PRAWO JAZDY od 24 roku życia. Wasze opinie na ten temat
andrzej551 napisał(a):tak piszesz o małych predkosciach i ze lepiej sie mozna nauczyc jezdzic na mniejszej poj a sam chcesz wsiasc na 750 ze 125...
No tyle że 125tkami jeżdzę juz kilka ładnych lat a przed 125 jeszcze MZ250.
Pozatym niemam zamiaru wchodzić teraz na 250 czy 400 bo wiem że chce jeździć w trasy więc 750jest większa(mam już ok 191cm wzrostu) i mniej się męczy przy prędkości 130km/h. Tzn wiem że dla 400 to też bezproblemowa stała prędkość bez żadnego szemrania ale rama niestety jest zbyt mała. Za ok 3-4lata planuje kupić Vstroma 1000.
Jestem wysoki i potrzebuje duży motocykl, szkoda bo zawsze inspirowały mnie sportowe motocykle. Mimo iż na upartego wsiąde ale gdzie wtedy przyjemność i komfort z jazdy?
Pozdrawiam
motoryna Stella ---> MZ ETZ 250 ---> Zipp vega 125 --->Wiosna GSXF 600
-
driver92 - Świeżak
Witam wszystkich! Jestem w grupie osob mocno zainteresowanych data wejscia w zycie nowych przepisow. Sam mam 23 lata, a prawa jazdy nie zrobilem do tej pory z braku czasu. kiedy wreszcie czas sie znalazl to media zaczely straszyc nowa ustawa ale po jej lekturze stwierdzilem, ze osoby, ktore nie maja jeszcze 24 lat moga jeszcze spokojnie w tym roku zrobic prawko. Art. 122 projektu ustawy o kierujacych pojazdami mowi o tym, ze ustawa wejdzie w zycie po uplywie roku od ogloszenia ustawy, a jak wszyscy wiemy ogloszona jeszcze nie jest. Okres jej spoczynku (vacatio legis) musi byc tak dlugi bo szkoly jazdy musza sie przeciez przygotowac do nauczania w zupelnie nowych kategoriach praw jazdy (oczywiscie tylko teoretycznie bo wszyscy wiemy ze do kat A2 nie kupia nowych motorow tak samo jak mialo to miejsce z A1 i A gdzie uczono na jednym sprzecie, ale AM to juz inna bajka i czas jest niezbedny). Projekt jest zamieszczony na stronie Ministerstwa Infrastruktury. sam jutro zapisuje sie na kurs i mam nadzieje, ze sie nie myle co do interpretacji przepisow.
- _JK_
- Świeżak
Jak coś się ruszy to temat też zapewne się ruszy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Witam, znalazłem ten temat, przepraszam za założenie własnego, mój błąd. Jak już tutaj trafiłem to chciałbym Was zapytać czy może znacie jakieś informacje na temat wprowadzenia ograniczeń? Odkładam zrobienie prawa jazdy na wiosnę ale temat ograniczeń trochę mnie zaniepokoił. Dodaj, że mam 21lat.
PS: Odnosząc się do powyższej odpowiedzi kolegi "Landryss25" pewnie nie wiele się zmieniło ale ciekawi mnie jaki jest etap prac nad tą poprawką oraz czy znając nasz system jest szansa na wprowadzenie ograniczeń w najbliższym czasie?
PS: Odnosząc się do powyższej odpowiedzi kolegi "Landryss25" pewnie nie wiele się zmieniło ale ciekawi mnie jaki jest etap prac nad tą poprawką oraz czy znając nasz system jest szansa na wprowadzenie ograniczeń w najbliższym czasie?
- luqa90
- Świeżak
do wiosny to sporo czasu, więc nikt nie będzie prognozował
to o co pytasz jest nie tyle poprawką co projektem odrębnej ustawy
na jej podstawie której zostaną wprowadzone poprawki do prawa o ruchu drogowym
nosi nazwÄ™ ustawa o kierujÄ…cych pojazdami
na teraz projekt podmiotowej ustawy jest rozpatrywany w komisji sejmowej
to o co pytasz jest nie tyle poprawką co projektem odrębnej ustawy
na jej podstawie której zostaną wprowadzone poprawki do prawa o ruchu drogowym
nosi nazwÄ™ ustawa o kierujÄ…cych pojazdami
na teraz projekt podmiotowej ustawy jest rozpatrywany w komisji sejmowej
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Ok, dziękuję za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Nie wiem jak to jest z prawnego pkt. widzenia. Załóżmy taką sytuację jutro w mediach mamy informacje o wprowadzeniu tej zmiany np od września. Czy w takim przypadku rozpoczęcie kursu przed wprowadzeniem zmian jest równoznaczne z uzyskaniem po jego zakończeniu uprawnień na starych warunkach? A może jednak nie liczy się czas rozpoczęcia kursu tylko otrzymania dokumentu?
- luqa90
- Świeżak
istotna jest data przystąpienia do egzaminu, a co za tym idzie data uzyskania uprawnień - mówimy o pozytywnym wyniku egzaminu - wynika to z daty wejścia w życie przepisów
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Mam jeszcze jedno pytanie, różne rzeczy słyszałem na temat zakresu wprowadzonych zmian. Tak w ogóle to jakie ograniczenia rozważa nas zacny sejm? Ograniczenie pojemnościowe czy ograniczenie stosunku mocy do masy? No i jakie parametry.
- luqa90
- Świeżak
Faktycznie 35KW, ciekawe tylko czy dozwolone będą jakieś ograniczniki posiadające certyfikat czy będą się liczyły tylko i wyłącznie seryjne dane. Bo dobrym rozwiązaniem byłoby kupienie mocniejszego sprzętu np. mnie interesuje Bulldog i zdławienie go a po danym starzy odblokowanie a nie zakup innego motocykla. Pożyjemy zobaczymy.
- luqa90
- Świeżak
przeczytałeś nie dość
oprócz mocy ma być jeszcze uwzględniany wskaźnikmocy do wagi
oprócz mocy ma być jeszcze uwzględniany wskaźnikmocy do wagi
-
madcap - Administrator
Za prędko nie wejdzie mówią w szkole że od 1.1.2011 ale to i tak pewne nie jest
ja na szczęście już zacząłem kurs tylko czy zdam bo te pytania na "A" są jakby powiedzieć "dziwne" żeby nie przeklinać 

http://it.youtube.com/watch?v=a6Jpcy2GZ ... re=related | http://www.youtube.com/watch?v=OgtMo89j4U8 | Kawasaki ZX-6r 2002 r
-
Rastein - Świeżak
wystarczy postarać się przeczytać ze zrozumieniem część ustawy prawo o ruchu drogowym oraz nauczyć się znaków drogowych, tak by móc pomyśleć nad tymi aktami prawnymi
jak to zrobisz, to popatrz na poszczególne sytuacje i pomyśl, w razie wątpliwości spójrz do przepisów
więc jeśli pytania są dziwne, to znaczy, że wkuwasz tylko i wyłącznie testy na pamięć
zostaje tylko pogratulować takiego instruktora...
jak to zrobisz, to popatrz na poszczególne sytuacje i pomyśl, w razie wątpliwości spójrz do przepisów
więc jeśli pytania są dziwne, to znaczy, że wkuwasz tylko i wyłącznie testy na pamięć
zostaje tylko pogratulować takiego instruktora...
-
madcap - Administrator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości