Czy te pękniecie może mieć wpływ na jazde?
• Strona 1 z 1
Czy te pękniecie może mieć wpływ na jazde?
Siema.
Ostatnio zobaczyłem małe pęknięcie na ( nawet nie wiem jak to nazwac )
Nie jest to rama ale to coÅ› co przylega do niej.
Pękniecie znajduje sie na orginalnym spawie.
zamieszczam przykładowe zdjęcie w którym to miejscu zauważulem.
Ostatnio zobaczyłem małe pęknięcie na ( nawet nie wiem jak to nazwac )
Nie jest to rama ale to coÅ› co przylega do niej.
Pękniecie znajduje sie na orginalnym spawie.
zamieszczam przykładowe zdjęcie w którym to miejscu zauważulem.
- Załączniki
-
- s.jpg (35.64 KiB) PrzeglÄ…dane 2349 razy
-
ryś - Świeżak
Powiem co wiem bo wyczytalem w ÅšM... a mianowicie, tylne pomocnicze ramy czasem pekaja pod zbyt duzym obciazeniem, jak sie w dluga trase zapakujesz z pasazerem i z za duza iloscia bagazu to teoretycznie moze Ci peknac ta tylna rama. W ÅšM tyczylo sie to Hayabusy, kolesiowi pekla dwa razy oryginalna aluminiowa wiec wymienil na stalowa, problem znikl.
Jak Ci pekla podczas jazy i nie zauwazyles to znaczy ze nic sie nie dzieje, ale skoro juz to zauwazyles to daj to do zespawania w firmie spawajacej aluminium.
Jak Ci pekla podczas jazy i nie zauwazyles to znaczy ze nic sie nie dzieje, ale skoro juz to zauwazyles to daj to do zespawania w firmie spawajacej aluminium.
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Åšcigacz.pl
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Jest to tylni stelaż. Jeżeli jeździsz sam, to nie przejmuj się tym za bardzo. Pęknięcie jest za siedzeniem kierowcy, więc w żaden sposób nie wpływa na geometrie motocykla, no chyba, że stelaż jest mocno skrzywiony i posadzisz z tyłu kogoś ciężkiego.
Ogólnie powinieneś się tym zająć ze względów bezpieczeństwa twojego pasażera, ale jeżeli po porostu będziesz regularnie sprawdzał czy nie pęka dalej, to powinno wystarczyć.
Cały stelaż można tanio kupić używany na bajzlach i jest tego sporo z racji tego, że przeważnie tylko to zostaje po konkretnym dzwonie, trzeba tylko się upewnić, że jest prosty.
Możesz też pospawać, tutaj geometria nie musi być aż tak idealna. Musisz tylko uważać żeby nie spieprzyli roboty, czyli żeby ktoś nie osłabił konstrukcji nieprawidłowo położonym spawem.
Ogólnie powinieneś się tym zająć ze względów bezpieczeństwa twojego pasażera, ale jeżeli po porostu będziesz regularnie sprawdzał czy nie pęka dalej, to powinno wystarczyć.
Cały stelaż można tanio kupić używany na bajzlach i jest tego sporo z racji tego, że przeważnie tylko to zostaje po konkretnym dzwonie, trzeba tylko się upewnić, że jest prosty.
Możesz też pospawać, tutaj geometria nie musi być aż tak idealna. Musisz tylko uważać żeby nie spieprzyli roboty, czyli żeby ktoś nie osłabił konstrukcji nieprawidłowo położonym spawem.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
-
Leitho - VIP Åšcigacz.pl
-
ryś - Świeżak
Kris2k napisał(a):Powiem co wiem bo wyczytalem w ŚM... a mianowicie, tylne pomocnicze ramy czasem pekaja pod zbyt duzym obciazeniem, jak sie w dluga trase zapakujesz z pasazerem i z za duza iloscia bagazu to teoretycznie moze Ci peknac ta tylna rama. W ŚM tyczylo sie to Hayabusy, kolesiowi pekla dwa razy oryginalna aluminiowa wiec wymienil na stalowa, problem znikl.
Oh please.....w Hayabusie to była normalna (albo nienormalna bo nie powinna być) wada fabryczna konstrukcji...pekały az do 2001 roku kiedy Suzuki zaczeło montować fabrycznie stelaż stalowy, a posiadaczom wcześniejszej wersji wymieniano to w ramach gwarancji...tylko trzeba było się z tym udac do servisu a nie dłubać własnorecznie, co polacy mają w zwyczaju nawet jak kupia wachadłowiec kosmiczny...
brak opisu...
-
Thrillco - Mieszkaniec forum
Leitho napisał(a):http://www.allegro.pl/item162538375_kawasaki_zxr_400_rama_ze_zbiornikiem.html
hehe a ja myślałem ,że to Twój sprzęt:)
-
Meciek - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości