Rejestracja motocykla 124ccm z Niemiec - który przepis ?
• Strona 1 z 1
Rejestracja motocykla 124ccm z Niemiec - który przepis ?
Witajcie.
Chce zarejestrować motocykl sprowadzony z Niemiec o pojemności 124ccm.
Dokumenty, jakie posiadam:
1. mały zielony - chyba jest to dowód rejestracyjny - nazywa się Bescheinigung uber die Zuteilung eines Kennzeichen i widnieją na nim pieczątki oznaczające unieważnienie: "Ausserbetriebsetzung am....(data)...." oraz duża pieczątka UNGULTIG
2.niebieski dokument: Betriebserlaubnis (również z pieczątką Ausserbetriebsetzung) - świadectwo dopuszczenia do ruchu (świadectwo homologacji).
Podobno motocykl lekki (do 11KW i 125ccm) nie musi posiadaś w Niemczech karty pojazdu , ale właśnie tylko świadectwo dopuszczenia do ruchu (Betriebserlaubnis) i w Polsce przy rejestracji powinni to honorować.
Czy te dokumenty ,które mam są wystarczające do rejestracji?
Jeśli tak, to proszę o podstawę prawną, bo muszę przekonać urzędniczkę, która chce dwa zielone briefy i koniec kropka.
Poniżej fotki tych dokumentów:
<a href='http://zapodaj.net/ffd148bcaba6.gif.html'>zielony dokument - fotka</a>
<a href='http://zapodaj.net/dcd9548f2adc.gif.html'>Betriebserlaubnis - fotka</a>
Chce zarejestrować motocykl sprowadzony z Niemiec o pojemności 124ccm.
Dokumenty, jakie posiadam:
1. mały zielony - chyba jest to dowód rejestracyjny - nazywa się Bescheinigung uber die Zuteilung eines Kennzeichen i widnieją na nim pieczątki oznaczające unieważnienie: "Ausserbetriebsetzung am....(data)...." oraz duża pieczątka UNGULTIG
2.niebieski dokument: Betriebserlaubnis (również z pieczątką Ausserbetriebsetzung) - świadectwo dopuszczenia do ruchu (świadectwo homologacji).
Podobno motocykl lekki (do 11KW i 125ccm) nie musi posiadaś w Niemczech karty pojazdu , ale właśnie tylko świadectwo dopuszczenia do ruchu (Betriebserlaubnis) i w Polsce przy rejestracji powinni to honorować.
Czy te dokumenty ,które mam są wystarczające do rejestracji?
Jeśli tak, to proszę o podstawę prawną, bo muszę przekonać urzędniczkę, która chce dwa zielone briefy i koniec kropka.
Poniżej fotki tych dokumentów:
<a href='http://zapodaj.net/ffd148bcaba6.gif.html'>zielony dokument - fotka</a>
<a href='http://zapodaj.net/dcd9548f2adc.gif.html'>Betriebserlaubnis - fotka</a>
- pawelcio
- Świeżak
chyba nie zarejestrujesz poniewaz musisz miec chyba dowod rejestracyjny niemiecki i brief
był romeyt ogar 200,romet kadet,wsk 125, motorynka i shl,jest Yamaha dt80
sprzedam koła d.i.d do hondy cx z dobrymi oponami

sprzedam koła d.i.d do hondy cx z dobrymi oponami
- kubawsk
- Świeżak
Wszystko zależy od wydziału komunikacji i urzędników.
http://motomaniax.pl/ - serwis Ducati | http://www.motorakowski.pl/ - serwis Kawasaki | | Nie pomagam w oględzinach motocykli.
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
dokumenty potrzebne do rejestracji motoru 125 cm z Niemiec
Witam !
Dzisiaj miałem podobna sytuację
Posiadam dwa dokumenty:
Mały zielony dokument " dowód rejestracyjny część 1"
i
Świadectwo zgodności homologacji
Pan w urzędzie powiedział mi że potrzebny mi jest również duży zielony dokument brif " dowód rejestracyjny część 2"
Ja mu na to że w pojemnościach o niższej niż 125 cm3 nie ma takiej potrzeby ....
i faktycznie nie ma jeśli nie przekracza mocy 11 koni i jest poniżej 125 cm3
ale podobno że warunkiem tego dowodu rejestracyjnego jest to że musi to być taki dokument na którym jest po Polsku napisane " dowód rejestracyjny....." i faktycznie u mnie jest takim małym druczkiem....
Bo podobno są jakiegoś innego rodzaju małe brify bez napisu " dowód rejestracyjny" i wtedy mógłby być problem z zarejestrowaniem bez dużego brifu "część 2"
że jedne brify sa stare a ze te drugie są już nowsze czy jakoś tak....
Oczywiście na małym zielonym dokumencie musi być adnotacja o wymeldowaniu pojazdu z taką mała okrągła naklejką i wbitą datą
Jeśli chodzi o dokument homologacji to Pan mi powiedział że tego nie potrzebują i nie muszę tego tłumaczyć.
Napisałem to wszystko dla osób które tu wejdą i będzie to dla nich pomocne w rejestracji.
Mam nadzieję ze się przydało ?
Pozdrawiam Paweł
Dzisiaj miałem podobna sytuację
Posiadam dwa dokumenty:
Mały zielony dokument " dowód rejestracyjny część 1"
i
Świadectwo zgodności homologacji
Pan w urzędzie powiedział mi że potrzebny mi jest również duży zielony dokument brif " dowód rejestracyjny część 2"
Ja mu na to że w pojemnościach o niższej niż 125 cm3 nie ma takiej potrzeby ....
i faktycznie nie ma jeśli nie przekracza mocy 11 koni i jest poniżej 125 cm3
ale podobno że warunkiem tego dowodu rejestracyjnego jest to że musi to być taki dokument na którym jest po Polsku napisane " dowód rejestracyjny....." i faktycznie u mnie jest takim małym druczkiem....
Bo podobno są jakiegoś innego rodzaju małe brify bez napisu " dowód rejestracyjny" i wtedy mógłby być problem z zarejestrowaniem bez dużego brifu "część 2"
że jedne brify sa stare a ze te drugie są już nowsze czy jakoś tak....

Oczywiście na małym zielonym dokumencie musi być adnotacja o wymeldowaniu pojazdu z taką mała okrągła naklejką i wbitą datą
Jeśli chodzi o dokument homologacji to Pan mi powiedział że tego nie potrzebują i nie muszę tego tłumaczyć.
Napisałem to wszystko dla osób które tu wejdą i będzie to dla nich pomocne w rejestracji.
Mam nadzieję ze się przydało ?

Pozdrawiam Paweł
- pawciopawcio3
- Świeżak
niekompletne dokumenty
Witam Mam pytanie.Kupiłem crosa aprilię o poj.75cm3 z niemieckim dokumentem Betriebserlaubnis i umową [kupiłem w polsce] W wydziale komunikacji powiedzieli ,że na motorower powyższy dokument wystarczy ale nie na motocykl.Czy w takiej sytuacji w żaden sposób nie zarejestruję tego motorka?
- honda19
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość