Zobacz wątek - <i>[Aktualności]</i> Bariery energochłonne -...
NAS Analytics TAG

[Aktualności] Bariery energochłonne -...

Komentarze użytkowników
_________

[Aktualności] Bariery energochłonne -...

Postprzez Åšcigacz » 7/4/2010, 10:29

Dyskusja na temat: Bariery energochłonne - bezpieczeństwo motocyklistów bardziej realne
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Bariery energochłonne - bezpieczeństwo motocyklistów bardziej realne
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/4/2010, 10:29

Oby!!!!! Myślę, że taki projekt zwróci uwagę na motocyklistów w krajach, w których nie byli dotychczas postrzegani jako warci uwagi użytkownicy dróg.<br><hr>Edek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/4/2010, 10:58

w d*** mam postrzeganie! niech to zrobią, żeby mnie "szatkownice" nie pocięły!<br><hr>.,.
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/4/2010, 20:52

Komentatorzy napisał(a):w d*** mam postrzeganie! niech to zrobią, żeby mnie "szatkownice" nie pocięły!<br><hr>.,.<br>
Jeździj jak normalny człowiek, to nic Cię nie potnie, bo nawet nie będziesz miał okazji z asfaltem się przywitać.<br><hr>PinKee
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/4/2010, 22:55

Komentatorzy napisał(a):w d*** mam postrzeganie! niech to zrobią, żeby mnie "szatkownice" nie pocięły!<br><hr>.,.<br>
Komentatorzy napisał(a):Jeździj jak normalny człowiek, to nic Cię nie potnie, bo nawet nie będziesz miał okazji z asfaltem się przywitać.<br><hr>PinKee<br>
panie cwaniak, a wyobraź sobie pan taką sytuację: jedziesz przepisowe 90km/h na niezabudowanym, nagle na łuku pojawia sie żwir, motocykl się kładzie, ty razem z nim, ślizgasz się w stronę barierek. Co wtedy? "jak normalny człowiek" ?<br><hr>.,.
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/4/2010, 09:17

Komentatorzy napisał(a):Jeździj jak normalny człowiek, to nic Cię nie potnie, bo nawet nie będziesz miał okazji z asfaltem się przywitać.<br><hr>PinKee<br>
Komentatorzy napisał(a):panie cwaniak, a wyobraź sobie pan taką sytuację: jedziesz przepisowe 90km/h na niezabudowanym, nagle na łuku pojawia sie żwir, motocykl się kładzie, ty razem z nim, ślizgasz się w stronę barierek. Co wtedy? "jak normalny człowiek" ?<br><hr>.,.<br>
Ja mam na to bardzo proste rozwiązanie. Otóż jak zakręt jest widoczny w całym swoim przebiegu, to można jechać te przepisowe 90, ale jak jest ślepy, to ja wtedy zwalniam, żeby mnie taka niespodzianka nie spotkała (chodzi mi o glebowanie), szczególnie jak trasa nie jest mi dobrze znana. Naprawdę da się jeździć spokojnie i bezpiecznie jak się chce, a nawet czasem można troszkę poszaleć, a dalej bezpiecznie będzie, tylko trzeba wiedzieć, że nie zawsze droga się do tego nadaje.<br><hr>PinKee
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/4/2010, 09:30

Komentatorzy napisał(a):panie cwaniak, a wyobraź sobie pan taką sytuację: jedziesz przepisowe 90km/h na niezabudowanym, nagle na łuku pojawia sie żwir, motocykl się kładzie, ty razem z nim, ślizgasz się w stronę barierek. Co wtedy? "jak normalny człowiek" ?<br><hr>.,.<br>
Komentatorzy napisał(a):Ja mam na to bardzo proste rozwiązanie. Otóż jak zakręt jest widoczny w całym swoim przebiegu, to można jechać te przepisowe 90, ale jak jest ślepy, to ja wtedy zwalniam, żeby mnie taka niespodzianka nie spotkała (chodzi mi o glebowanie), szczególnie jak trasa nie jest mi dobrze znana. Naprawdę da się jeździć spokojnie i bezpiecznie jak się chce, a nawet czasem można troszkę poszaleć, a dalej bezpiecznie będzie, tylko trzeba wiedzieć, że nie zawsze droga się do tego nadaje.<br><hr>PinKee<br>
Jasne! Tylko, że mówimy wciąż o sytuacjach optymalnych. Wyobraź sobie jakiekolwiek głupie zrządzenie losu (chociażby niedzielny kierowca, który Cię uderza). Coś, co jest zupełnie niezależne od Ciebie, nie ważne co. Podpora bariery wtedy jest zagrożeniem.<br><hr>.,.
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/11/2010, 10:49

Moi drodzy, już od wielu lat w Europie istnieją systemy stalowe (tzw. ochrony motocyklistów), które nakładane są poniżej górnej prowadnicy bariery drogowej. Są to przetestowane zgodnie ze wspomnianą w artykule normą elementy bezpieczeństwa ruchu. Dodatkowo, w Wielkiej Brytanii Stowarzyszenie Motocyklistów wywarło wpływ na ich Genialną Dyrekcję i od wielu lat w pasach dzielących stosowane są ciągłe barirey betonowe - <a href="http://www.concretebarrier.org.uk/road-users/2wheels.html" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.concretebarrier.org.uk/road-users/2wheels.html</a>
Wszyscy zainteresowani mogą zawasze brać udział w konsultacjach społecznych organizowanych przy okazji opracowywania projektów drogowych. Tam można podzielić się uwagami na temat barier drogowych. I co najważniejsze - stop barierom linowym!!!<br><hr>Dominik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości

na górê