Zobacz wątek - Nie odpala na biegu :(
NAS Analytics TAG

Nie odpala na biegu :(

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Nie odpala na biegu :(

Postprzez glexu » 2/5/2010, 15:33

Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem CBRki 125r z 2005r. Przywiozłem ją odblokowaną z niemiec.
Ogólny stan motocykla oceniam na dobry. Silnik pali na dotyk, nie puka, nie stuka.
Mam jednak problem natury technicznej: moto nie odpala gdy zapięty jest bieg. Jak jest wrzucony luz - neutral - wciskam klamkę sprzęgła i moto odpala bez problemu.
Ostatnio zgasł mi na światłach, miałem zapięty bieg, wciskam sprzęgło + rozrusznik a tu nic, zero reakcji, cisza, rozrusznik nie reaguje. Wyłączam stacyjką, włączam, dalej nic. Zrzucam bieg na N i moto odpala bez problemu. Co może być tego przyczyną? Może to w CBR 125 normalne (jakaś blokada / zabezpieczenie)? Nie mam niestety instrukcji obsługi by coś doczytać.

pozdrawiam i dzięki za info
glexu
Świeżak

Postprzez macs » 2/5/2010, 15:37

Nie powiem dokladnie ale tak cbrka moze juz miec seryjnie.
Jesli seryjnie powinien na biegu odpalic z klamka sprzegla to sprawdz czujnik przy klamce
macs
Bywalec

Postprzez glexu » 2/5/2010, 15:53

OK, mogę to sprawdzić jutro bo teraz jestem poza domem.

Ale przyjmując że nie ma seryjnie jakiejś blokady i tak jak piszesz by sprawdzić czujnik przy klamce sprzęgła. Jeśli ten czujnik okaże się sprawny to czy to może być oznaka jakiegoś poważnego uszkodzenia gdzieś w silniku etc?

pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
glexu
Świeżak

Postprzez mariusz198918 » 4/5/2010, 07:00

Cześć ale banalna sprawa ooo jaa .
PO pierwsze musisz sprawdzić czy jest czujnik jeśli go niema to sprawa rozwiązana musisz palić na luzie i tyle czujnik znajdziesz zaraz pod klamka sprzęgła mały czarny plastik z dwoma kabelkami .
Jeśli się okaże ze jest czujnik i kable są podpięte odkręcasz czujnik rozbierasz go i czyścisz blaszki te styki co tam są mogą być zaśniedziałe-brudne wystarczy ze wyczyścisz i git no chyba ze już te styki wytarły i się nie stykają to możesz coś na nie nalutowac lub kupić nowy czujnik za około 20zl

PAMIĘTAJ ZE MOTOR NA ROZŁOŻONEJ STOPCE I WBITYM BIEGU Z WCIŚNIĘTYM SPRZĘGŁEM NE ZAPALI MUSISZ ZŁOŻYĆ STOPKĘ
Czasem na drodze spotykam szaleńców, którzy pędzą na złamanie karku... Naprawdę - Nawet czasem ciężko ich dogonić.
mariusz198918
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa