby dalo sie spiac je razem
jeszcze bedziesz bluznil na ta membrane w lato w tych butach
Co do kurtki to się zgodzę. 2 godziny kręcenia "ósemek" na placyku w upał dały w końcu całkowicie mokry podkoszulek, normalnie mokry! Otwarcie wszystkich wywietrzników nic nie dało. Oczywiście w normalnej jeździe pęd powietrza wietrzył kurtkę normalnie, ale na placyku przy prędkościach 10-30 km/h to sauna.
Natomiast buty Daytona Bandit w takich warunkach dały radę, stopy SUCHE:) Piszczele miałem mokre (widać po długich skarpetach) ale same stopy (góra-dół) ładnie się wietrzą. W ulewie było też sucho.
Co do spodni to roleff456 czy podobne mają suwak pasujący do kurtek roleff. Nie powinno być problemu.
- ernestpierwszy
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe