Zobacz wątek - "Podkręcenie" dźwięku w YZF R-125 i kilka pytań na
NAS Analytics TAG

"Podkręcenie" dźwięku w YZF R-125 i kilka pytań na

i inne małe pojemności
_________

"Podkręcenie" dźwięku w YZF R-125 i kilka pytań na

Postprzez wiligraph1 » 5/5/2010, 06:53

Witam, właśnie wybieram się zakupić motocykl (co prawda niewielkiej pojemności) YZF R-125. Mam w związku z tym kilka pytań do ludzi którzy siedzą już trochę w jednośladach. Na początek proszę aby nie wrzucać mnie do jednego wiaderka z nastolatkami chcącymi zrobić ze 125'ątki sportowego "potwora". Chciałbym po prostu uzyskać trochę informacji, które pomogą mi rozpocząć przygodę z jednośladami.

Czego by nie mówić (przynajmniej według mnie) R-125 ma bardzo sportowy design, odstający jakością od konkurencji w tej klasie (w pozytywnym znaczeniu). Trzeba więc też przyznać, iż rasowy wygląd sportowej szosówki w połączeniu z dźwiękiem skutera - jest wręcz komiczny. Chciałbym już na starcie coś z tym zrobić.

Nie zależy mi na osiągach (na tym sprzęcie mam zamiar oswoić się z jednośladami, na szarżowanie przyjdzie pora za jakiś czas) a jedynie na poprawieniu wrażeń akustycznych podczas jazdy. Byłbym wdzięczny za przedstawienie mi kilku modeli wydechów, które będą pasować. Zależy mi przede wszystkim na częściach dobrej jakości, które mogą wprowadzić jakieś widoczne zmiany w wymienionych przeze mnie aspektach pracy motoru. Tutaj kilka pytań:

- Kupuje motor na gwarancji, czy po wymianie wydechu automatycznie jÄ… stracÄ™?

- Czy montażu mogę dokonać we własnym zakresie (jest to coś bardzo skomplikowanego?), a może powinienem zwrócić się do autoryzowanego serwisu?

- Czy wymiana wydechu wpływa na żywotność silnika (jeśli tak, to w jakim stopniu), bądź innych podzespołów?

- Jak może zmienić się spalanie motocykla po zainstalowaniu nowego wydechu?

Z góry dziękuje za pomoc i liczę na konkretne odpowiedzi bez zbędnych docinek.
wiligraph1
Świeżak

Postprzez Harry16 » 5/5/2010, 08:20

Gwarancji nie powinnieneś stracić aczkolwiek na przeglądy gwarancyjne jechałbym z seryjnym wydechem, montaż bez problemów we własnym zakresie choć może w serwisie czy sklepie pomogliby Ci z odpowiednim wyborem, jeśli wybierasz markowy sprzęt to nie ma to praktycznie żadnego wpływu na żywotność silnika (co innego jakbyś z Zenkiem wyspawał) a przy "ogromnym spalaniu" 125R choćby miałabyć jakaś różnica to nie odczujesz, ale jja bym nie powiedział że to ma głos jak skuter, wkońcu to 4T.
Harry16
Świeżak

Postprzez gruby19 » 5/5/2010, 09:15

z tego co wiem to chyba kazdy producent wypuszcza wydechy do małej eRki. obczaj sobie filmy na youtubie ktory wydech podoba Ci sie najbardziej oraz ktory wedug Ciebie brzmi najlepiej. ja tam polecam Leo Vince serii GP. wyglad ma najlepszy ;)
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez Landryss25 » 5/5/2010, 18:24

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê