[Suzuki GSX 600F] problem z garami
• Strona 1 z 1
[Suzuki GSX 600F] problem z garami
Witam mam następujący problem mój motor GSX 600F rocznik 92 nie pali na wszystkie gary. Tzn. kupiłem nowe świece, dzien było ok po czym 1 gar przestał pracować (dotykałem wydech i był zimny). Przed wymiana było to samo. Raz nie pracował drugi gar po czym drugi zaczął pracować lecz z czwartym był problem. Nie wiem czemu ale raz nie chodzi ten a raz inny. Po wyjęciu świecy z niedziałającego garu problem ustapił lecz tylko na około 1 dzien jazdy :/ Dodam że motor jest po regulacji i czyszczeniu gaźników.
- casanovva
- Świeżak
zobacz polaczenia fajka kabel wysokiego napiecia cewka.... na trefnej cewce... o ile pamietam tam masz 2 cewki jedna odpowiada ze 1 i 3 cylinder druga 2 i 4 chodz nie pamietam juz dokladnie ... albo mozesz miec zasyfiale styki kabli wysokiego napiecia albo sprawdz tez podlaczenie cewki... czasami moze byc tak ze cewka odchodzi lub jest zawilgocona....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
- donguaresko
- Świeżak
Dziś po ogledzinach bardziej zdjagnozuje problem otóż. Od wczoraj nie chodzil mi 4 gar. Wiec dzis wykrecilem swiece 3 i podmienilem z 4. Wtedy chodzil 4 gar ale za to nie chodzil 3. Z racji ze mialem drugi komplet swiec (starych) to do 3 garu wlozylem stara swiece i zaczal chodzic na wszystkich. Lecz z doswiadczenia wiem ze po okolo 1 dniu znow ktorys gar przestanie chodzic. Moze to wina piersciolkow?
- casanovva
- Świeżak
żadne pierścienie. Zwyczajnie nie ma co wydziwiać tylko bierzesz do ręki po kolei każdą z fajek i patrzysz czy na przewodach mocno się trzymają czy nie można ich wyrwać. To samo kable przy cewkach-mają być bez zagięć, przetarć i siedzieć mocno. Dalej jak tut jest ok, to daj do elektryka niech pomierzy (jak nie umiesz) cewki ohmomierzem i porównaj te wartości z serwisówką albo niech on porówna i Ci powie. Świece jak kupujesz to ustaw im odległości od elektordy na te wg. serwisówki.
Dodatkowo sprawdź regulator napięcia czyli przy odpalonym silniku podłącz voltomierz do klem akumulatora i odczytuj napięcie dla obrotów jałowych , dla 5tys obr oraz dla 9tyś obrotów. Nie powinno wskoczyć powyżej 16V nigdy. A nawet 15V w sumie nie. Jak jest więcej niż to co napisałem to regulator przepuszczający zbyt duże napięcie mógł rozwalić cewkę.
W tym co napisałem masz wszystko uwzględnione. Pytaj dalej o coś nowego dopiero jak to sprawdzisz.
Dodatkowo sprawdź regulator napięcia czyli przy odpalonym silniku podłącz voltomierz do klem akumulatora i odczytuj napięcie dla obrotów jałowych , dla 5tys obr oraz dla 9tyś obrotów. Nie powinno wskoczyć powyżej 16V nigdy. A nawet 15V w sumie nie. Jak jest więcej niż to co napisałem to regulator przepuszczający zbyt duże napięcie mógł rozwalić cewkę.
W tym co napisałem masz wszystko uwzględnione. Pytaj dalej o coś nowego dopiero jak to sprawdzisz.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Dzieki postaram sie to sprawdzic. Przed chwila sprawdzialem fajke od 4 garu (tego ktory nie chodzi) odlaczylem ja po czym nastepnie wkrecilem na maxa. Iskra jak byla tak jest lecz gaznik nadal nie pali. A co najlepsze po tej opefacji przestal palic 2 gar... Nie znam sie ale dodam ze do regulacji mam zawory. Moze to ma jakis wplyw...
- casanovva
- Świeżak
Wczoraj zamontowałem nowe świece Denso. Po pierwszym odpaleniu zrobiłem około 30km ale by rozgrzały. Moto chodził wtedy jak należy miał moc, chodził na 4 gary. Lecz dziś po odpaleniu problem się powtórzył nie chodzi 4 gar.
- casanovva
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości