ile wytrzymuja opony, jaki stan opon adekwatny do przebiegu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ile wytrzymuja opony, jaki stan opon adekwatny do przebiegu
jak w temacie
po jakim przebiegu opony nadaja sie do wymiany?
chodzi o zuzycie bierznika, w mniejszym stopniu o rocznik opony
czy motocykl z przebiegiem 25tys km powinien miec jeszcze oryginalne opony?
mam na oku taki motur ktory mial przynajmniej juz 2x zmieniane opony a przebieg to 25tys
chodzi o motocykl turystyczny
po jakim przebiegu opony nadaja sie do wymiany?
chodzi o zuzycie bierznika, w mniejszym stopniu o rocznik opony
czy motocykl z przebiegiem 25tys km powinien miec jeszcze oryginalne opony?
mam na oku taki motur ktory mial przynajmniej juz 2x zmieniane opony a przebieg to 25tys
chodzi o motocykl turystyczny
- dr750suzuki
- Świeżak
haha
kolego, w super-sportach to opony jak wytrzymają 8 000 km, to użytkownik prawdopodobnie jeździ turystycznie. W turystykach to oponki pewnie więcej wytrzymają, ale 25tys. to wątpię, żeby dały radę
(a dział, to raczej mechanika motocyklowa)

(a dział, to raczej mechanika motocyklowa)
- arcadioo997
- Świeżak
Przy jeździe turystycznej jak ktoś nie katuje sprzęta gaz-hamulec to przód spokojnie powinien 25t.km wytrzymać. Tył pewnie jakieś 15t.km.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Landryss25 napisał(a):Przy jeździe turystycznej jak ktoś nie katuje sprzęta gaz-hamulec to przód spokojnie powinien 25t.km wytrzymać. Tył pewnie jakieś 15t.km.
to chyba jakies mega kartofle a nie opony tyle wytrzymają

DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
Jak ktoś jeździ spokojnie turystycznie, mocno nie pałuje i unika ostrych hamowań to czemu. Prędkość z jaką się jeździ też ma bardzo duże znaczenie. Wiadomo są różne rodzaje opon i na pewno sportowe tyle nie wytrzymają. Ja mam na przodzie jakąś Bridgestone BT (nie pamiętam który model). Jak kupiłem moto to miała na pewno coś koło 10tkm nakręcone, sam zrobiłem 10tkm i jeszcze na kilka tyś mięsa jest.
Wszystko zależy od stylu jazdy i rodzaju gumy.
Wszystko zależy od stylu jazdy i rodzaju gumy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
A płonące tornado z tłumików przy dodaniu gazu powala trzy drzewa i jedną stodołę.miki1406 napisał(a):Jak masz TL1000R to ponoć tył starcza na 2,5-3,5tyś km., przód na 5tyś i razem z nim wymienia się napęd

Zależnie od stylu jazdy,motocykla, rodzaju opony tył trzyma średnio około 10 000km, przód około 20 000km.
Kombinacja opony szybko się ścierającej, do tego używki, częste uślizgi i wariactwa, wykończą szybko oponę.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Ścigacz.pl
melvin napisał(a):wszystko zalezy od rodzaju mieszanki i stylu jazdy.
mi średnio opona na tyle wystarcza na 3-4k km przód około 8k km
Podpisuje sie pod tym
W turystykach starczaja na dłużej ale nie na 25 tys pisze tu o tylnej oponie bo ta dużo szybciej sie zużywa
-
TomoR1 - Świeżak
ku*wa ale na takim kartoflu który wytrzyma 25ki km to w deszczu nie mam owy o jakimkolwiek awaryjnym hamowaniu, bo po dotknięciu klamki ślizgnie się szybciej niż sanki na śniegu...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
Moje oponki Bridgestone Battlax wytrzymały (Kawasaki ER5) około 18.000 km, przednia i tylna - zjechane do zera. Styl jazdy: przyśpieszanie na maxa i hamowanie na maxa, ale wiadomo to nie takie osiągi jak na SS
Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę, że 60% były jeżdżone na mokrym, albo przynajmniej zimnym asfalcie - głównie jesień itd.

Oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę, że 60% były jeżdżone na mokrym, albo przynajmniej zimnym asfalcie - głównie jesień itd.
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
Pilot Road 2 CT wytrzymały mi w FZ6 ponad 18 kkm i biorąc pod uwagę głębokość bieżnika na początku i przed sprzedażą moto to mogą przekroczyć 20 kkm z tyłu. Przód przeważnie pracuje dwa razy dłużej.
-
t_racer_ - VIP Ścigacz.pl
... czlowieku nie rozumiesz ze to zalezy od opony i od tego jak jezdzisz? Jak gumujesz i palujesz duzo to ci znikna w moment a jak jezdzisz jak kartofel to bedzie dlugo trzymala...
Zrozumcie ze nie da sie przez neta powiedziec ile ci wytrzyma opona bo podasz nam model moto i swoj rozmiar buta... Tego nie da sie okreslic...
Zrozumcie ze nie da sie przez neta powiedziec ile ci wytrzyma opona bo podasz nam model moto i swoj rozmiar buta... Tego nie da sie okreslic...
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
pan_wiewiorka napisał(a):Wielu motocyklistów czeka aż opona będzie łysa. Ja zmieniam w momencie kiedy na tylnym laczu, na środku bieżnika, jest 3-4mm i mniej.
Panie wiewiórka, oddasz mi swoje zużyte gumy? Pokryję koszty przesyłki i jeszcze dorzucę na piwo.
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Wszystko zależy od ręki, twardości, mieszanki opon oraz nawierzchni po jakiej się jeździ.
Jak ktoś jeździ na tylnym i przednim kole to opony mogą nie dożyć do 5000km.
Znam przypadek Michelin Pilot Road 2CT w GSX-R 1000 K7 wytrzymały 13kkm, a do końca opon 14kkm - obie zdarte na max.
Ogólnie jest tak - 2 tyły, 1 przód.
Jak ktoś jeździ na tylnym i przednim kole to opony mogą nie dożyć do 5000km.
Znam przypadek Michelin Pilot Road 2CT w GSX-R 1000 K7 wytrzymały 13kkm, a do końca opon 14kkm - obie zdarte na max.
Ogólnie jest tak - 2 tyły, 1 przód.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe