OC po zmianie wlasciciela
• Strona 1 z 1
OC po zmianie wlasciciela
Kupilem motor, poprzedni właściciel miał OC w pzu wykupione do maja, czy mogę bez przeszkód jeździć z tym ubezpieczeniem?
- Harpoo
- Świeżak
W dniu przerejestrowania (masz na to 30 dni od daty zakupu, oraz 14 dni na opłatę urzędu skarbowego - spóźnienie = mandat karno skarbowy + odsetki) musisz iść do agenta PZU i dokonać cesji na ubezpieczeniu (przeniesienie ubezpieczenia OC na Ciebie - przenosisz do końca obecnej umowy ubezpieczenia, istotne przy odbieraniu stałego dowodu rejestracyjnego i dla Policji w razie kontroli).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
nie koniecznie, poprzedni właściciel moze je wypowiedzieć
umowy kupna - sprzedaży i karty pojazdu nie musisz ze sobą wozić
pozostałe dokumenty bezwzglednie
umowy kupna - sprzedaży i karty pojazdu nie musisz ze sobą wozić
pozostałe dokumenty bezwzglednie
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Raczek_6 napisał(a):Jeśli motocykl jest zarejestrowany i ma ważne OC to możesz na nim jeździć przez 30 dni, tak jest w przepisach.
Mały błąd, jeśli kupujemy motocykl / samochód z ważnym ubezpieczeniem OC możemy nim jeździć do końca takiego ubezpieczenia z tym, że należy zawiadomić o tym ubezpieczyciela - bo może być np. rekalkulacja składki.
Termin 30 dni jest na wypowiedzenie "starej" umowy jeśli nie chcemy kontynuować ubezpieczenia które nabyliśmy wraz z motocyklem.
Aksedo Specjaliści od Odszkodowańwww.aksedo.pl
-
A.GRYCZKA - Świeżak
hmm... nie wiem do konca ale to chyba zalezy od ubezpieczyciela...
kupilem motocykl z waznym ubezpieczeniem w Uniqua,bylem w ich przedstawicielstwie,chcialem przepisac,na co gosc mi powiedzial ze nie ma sensu...troche sie zdziwilem ...ale coz
edit: powiedzial mi zebym wozil przy sobie umowe kupna-sprzedazy...bo ona jest dokumentem wiazacym mnie i osobe ktora byla wlascicielem motocykla wczesniej i widnieje na polisie...
kupilem motocykl z waznym ubezpieczeniem w Uniqua,bylem w ich przedstawicielstwie,chcialem przepisac,na co gosc mi powiedzial ze nie ma sensu...troche sie zdziwilem ...ale coz

edit: powiedzial mi zebym wozil przy sobie umowe kupna-sprzedazy...bo ona jest dokumentem wiazacym mnie i osobe ktora byla wlascicielem motocykla wczesniej i widnieje na polisie...

kiedys Honda NSR->aktualnie Honda Hornet
-
Ltcrx - Świeżak
nie chcialem zakladac kolejnego watku a mam pytanie i prosbe o pomoc...mianowicie:
Witam. Mam pytanko odnosnie przepisywania i rekalkulacji OC. Mianowicie kupiel motocykl od osoby ktora byla ubezpieczona w TU Uniqua. Ubezpieczenie jest wazne jeszcze przez 5 miesiecy wiec nie warto go wypowiadac. Ktos ze znajomych polecil mi aby owo ubezpieczenie przepisac na mnie. Wybralem sie wiec do przedstawicielstwa ww TU. Gosc ktory siedzial powiedzial ze nie ma sensu sie bawic w formalnosci(ja mam 50% znizki,a wczesniejszy wlasciciel bodajze 40%)... powiedzial ze Oc przeszlo na mnie w momencie zakupu pojazdu i moge na nim jezdzic,a w przypadku tego TU musialbym przyniesc wyciagi o przebiegu wczesniejszych ubezpieczen itd aby byl on w stanie przeliczyc wszystko,a nie jest to konieczne i wystarczy abym wozil przy sobie OC na wczesniejszego wlasciciela oraz umowe kupna-sprzedazy ktora wiaze mnie z osoba widniejaca na ubezpieczeniu. Czy ow przedstawiciel ma racje czy jest on niedoinformowany?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Ltcrx
Witam. Mam pytanko odnosnie przepisywania i rekalkulacji OC. Mianowicie kupiel motocykl od osoby ktora byla ubezpieczona w TU Uniqua. Ubezpieczenie jest wazne jeszcze przez 5 miesiecy wiec nie warto go wypowiadac. Ktos ze znajomych polecil mi aby owo ubezpieczenie przepisac na mnie. Wybralem sie wiec do przedstawicielstwa ww TU. Gosc ktory siedzial powiedzial ze nie ma sensu sie bawic w formalnosci(ja mam 50% znizki,a wczesniejszy wlasciciel bodajze 40%)... powiedzial ze Oc przeszlo na mnie w momencie zakupu pojazdu i moge na nim jezdzic,a w przypadku tego TU musialbym przyniesc wyciagi o przebiegu wczesniejszych ubezpieczen itd aby byl on w stanie przeliczyc wszystko,a nie jest to konieczne i wystarczy abym wozil przy sobie OC na wczesniejszego wlasciciela oraz umowe kupna-sprzedazy ktora wiaze mnie z osoba widniejaca na ubezpieczeniu. Czy ow przedstawiciel ma racje czy jest on niedoinformowany?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Ltcrx
-
Ltcrx - Świeżak
Z tego co wiem od mojego agenta, trzeba robić cesję ubezpieczenia (ubezpieczenie musi być na osobę widniejącą w dokumentach), widocznie ten pan był nie doinformowany, albo nie chciało mu się bawić za darmo.
Umowa kupna - sprzedaży nie jest dokumentem ubezpieczenia.
Po za tym mogą poprosić o przebieg dotychczasowego ubezpieczenia OC.
Na szczęście w razie braku polisy przy sobie dostajesz 50 PLN mandatu i sprawa trafia do ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego który sprawdza czy posiadasz aktualne ubezpieczenie OC, jeśli nie posiadasz to można spodziewać się kary ...
Umowa kupna - sprzedaży nie jest dokumentem ubezpieczenia.
Po za tym mogą poprosić o przebieg dotychczasowego ubezpieczenia OC.
Na szczęście w razie braku polisy przy sobie dostajesz 50 PLN mandatu i sprawa trafia do ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego który sprawdza czy posiadasz aktualne ubezpieczenie OC, jeśli nie posiadasz to można spodziewać się kary ...
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
wzialem sie za ta sprawe troche bardziej...poszedlem do innego przedstawiciela Uniqua w Krakowie i przepisal mi ubezpieczenie...rekalkulacja jest tylko na zyczenie klienta(podejzewam ze gdybym nie mial znizek to bylby to wymog w oczach przedstawiciela ubezpieczyciela;)..przepisal bez problemu...musialem tylko podpisac ze biore to OC na siebie...
tego samego dnia rejestrowalem na siebie ciezarowego Mercedesa Vito ubezpieczonego w PZU...pojechalem do znajomego biura i zrobili mi aneks do umowy ktory mam ze soba wozic razem z ubezpieczeniem poprzedniego wlasciciela(ten sam motyw...mam wiecej znizek niz poprzedni wlasciciel-zero rekalkulacji...)
pozdrawiam i mam nadzieje ze komus sie te informacje przydadza
Ltcrx
tego samego dnia rejestrowalem na siebie ciezarowego Mercedesa Vito ubezpieczonego w PZU...pojechalem do znajomego biura i zrobili mi aneks do umowy ktory mam ze soba wozic razem z ubezpieczeniem poprzedniego wlasciciela(ten sam motyw...mam wiecej znizek niz poprzedni wlasciciel-zero rekalkulacji...)
pozdrawiam i mam nadzieje ze komus sie te informacje przydadza
Ltcrx
-
Ltcrx - Świeżak
NO to ja tez sie wypowiem, bo mam sama sytuacje. Oto moja "ścieżka"
1. telefon do agenta warty - mówi, że nie trzeba zmieniać i moge jeździć na starym OC
2. telefon do komendy wojewodzkiej policji. Policjant bez przekonania mówi, że trzeba
3. telefon do warty centrali we wro. Sprawa wygląda tak. nie trzeba polisa jest ważna przez ten czas obowiązywania. Gościu nie może wypowiedzieć umowy zgodnie z jakimś tam przepisem.
Problem z tym, że jak ponoć policja może się przyczepić o niezgodność dokumentów. Suma sumarum chyba jednak warto zmienić skoro policja się może doczepić
1. telefon do agenta warty - mówi, że nie trzeba zmieniać i moge jeździć na starym OC
2. telefon do komendy wojewodzkiej policji. Policjant bez przekonania mówi, że trzeba

3. telefon do warty centrali we wro. Sprawa wygląda tak. nie trzeba polisa jest ważna przez ten czas obowiązywania. Gościu nie może wypowiedzieć umowy zgodnie z jakimś tam przepisem.
Problem z tym, że jak ponoć policja może się przyczepić o niezgodność dokumentów. Suma sumarum chyba jednak warto zmienić skoro policja się może doczepić

- warmplace
- Świeżak
dolaczam sie do pytania,
kupilem tydzien temu moto, ktorego OC skonczylo sie w marcu
(przez ten czas moto stoi w garazu)
nie raz slyszalem ze musi byc ciaglosc w oplaceniu.
najp smigam do US w miescie gdzie moto jest zarejestrowany (krk)
potem OC + przeglad techn (bo on tez sie skonczyl
i tu nie bedzie pytan ze byla przerwa w OC?
a potem do US w miescie gdzie jestem zameldowany (inne niz krk) zeby wyrobic tablice?
pierwsze moto kupowalem 2 lata temu i juz nie pamietam co i jak
dzieki
pozdrawiam
kupilem tydzien temu moto, ktorego OC skonczylo sie w marcu
(przez ten czas moto stoi w garazu)
nie raz slyszalem ze musi byc ciaglosc w oplaceniu.
najp smigam do US w miescie gdzie moto jest zarejestrowany (krk)
potem OC + przeglad techn (bo on tez sie skonczyl

i tu nie bedzie pytan ze byla przerwa w OC?
a potem do US w miescie gdzie jestem zameldowany (inne niz krk) zeby wyrobic tablice?
pierwsze moto kupowalem 2 lata temu i juz nie pamietam co i jak

dzieki
pozdrawiam
-
hellogrish - Świeżak
Najpierw Urząd Skarbowy, przegląd, OC, Wydział Komunikacji. O ubezpieczenie OC się nie martw, umowy przedłużają się automatycznie i to na poprzednim właścicielu spoczywał obowiązek opłacenia składki. To jego będą ścigać, nie Ciebie. Ale zgłoś się koniecznie z umową do firmy, w której ostatnio moto było ubezpieczone i albo wykup tam nową polisę albo dopełnij wszelkich formalności żeby z dana firmą nie mieć nic wspólnego jeśli chcesz ubezpieczyć moto gdzie indziej.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
szermac napisał(a):a , czy jak na umowie mam 950 zl, to muszę się zgłaszać do urzędu skarbowego ??
Cena na umowie nie jest ważna. Podatek oblicza się od wartości podanej w specjalnych katalogach publikowanych zdaje się przez PZMot. W US dadzą taką książeczkę do wglądu przy wypełnianiu druku PCC.
-
Tom01 - Świeżak
szermac napisał(a):a , czy jak na umowie mam 950 zl, to muszę się zgłaszać do urzędu skarbowego ??
Jeśli wg tabeli wykaże że wartość pojazdu jest poniżej 1000PLN nie zapłacisz 2% podatku, jeśli będzie więcej zapłacisz 20PLN +
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości