suchy akumulator?
• Strona 1 z 1
suchy akumulator?
siema
Czy zakup akumulatora do motocykla zawsze wiąze sie z tym ze jest on suchy i trzeba go zalać elektrolitem? dlaczego nie są od razu naładowane i zalane? jestem na kupnie aku i nie mam prostownika i obawiam sie ze nawet jakbym go miał to nie wiem czy dobrze bym go naładował.
pozdrawiam
Czy zakup akumulatora do motocykla zawsze wiąze sie z tym ze jest on suchy i trzeba go zalać elektrolitem? dlaczego nie są od razu naładowane i zalane? jestem na kupnie aku i nie mam prostownika i obawiam sie ze nawet jakbym go miał to nie wiem czy dobrze bym go naładował.
pozdrawiam
- Gimnastk
- Świeżak
Do jakiego motocykla ?
Tylko żelowe i niektóre bezobsługowe są od razu zalane elektrolitem.
A dlatego nie zalewają że akumulator niestety starzeje się, większość aku, jest tzw. sucho ładowanych, czyli po zalaniu elektrolitem do odpowiedniego poziomu, uzyskuje on wtedy właściwe napięcie, montujemy go i zalecana jest przynajmniej 15 minutowa jazda.
(zawsze jest dołączona instrukcja obsługi).
Tylko żelowe i niektóre bezobsługowe są od razu zalane elektrolitem.
A dlatego nie zalewają że akumulator niestety starzeje się, większość aku, jest tzw. sucho ładowanych, czyli po zalaniu elektrolitem do odpowiedniego poziomu, uzyskuje on wtedy właściwe napięcie, montujemy go i zalecana jest przynajmniej 15 minutowa jazda.
(zawsze jest dołączona instrukcja obsługi).
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
Wiekszosci akumulatorow sucholadowanych nie trzeba ladowac. Po zalaniu nalezy odczekac 15 minut i podlaczyc.
Radze ci kupic ladowarke do akumulatorow. Nie jest to wielki wydatek, ktory gwarantuje bezpieczne i latwe ladowanie - kazdy laik sobie poradzi.
Radze ci kupic ladowarke do akumulatorow. Nie jest to wielki wydatek, ktory gwarantuje bezpieczne i latwe ladowanie - kazdy laik sobie poradzi.
Ostatnio edytowano 4/2/2010, 11:09 przez elco, łącznie edytowano 1 raz
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Większosc akumulatorów jest sucha, jednak samo uzupełnienie go elektrolitem nie należy do rzeczy przesadnie trudnych, z akumulatorem powinienieś dostać instrukcje w której wszystko zostanie rzeczowo wyjasnione.
Co do ładowarki, jest to napewno niezbędna rzecz którą wczesniej czy pózniej i tak kupisz.
Czy do samochodu, czy motocykla..
Motocykl ze słabym akumulatorem dasz radze jeszcze odpalic (do 125 ccm pojemności samemu) jednak z wyższymi pojemnosciami będzie kłopot.
Akumulatora nawet nie będziesz musiał ładować jeżeli motocykl nie chce odpalić, wystarczy go podłaczyc do motocykla i doczepic do + i - klemy od prostownika i to wszystko do prądu, powinien od razu odpalic i na wolnych obrotach już sam się naładuje, czy tam przejedziesz się.
Po zalaniu elektrolitu akumulator będzie naładowany i w pełni zdatny do uzytku, nie będziesz musiał go ładowac
Pozdrawiam, Bogam
Co do ładowarki, jest to napewno niezbędna rzecz którą wczesniej czy pózniej i tak kupisz.
Czy do samochodu, czy motocykla..
Motocykl ze słabym akumulatorem dasz radze jeszcze odpalic (do 125 ccm pojemności samemu) jednak z wyższymi pojemnosciami będzie kłopot.
Akumulatora nawet nie będziesz musiał ładować jeżeli motocykl nie chce odpalić, wystarczy go podłaczyc do motocykla i doczepic do + i - klemy od prostownika i to wszystko do prądu, powinien od razu odpalic i na wolnych obrotach już sam się naładuje, czy tam przejedziesz się.
Po zalaniu elektrolitu akumulator będzie naładowany i w pełni zdatny do uzytku, nie będziesz musiał go ładowac
Pozdrawiam, Bogam
porady motocyklowe zapraszam na prywatne wiadomosci
FC NEOSTRADA 2010
FC NEOSTRADA 2010
-
Bochater - Świeżak
Zalewasz elektrolitem... Odczekujesz ok 2 godzin... Elektrolit zaczyna "pracować" z ołowianymi płytkami w tym czasie... Zakładasz... Śmigasz trochę dla podładowania baterii i powinno być oki... Moja rada - kup i zalej go na wiosne
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
dostajesz bezobsługowy aku i do niego kila pojemniczków z taka samą iloscia elektrolitu na kazda sekcje, wlewasz i odrazu można wsadzać i aku kręci jak szalone.
Nie trzeba nic ładować
Nie trzeba nic ładować
WSK125
JAWA350TS
SUZA750
RYYY6
M10
JAWA 175,63r
JAWA350TS
SUZA750
RYYY6
M10
JAWA 175,63r
- gsx_750_f
- Świeżak
widzisz, połowa osób pisze zeby ładować po zalaniu a druga że wsiadać i ejchac. A co do przepalania to również są zwolennicy i przeciwnicy tego zabiegu. Moto siedzi w ciepłej, suchej piwnicy i nic mu nie bedzie. Ale po konsultacjach z osobami posiadającymi takie hondy cb mowią zeby przepalac bo później są jakies kłopoty z uszczelkami w gaźnikach. przepalić nie zaszkodzi. mi paliwa nie żal żeby moto pochodził z 20 minut.
- Gimnastk
- Świeżak
Nie ładować!!! Poczekać!!!
Nowy akumulator motocyklowy. 12V YTX7L-BS , renomowanej firmy VARTA .Gwarancja 12-miesięcy. (faktura lub paragon). akumulatorjest w oryginalnym opakowaniu, wraz z elektrolitem.Po zalaniu akumulatora , po 30 min. gotowy do użycia.
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa