Zobacz wÄ…tek - Dylemat w spawie turystyka
NAS Analytics TAG

Dylemat w spawie turystyka

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Dylemat w spawie turystyka

Postprzez mefju » 15/4/2010, 14:27

Witam
Mam takie pytanko do Was, mianowicie w najbliższym czasie zamierzam sprzedać swoją AF1 125 i przesiąść się na coś większego. Od już dłuższego czasu mam pociąg do dużych turystyków tzn. mam na myśli coś pokroju Yamaha XTZ 750 Super Tenere, Honda XLV 650 Transalp, Honda XRV 750 Africa Twin, Honda NX 650, Kawasaki KLE 500. Są to raczej uniwersalne motory które dają sobie radę w mieście jak i na dłuższych dystansach. I teraz właśnie to moje pytanie - czy ja ogarnę taki motor? jeździłem już komarami, simsonami, wskmi, teraz mam Aprilię AF1 125 i jakieś tam doświadczenie mam, wiadomo, że nie powalające ale trochę km już narobiłem motorami. Mam 187cm wzrostu więc wzrostowo bym chyba pasował, bo czytałem że osoby niskiego wzrostu nie bardzo ogarną taki motocykl. Myślicie że przesiadka ze 125tki na np. 650ccm to dobry krok? Wiadomo, że te motory nie porywają mocą i ich moc to przedział 50-60KM, chciałbym po prostu sprawić sobie niezawodny motor, do uniwersalnej jazdy. Miał ktoś styczność z tymi motorami, myślicie, że bym podołał? Z tego co czytałem o nich są to motocykle chwalone za niezawodność i uniwersalność, dawały radę rajdzie DAKAR więc w moim użytkowaniu bez pieprzenia też powinny dać radę :lol:
Z góry dzięki
easy rider..
mefju
Świeżak

Postprzez Kula07 » 15/4/2010, 14:59

powinieneś dać radę, tylko nie bierz olbrzymiej Africi a może coś mniejszego np. Xt 600r Tenere?
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez mefju » 15/4/2010, 15:12

Nom XT600 też by mogła być, a TRANSALP też jest taki olbrzym jak Afryka? W Transalpie jest fajnie bo jest Vka, dla której przebiegi 100 000 to masełko, sinik w XT też jest żywotny? Aha i jeszcze jakby ktoś mógł to proszę napisać opinie o XTZ 750. A i nie napisałem wcześniej jeszcze, że jeśli chodzi o fundusze to max 6000-7000k więc w rolę będą wchodzić raczej starsze roczniki, tak więc zależy mi na sprawdzonej i niezawodnej jednostce, oraz to żebym ją okiełznał : )
easy rider..
mefju
Świeżak

Postprzez Kamusial » 15/4/2010, 15:14

Myślę, że bez problemu dasz radę. Moc jak sam napisałeś nie powala i o to chodzi, wg. mnie jest po prostu wystarczająca.
Africa jak dla mnie strasznie drogo stoi.
Do zestawienia możesz jeszcze dołożyć Suzuki Freewinda, może jakiegoś DR.
Znajomy po zrobieniu prawka kupił DR Biga i jakoś te 3000km przeżył. Przynajmniej motocykla tak nie szkoda przy glebie.

Jeżeli chcesz szczegółowych informacji, to leć na fora związane z tymi motocyklami.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
Kamusial
Bywalec

Postprzez Kula07 » 15/4/2010, 16:43

może jeżeli o moc, da radę, ale jeżeli chodzi o gabaryty i wagę motocykla, mogą być problemy po przesiadce z 125, XT jest to równie mocny i trwały silnik, za tą kasę co masz kupisz w naprawdę dobrym stanie moto, a w razie "W" będziesz miał jeszcze kasę na naprawę i wtedy będziesz wiedział czym jeździsz . Krążą opinię, że XTZ jest lepszym motocyklem od Africi np. http://superhujnda.blox.pl/2007/12/Houd ... Komentarzy
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez mefju » 15/4/2010, 18:09

Dzięki stary wielkie za ten artykuł <PIWO> co prawda Afrykę biorę pod uwagę najmniej, najbardziej widzi mi się właśnie XTZ 750, dużo słyszałem, że ten motor to na prawdę 'niezniszczalna' maszyna, do tego sporo tańsza no i nie jest tak doceniona jak chyba trochę przereklamowana Afryka, w której dość często psuje się pompa i pada regulator napięcia, ze wzgl. na złe umieszczenie. Jeszcze wracając do Suzuki Freewind'a jak napisał kolega @Kamusial to jakoś nie bardzo mi się widzi, podobnie mniej pod uwagę biorę Kawasaki KLE. A DR to zapewne świetny singiel, ale z tego co czytałem minimalnie bardziej chwalona jest XT, nie podoba mi się w XT600 to, że z przodu jest jedna tarcza, która ponoć nie radzi sobie najlepiej, XTZ 750 są już dwie... Trochę już namieszałem :D ale dochodzę do wniosku, że na razie najbardziej biorę pod uwagę XTZ 750, XT600 (w sumie można już ją kupić za na prawdę nie wielkie pieniądze) lub jeszcze transalpa, o którym też słyszałem wiele dobrego. Dzięki Panowie za rady, jakbyście jeszcze coś wiedzieli dobrego/złego na temat tych motorków lub innych podobnego pokroju to proszę pisać : )
easy rider..
mefju
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê