Czysczenie filtru powietrza
• Strona 1 z 1
Czysczenie filtru powietrza
Mam takie pytanie jak czyścic filtr powietrza?
Bo słyszałem ze najpierw się go moczy w benzynie a potem w oleju czy to prawda???
Bo słyszałem ze najpierw się go moczy w benzynie a potem w oleju czy to prawda???
- falki93sowa2
- Świeżak
Filtr po wyczyszczeniu i wysuszeniu należy także nasączyć specjalnym olejem. Ewentualnie zwykłym olejem silnikowym.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
najlepiej jest zrobić tak jak mówiłeś czyli benzyna ekstrakcyjna, a potem olej do filtrów, ale jak zrobisz tak, że wypłuczesz w wodzie z płynem do naczyń to się nic nie stanie
- kozielski555
- Świeżak
- falki93sowa2
- Świeżak
Nie trzeba? No ciekawe... Wiesz co ma na celu nasączenie filtra czy nie bardzo? Gąbka nie jest wstanie wychwycić wszystkiego syfu i kurzu. Jak jest nasączona ten kurz osadza się na gąbce, jak jest sucha jakaś jego część przedostaje się do komory spalania co nie jest zbyt zdrowe dla silnika. Nasączyć najlepiej olejem do filtrów, jeśli takowego nie posiadasz to jak najgęstszym olejem silnikowym i dobrze wycisnąć.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Panie znawco, wcale nie trzeba. Miałem już 2 skutery, przez 3 lata. W pierwszym filtr powietrza myłem 2 razy (zrobiłem Nim 3000km prawie cały czas w kurzu bo po piaszczystych drogach), gaźnika nie czyściłem, jak sprzedawałem go wyciągnąłem gaźnik żeby sprawdzić w jakim jest stanie. Był czyściutki, poleżał dzień w ropie i prawie nie zabrudziło ropy. Był to skuter Suzuki Address.
Teraz mam Piaggio NRG, myje normalnie, w płynie niczym nie namaczam. W dodatku ta gąbka nie jest oryginalna. I nic się nie dzieje.
Ale jak masz w sygnaturce ,,De gustibus non est disputandum" tak samo jak się wypowiadasz w temacie o PB95 vs PB98 że niby nie ma różnicy. Otóż jest i to duża. Ale to inny temat.
Teraz mam Piaggio NRG, myje normalnie, w płynie niczym nie namaczam. W dodatku ta gąbka nie jest oryginalna. I nic się nie dzieje.
Ale jak masz w sygnaturce ,,De gustibus non est disputandum" tak samo jak się wypowiadasz w temacie o PB95 vs PB98 że niby nie ma różnicy. Otóż jest i to duża. Ale to inny temat.
- Z00M93
- Świeżak
Z00M93 napisał(a):PB95 vs PB98 że niby nie ma różnicy. Otóż jest i to duża. Ale to inny temat.
ja zauwazylem wzrost mocy tylko przy malych pojemnosciach (50/80ccm)[/quote]
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
No ja tak samo, szybsze zbieranie i równiej pracujący silnik. Ale to inny temat kolego, żeby się WARNy na Nas nie posypały.
A jak tak nie chcecie żeby Wam przepuszczało "brudy" do gaźnika to wypłuczcie w mydle, pozatyka pory i będzie spokój ^^
A jak tak nie chcecie żeby Wam przepuszczało "brudy" do gaźnika to wypłuczcie w mydle, pozatyka pory i będzie spokój ^^
- Z00M93
- Świeżak
Czlowieku, ty naprawde nie masz pojecia. Landryss dobrze mowi. Kup sobie motorek z salonu, rozbierz filtr i zobacz czy nie jest posmarowany! Oczywiscie, ze jest. Tak jak pisal nasz moderator, dzieki temu kurz i male zabrudzenia przyklejaja sie do gabki. I na ten temat nie ma dyskusji, bo tak zalecaja producenci. A to, ze miales 2 skuterki nic nie znaczy. 2 skuterki? Zero doswiadczenia. Wiec nie wprowadzaj ludzi w blad. A dyskusje o benzynie, zostaw na inny temat.
Suzuki Bandit 600N 2003r.
- Mateusz149
- Bywalec
Dokladnie. W proszku najlepiej moim zdaniem. Nigdy nie w benzynie, a tym bardziej w oleju napedowym. Tak jak ktos wczesniej pisal. Jak pisal moj poprzednik, nalezy tylko przesmarowac gabke. Nie moczyc. Pedzelkiem przesmarowac i juz
Pozdrawiam.
Mysle, ze problem rozwiazany.

Pozdrawiam.
Mysle, ze problem rozwiazany.
- Mateusz149
- Bywalec
No i w końcu @senekkorzenna coś sensownego napisał. Pozatykać pory to można od razu "nasączając" dlatego się myje w płynie do naczyń czy też w proszku, a nie w mydle bo zatyka pory. Ktoś napisał że najlepiej jeszcze najbardziej gęstym - to się nazywa znawca, znikome dojście powietrza do gaxnika!
Po drugie Panie kolego może pochwal się ile ty miałeś sprzętów ? Bo nie ważne ile się ma tylko ile się jeździ i jak dużo.
PS. Bardzo ładne Mateuszku wchodzenie moderatorom w tyłek, no ale nie dziwota bo już 2 ostrzeżenia.
Po drugie Panie kolego może pochwal się ile ty miałeś sprzętów ? Bo nie ważne ile się ma tylko ile się jeździ i jak dużo.
PS. Bardzo ładne Mateuszku wchodzenie moderatorom w tyłek, no ale nie dziwota bo już 2 ostrzeżenia.
- Z00M93
- Świeżak
Czlowieku. Pozatykac pory mozna tylko moczac ta gabke. Jesli ja smarujesz, to nic sie nie stanie. A najlepszy do tego bedzie wlasnie najgestszy olej. Widac, nie widziales na oczy tego oleju, przeznaczonego do filtrow. Jest on gesty jak smola. To ile mialem sprzetow to tylko i wylacznie moja sprawa, jesli chcesz z kims porozmawiac, to idz na czat, bo to jest FORUM
Zreszta co ma jazda do mechaniki ? To oddzielny rozdzial czlowieku!
Pozatym nikomu nie wchodze w tylek, tylko przytakuje, bo Landryss ma racje, a ty podwazasz bezpodstawnie jego wypowiedz, przy czym wprowadzasz w blad laikow. Wejdz w moj profil i zobacz za co mam ostrzezenia, przeczytaj dokladnie ile mam postow, a potem spojrz na swoje
ahhha, przestan offtopowac. Problem rozwiazany, a Ty nabijasz posty.

Pozatym nikomu nie wchodze w tylek, tylko przytakuje, bo Landryss ma racje, a ty podwazasz bezpodstawnie jego wypowiedz, przy czym wprowadzasz w blad laikow. Wejdz w moj profil i zobacz za co mam ostrzezenia, przeczytaj dokladnie ile mam postow, a potem spojrz na swoje

- Mateusz149
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm