Wysoka temperatura po wymianie płynu
• Strona 1 z 1
Wysoka temperatura po wymianie płynu
Posiadam kawasaki zx636 2005r io niedawno zmieniałem płyn chłodniczy. Na tym starym płynie w temperaturach jakie teraz panują w ruchu miejskim trzymał mi temp w granicach 70-80 stopni. Teraz jest to około 80-95 nawet czasami 100 złapie. Dodam jeszcze że po spuszczeniu starego płynu nowego weszło mi tylko 2l a powino 2.6l. Ale na zbiorniczku jest caly czas norma. A płyn zalałem a nastepnie moto odpalilem i rozgrzalem do włączenia wentylatora i gdy sie ostudził to go zgasiłem a korek od zbiorniczka wyrównawczego był otwarty. Czy mam jakoś go jeszcze odpowietrzyć czy taka temp to normalka tyl;ko troche sie boje o moto w upale 30 stopniowym 

- kamilzx636
- Świeżak
A którędy wlewałeś nowy płyn?
Prawidłowo powinieneś wlewać przez wlew do chłodnicy, a w zbiorniczku wyrównawczym tylko uzupełnić stan.
Prawidłowo powinieneś wlewać przez wlew do chłodnicy, a w zbiorniczku wyrównawczym tylko uzupełnić stan.
-
dominik528 - Świeżak
Wlałem jakiegoś motula tzn Motocool Expert od razu dobrany nie zaden koncentrat a płyn wlałem przez korek od chłodnicy a zbiorniczek tylko uzupełniłem
- kamilzx636
- Świeżak
Plyn jest jak najbardziej w porzadku. Odopowietrz uklad poprzez dokladne obcisniecie wszystkich gumowych wezy i odkrecenie sruby spustowej przy pompie cieczy - do momentu ukazania sie plynu.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Ale mam dolać jeszcze te pół litra płynu które za pierwszym razem mi już się nie zmieściło czy tylko wlewać tyle ile pokaże mi zbiorniczek wyrównawczy?
- kamilzx636
- Świeżak
Sprawdź czy masz w chłodnicy odpowiedni poziom płynu.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
No dobra a jak mam sprawdzić czy w chłodnicy jest odpowiednia ilość? Jak go zalewałem to było do pełna. (Więc ile powinno w niej być? )Później po przejechaniu ok 20 - 50 km również. Tylko ze zbiorniczka trochę ubyło ale to od razu po otworzeniu się termostatu gdy grzałem moto od razu po wymianie. To chyba normalne zjawisko?
- kamilzx636
- Świeżak
Musisz odkręcić korek od chłodnicy i zobaczyć czy jest do pełna.
A jak masz full w chłodnicy to zrób jak ci Elco radził.
A jak masz full w chłodnicy to zrób jak ci Elco radził.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
Ok rozumie tylko jeszcze jedna sprawa. Gdyby w chłodnicy nie było do pełna płynu to czy ze zbiorniczka moto sobie dobierze płynu tak aby było pełno w chłodnicy?
- kamilzx636
- Świeżak
kamilzx636 napisał(a):Ok rozumie tylko jeszcze jedna sprawa. Gdyby w chłodnicy nie było do pełna płynu to czy ze zbiorniczka moto sobie dobierze płynu tak aby było pełno w chłodnicy?
Tak, ale jeżeli układ nie jest gdzieś zapowietrzony.
Z reguły jak wlewa się do pełna do chłodnicy to układ powinien się automatycznie odpowietrzyć, może masz gdzieś załamany albo źle ułożony wężyk.
-
dominik528 - Świeżak
Zbiornik wyrownawczy jest polaczony bezposrednio z chlodnica i w przypadku niedoboru plynu zostanie on uzupelniony w chlodnicy. Niestety nie zmieni to faktu, ze uklad moze byc zapowietrzony w malym obiegu albo przy pompie. Poobciskaj dokladnie wszystko i odkrec srube.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
- kamilzx636
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość