Skuter Zipp nie pali po wypadku
• Strona 1 z 1
Skuter Zipp nie pali po wypadku
A więc jak w temacie. Miałem wypadek, ale skuter tylko delikatnie się zarysował. Jest to Zipp Vapor. Od razu po wypadku zapalił bez problemu i przejechałem nim 3km. Kiedy podjechałem do domu i go zgasiłem spróbowałem zapalić jeszcze raz żeby się upewnić że wszystko działa i od tamtej pory nie pali. Wspomnę jeszcze że gaźnik jest wyczyszczony i świeca nowa daje iskrę. Z góry dziękuję
- dodolini95
- Świeżak
Witaj kolego, ja mam podobny problem ze skuterem Zipp Quantum (cwajtakt). W poprzednim sezonie zgasł w czasie deszczu i nie daje znaku życia od tej pory. Jest iskra, gaźnik czysty, zapłon w dobrym miejscu. Nawet święty turecki z serwisu wymiękł... Ja podejrzewam że może być to w moim wypadku spowodowane rozszczelnieniem się komory sprężania, gdyż tylko takie science-fiction mi pozostało... Te Zippy nie są warte swojej ceny...
Zipp Quantum 2005r. Bity
Kymco New Dink 2008r. Nie bity !

- chomikarz
- Świeżak
Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj będę z kolegą i sprawdzimy wszystko. Oczywiście jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać. Jestem na forum raz na pół godziny więc przejrzę wszystkie propozycje. Najpierw oczywiście sprawdzimy tą komorę sprężenia, ale kolejnym pytaniem jest to jak ją uszczelnić?
- dodolini95
- Świeżak
Jak uszczelnić ? Rozebrać silnik na połówki i wymienić uszczelkę pomiędzy nimi. Jeżeli o mnie chodzi mission imposible. Nie jestem w stanie domowym sposobem zdemontować magneta, wariatora ani sprzęgła. A to podstawa..
Fakt faktem słyszałem, że w chiniolach czasem właśnie to jest przyczyną martwej ciszy jako odgłosu pracy silnika.
Silnik dostaje "lewe powietrze", i nawet dobry stopień sprężania pomiędzy tłokiem a głowicą nic tu nie zmieni, gdyż wtedy nasza mieszanka paliwowo-powietrzna(a raczej tlenowa) jest jeszcze dodatkowo doładowywana kisłorodem.
No chyba że głupoty gadam
Fakt faktem słyszałem, że w chiniolach czasem właśnie to jest przyczyną martwej ciszy jako odgłosu pracy silnika.
Silnik dostaje "lewe powietrze", i nawet dobry stopień sprężania pomiędzy tłokiem a głowicą nic tu nie zmieni, gdyż wtedy nasza mieszanka paliwowo-powietrzna(a raczej tlenowa) jest jeszcze dodatkowo doładowywana kisłorodem.
No chyba że głupoty gadam

Zipp Quantum 2005r. Bity

- chomikarz
- Świeżak
Wypadek to chyba złe słowo... Jechałem sobie ulicą wieczorkiem i nagle kiedy skręcałem mały piesek wbiegł mi pod koła strasznie szczekając. I w panice skręciłem kierownice żeby nic mu nie zrobić, próbowałem zkątrować kierownice ale mi nie wyszło i skuter się przewrócił na stronę lewą. Zipp Vapor to 4t.
- dodolini95
- Świeżak
Witam jestem kumplem Dodoliniego. Kolega opisał wypadek...ok Ja chce dodać że w suszarce na pewno problemem nie jest układ elektroniczny. Gaźnik po dokładnym czyszczeniu w salonie rometa. Bardzo prawdopodobne jest to co napisał w pierwszej odpowiedzi CHOMIKARZ - nierówne cisnienie w komorze sprężania. Jutro weźmiemy sie za naprawę mając "na zapleczu" osobe, która jest dobra w te klocki.
Jeśli się coś uda napiszę wam może będzie to przydatna informacja dla innych forumowiczów tej stronki
No i oczywiście Chomikarz ma rację z tym że chinole nie sa warte swojej ceny. Pamiętajcie nie kupujcie 10 razy szmelcu, (bez urazy, wolnosc slowa) kupcie raz a pozadnie cos firmowego- honda aprilia, yamaha itd.
Pozdro !!
Jeśli się coś uda napiszę wam może będzie to przydatna informacja dla innych forumowiczów tej stronki

-
LoLo94 - Świeżak
Zapewne brak sprezania u mnie tez wszystko bylo idealne (czytaj swieca rozrusznik wariator modol i inne) a gdy odkrecilem cylinder okazalo sie ze tlok "pękł" 

-
eloelolol123 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości