Potrzebny remont silika ?
• Strona 1 z 1
Potrzebny remont silika ?
Posiadam skuter z 1997r. Yamaha Axis o pojemności 48cm3 i mocy 3kW. Ostatnio byłem w warsztacie zapytać się czy są w nim jakieś blokady bo słyszałem że taki skuterek może pojechać co najmniej 80km/h a narazie jeździ mi z prędkością 50km/h po prostej i 65km/h z górki. W warsztacie powiedzieli mi że żeby jechał szybciej potrzebny jest remont i chciałbym wiedzieć co wy o tym myślicie i ile mniej więcej kosztował będzie taki remont i co trzeba wymienić. Proszę o szybką odpowiedz i z góry dziękuję.
- Olo32
- Świeżak
Dokładnie jeżeli skuter jest stary to zmierz cisnienie sprezania w cylindrze.
Jeżeli kompresja jest w normie to polecam sprawdzić filtr powietrza bo może być brudny.
W ostatecznosci przyda się remont w postaci szlifu cylindra + nowego tłoka, lub jeżeli cylinder ma nikasil to tłok o wyższej selekcji, którą zmierzysz u kogos w warsztacie.
Dodam od siebie że jeżeli jedzie 65 km'h z górki to znaczy że raczej nie ma blokady na wariatorze
Jeżeli kompresja jest w normie to polecam sprawdzić filtr powietrza bo może być brudny.
W ostatecznosci przyda się remont w postaci szlifu cylindra + nowego tłoka, lub jeżeli cylinder ma nikasil to tłok o wyższej selekcji, którą zmierzysz u kogos w warsztacie.
Dodam od siebie że jeżeli jedzie 65 km'h z górki to znaczy że raczej nie ma blokady na wariatorze

XL 125 Varadero
-
gba4 - Bywalec
gba4 napisał(a):Dokładnie jeżeli skuter jest stary to zmierz cisnienie sprezania w cylindrze.
A jak zmierzyć ciśnienie, bo nie do końca wiem jak się to robi bo skuter mam od niedawna.
- Olo32
- Świeżak
musisz sobie znaleźć kogoś kto ma manometr czyli takie urządzenie które po wkreceniu konćówki w miejsce świecy i kopnięciu kopką pokazuje jakie masz ciśnienie w cylindrze, tak to najprosciej mówiąc wygląda są też takie przytykane manometry bez wkrecania ale nie jestem ich zwolennikiem z wiadomych przyczyn.
-
KAPELA911 - Bywalec
KAPELA911 napisał(a):musisz sobie znaleźć kogoś kto ma manometr czyli takie urządzenie które po wkreceniu konćówki w miejsce świecy i kopnięciu kopką pokazuje jakie masz ciśnienie w cylindrze, tak to najprosciej mówiąc wygląda są też takie przytykane manometry bez wkrecania ale nie jestem ich zwolennikiem z wiadomych przyczyn.
Aha thx a gdyby ciśnienie było dobre to wystarczyło by wymienić cylinder i tłok ??
- Olo32
- Świeżak
gdyby ciśnienie było dobre to wtedy nie musisz wyieniać cylindra i tłoka czyli nie musisz robić remontu silnika
- mariusz_777
- Świeżak
ogolnie remat silinika to powinno w motocyklu zrobic sie przy ok. 20000tys. motocykla, nie wiem jak w skuterze ale pewno tak samo. heh na skuterach to sie nie znam wogole na motorach prawie tez nie ;p, podjedz do jakiegos mechanika w okolicy co sie tym zajmuje i sie spytaj jaki jest ogolnie jego stan...
Derbi Senda SM | http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8
-
zarkanis96 - Świeżak
zarkanis96 napisał(a):ogolnie remat silinika to powinno w motocyklu zrobic sie przy ok. 20000tys. motocykla, nie wiem jak w skuterze ale pewno tak samo. heh na skuterach to sie nie znam wogole na motorach prawie tez nie ;p, podjedz do jakiegos mechanika w okolicy co sie tym zajmuje i sie spytaj jaki jest ogolnie jego stan...
nie wiesz-nie pisz... proste...
jesli bedziesz sam sprawdzal cisnienie sprezania nie zapomnij o pelnym otwarciu przepustnicy

limit20znaków:evil:
-
maciek.046 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości