Zobacz wÄ…tek - Zabrane prawo jazdy - pomocy!
NAS Analytics TAG

Zabrane prawo jazdy - pomocy!

Przepisy, prawo
_________

Zabrane prawo jazdy - pomocy!

Postprzez bradypus » 2/5/2010, 16:41

W ostatni piatek przydarzyla mi sie nieprzyjemna sytuacja. Zostalem zatrzymany przez policjanta na motorze. Wmawial mi, ze mu uciekalem, mimo ze to nieprawda (niestety poniewaz czesto sie takie sytuacje zdarzaja, to policjant byl najwyrazniej przeczulony). Trudno mi powiedziec ile czasu za mna jechal. Moglem go nie widziec, ale na pewno mu nie uciakalem. Jak tylko go zobaczylem zaczalem zwalniac. Ten mnie ostro zaatakowal, zajechal mi droge i jak tylko sie zatrzymalismy zaczal wrzeszczec, ze zabiera mi prawo jazdy. Po czym nadal przez radio, ze zatrzymal uciekiniera. Bylem kompletnie bezradny. Co jak co, ale nie naleze do osob, ktore uciakalyby przed policja. Poza tym nie mialem do tego zadnego powodu - bylem trzezwy, wszystkie papiery w porzadku.
Policjant byl sam, nic nie bylo nagrywane, jego kolega dojechal dopiero po kilku minutach, zadnych swiadkow. Czeka mnie sprawa w sadzie, pewnie najwczesniej za miesiac. Co robic? Czy macie podobne doswiadczenia? Jak sie bronic i jakie mam szanse?
z gory dzieki za wszelkie dobre rady.

Kuba
bradypus
Świeżak

Postprzez madcap » 2/5/2010, 17:28

jw. eneasz
dopisz też co wystawił na potwierdzeniu zabrania prawa jazdy
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez bradypus » 2/5/2010, 20:07

Jechalem za szybko. To wiadomo. Roznie. Momentami 150 w miejscach gdzie ograniczenie bylo do 50. Most, 3 pasy ruchu. Maly ruch. Mowil, ze mial wlaczona syrene, ale ja jej nie slyszalem ani przez chwile, nawet jak juz mnie zatrzymal. Mial wlaczone swiatla niebiesko czerwone.
Najdluzszy mozliwy kawalek jaki jechal na rzekomym sygnale i ze swiatlami za mna do dlugosc mostu przez Wisle. Przy wjezdzie na most zwolnilem, zmienialem pas i patrzylem w lusterka - na 100% jeszcze go wtedy za mna nie bylo.
Na poteirdzeniu powod zatrzymania: "art 135 ust. 1 pkt. 2, w celu unikniecia kontroli nie zastosowal sie do sygnalu poslanego przez policjanta nakazujacego zatrzymanie".
bradypus
Świeżak

Postprzez madcap » 3/5/2010, 09:16

hm..... śliska sprawa w obie strony.....
pisałeś, że nic nie zostało nagrane, stąd kolejne pytanie, czy zauważyłeś, czy w radiowozie był sprzęt do nagrywania?

pytam, ponieważ zgodnie z kw
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto w celu uniknięcia kontroli nie stosuje się do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazującego zatrzymanie pojazdu,podlega karze aresztu albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

jeśli był i nie nagrywał, to brak dowodów na cokolwiek, ponadto wówczas jeśli nie dokonał zgłoszenia, że ściga kogoś, to mówimy o nadużyciu władzy.

tak czy siak nie było podstaw do zatrzymania prawa jazdy
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez madcap » 3/5/2010, 19:31

eneasz, nic się nie zmieniło poza stawkami
madcap
Administrator

Postprzez xede » 3/5/2010, 21:38

nie proponwal Ci mandatu a Ty odmowiles?
w ogole bardzo dziwna sytuacja nie ukrywasz czegos przed nami?
xede
Świeżak

Postprzez marcinpsk » 5/5/2010, 17:34

Nie powiedzial Ci tez na jakiej podstawie chcial Cie zatrzymac ??
marcinpsk
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê