Honda VF 750 Magna Problem z wyskakująca dwójka
• Strona 1 z 1
Honda VF 750 Magna Problem z wyskakująca dwójka
Witam , mam problem z skrzynią biegów w Magnie VF 750 z 83 r . Mianowicie po przerwie zimowej zaczęła mi wyskakiwać dwójka na wyższych obrotach , przeważnie po 4 tys. , w ubiegłym sezonie wyskakiwała , ale sporadycznie i przy dożo wyższych obrotach . A teraz zdarza się już ze wyskakuje jedynka , co nie miało miejsca nigdy . Proszę o opinie osób które miały podobne problemy z tymi silnikami , bo ponoć jest to spotykane , czy ktoś to naprawiał ? , co było usterką ? czy trzeba było rozbierać cały silnik ? , i ewentualnie jakie były koszty i czy to się w ogóle opłaca ?
- Misiek85s
- Świeżak
Wyskakiwanie biegów ma zazwyczaj jedną z dwóch lub dwie na raz przyczyny... Jedna to zcięcie "górek" na bębenku sterującym wodzikami... przez to wodziki nie wpychają odpowiednio zębatek i bieg nam zeskakuje (pozdrawiam R6ki z problemami u nich to notoryczne). Drugi przypadek znany już od czasów WSKi to zaokrąglenie zębów, które sterowane wodzikami mają się zazębiach... Nominalne są tak skonstruowane (kąt względem zembatki ok 85stopni na stronę), że jeszcze dociągają się do siebie... Tyranie skrzyni powoduje ścieranie końcówek co skutkuje rozpinaniem późniejszym biegu...
Rzadkim przypadkiem jest też wytarcie wodzików... Osobiście spotkałem się z tym raz... W MZ ETZ 250...
Każda z trzech opcji wymaga rozbierania dołu pieca.
P.S. Myślałem, że wyskakiwanie biegów dotyczy tylko sportów hehe
Rzadkim przypadkiem jest też wytarcie wodzików... Osobiście spotkałem się z tym raz... W MZ ETZ 250...
Każda z trzech opcji wymaga rozbierania dołu pieca.
P.S. Myślałem, że wyskakiwanie biegów dotyczy tylko sportów hehe

Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość